Zöld-fehér ünnep

St.Etienne városa alig népesebb mint Győr, és kevesebben lakják, mint Debrecent, ennek ellenére a 40ezres stadionban közel teltház van minden bajnokin.

Vasárnap kora délután már Szantetyien-mezes emberkék kószálltak a városban, a villamoson vagy épp a kávézókban. Mindenki büszkén viseli a francia rekordbajnok mezét. Délután 2-órakor már tele a stadion melletti Fan Shop, sok a gyerek, a nő, a család. Van klubcímeres cumi, babaruha, alsónadrág, kerti olló és persze mez is.

A meccs előtt múzeumlátogatást iktattunk be, ahol az emberek fele már mezt viselve téblábol a múzeum termeiben is.

Ezután pedig irány a derbi! A villamoson két feka srác PSG-mezt visel, bár kabát alá rejtve, ennek ellenére mindenki észreveszi őket. Köztük én is. Összenézünk, elmosolyodnak ők is, én is. Senki nem bántja őket. Csak rájuk mosolyognak, hogy ilyen bátrak.

A villamosról hömpölyög a tömeg a stadion felé. Zúgnak a szurkolói rigmusok, egymást ölelgetik az emberek, főzik a virslit és csapolják a sört. Egy-két kósza petárda azért befigyel.

Nem pici a létesítmény és mivel először jártunk itt, fogalmam se volt, merre van a szektorunk. A security tört angolsággal de kedvesen útba igazít. A forgókapunál lepittyentem a jegyemet és jön a motozás. Már bent is vagyunk. Se vénaszkenner, se egy rosszalló tekintet, még a zászlónkat se kellett megmutatni.

Zökkenőmentesen beengedték a 35.000 drukkert. Meccs előtt egy órával a két kapu mögötti óriás-szektor már tele van, már ekkor olyan szurkolás van, mintha BL-döntőt játszana a csapat. Pedig csak egy újabba hazai bajnoki következik.

Az újgazdag párizsiak jókora füttykoncertet kapnak. A hazai bányászvároska csapatának játékosneveit pedig a közönség ordítja, nem épp halkan.

A meccs elkezdődött, de se a füttyszót, se a néhány tucat párizsi drukkert nem lehet hallani. Ünnep van. A foci ünnepe.

Ha nem látnám az eredményjelzőn, hogy 0-2 a meccs oda, észre se venném. Itt egy perc szünet nincs a szurkolásban. Mintha mi vezetnénk, a Szantetyien. Jön a második félidő, és jönnek az újabb párizsi gólok. Brutal jó ez a Verratti így testközelből is, Cavani pedig sokkal gyorsabb mint azt előzetesen hittem. De ez itt senkit nem érdekel, hiszen pályán a csapat, a zöldek, a párducok, a Szantetyien.

Annyi a görögtűz és a petárda hogy itthon ezért tényleges életfogytiglant kapna a komplett B-közép. Akkora molinókat gyártottak (de mindjárt 4 különbözőt!!!) hogy külön teherkocsi hozta őket az ultrákhoz. Ennek ellenére rengeteg a gyerek, a nő, a család. Ünnep van, a foci ünnepe.

0-5 a vége oda. Nem hiszem el amit látok. Senki nem fütyül, dobál, fikázódik. Egymást lökdösik a szurkolók hogy a korláthoz férkőzzenek, egyetlen remélt pacsiért az imádott játékosokkal.

A meccs után zúdul a tömeg kifelé, gondoltam jajj, helyünk se lesz az első 20 villamoson. De nem így van. Üres villamosok várják szurkolókat a megállónál, szépen sorban. Rögtön a másodikra felszállunk, és habár tele van, alig szusszanunk, nincs lökdösődés, se egy hangos szó. Hotel de la Ville, ez a mi megállónk, leszállunk.

A város már csendes, de nem alszik. St.Etienne mezes emberek kószálnak az utcákon. Hiszen ünnep van! A foci ünnepe!

(Köszönjük szurkolótársunknak a beszámolót!)