Valakinek le kellene mondani

Nyilván nem fog. A világ legerősebb bajnoksága. A világ leggazdagabb csapatai. A világ legjobban kereső játékosai. A világ legkomolyabb akadémiája. A világ legnagyobb apparátussal működő szövetsége.

A világ legtöbb magyarázata.

Ez lett a magyar kézilaba. Tisztára mint a foci. Éppen a pár éve sehol nem jegyzett cseh csapat – akik nemrég megvertek minket, igaz, most a vébén mi nyertünk..- egy szoros meccsen kapott ki a világ élvonalába pár éve betört, és ottragadt hollandok ellen a negyeddöntőben. Egyik országban sincs komolyan vehető bajnokság, ha a komolyan vehetőséget az jelenti a női kézilabdában, hogy valamelyik államilag vagy “oligarchailag” pénzzel felpumpált keleti-balkáni csapattal fel tudja-e venni adott nemzet klubcsapata a versenyt a Bajnokok Ligájában. Egy darabig nem lesz ilyen Nyugaton, ott nem szórnak ki közpénzmilliárdokat a “testkultúrára”, úgyhogy egy pár évig még arról fog szólni a női klubkézilabda, hogy melyik egyáltalan nem piaci alapokon nyugvó keleti-balkáni csapat tud több sztárt összeszedni, és odaérni a csúcsra. Bukarest-Győr-Szkopje-Podgorica.

Hagyjuk is a klubkézilabdát, teljesen nyilvánvaló, hogy magyarázkodásnak jó például a győri világválogatott eredményessége, azonban a magyar kézilabdáról a válogatott mond sokat, nomeg a hátország. A válogatott minden idők legrosszabb eredményét érte el a vébén. És nem mondott le senki. Senki sem érzi úgy, hogy ez a szégyen a TAO rendszer hetedik évében, a NEKA nevű Mocsai műintézmény negyedik évében rettenetesen gáz. És nem látni, hogy mitől dobnánk nagyobbat jövőre az EB-n.

A csiliárdos magyar kézilabdán mosolyognak már a csehek is, lehet tőlük is igazolni pár kész játékost, a norvégok, hollandok meg a többiek köszönik szépen, tele a zsebük, és jól is megy a játék..

De legalább mindenkinek – értsd magyar válogatott – van ideje és legfőképpen pénze készülni a karácsonyra.