Új címer világjárvány – Leeds United

Elsősorban a mindig nagyszerű Válogatott Blog mélyelemzését vesszük át a témában, de utána még ráteszünk egy lapáttal!

Címerek a nagyvilágból: Leeds United

2018.01.25. 20:34 Püspök utcai gombaszedő

Már régen nem jelentkeztünk címeres ökörségeinkkel, de most nincs más választásunk. Ma nem fogunk a világ másik végére elutazni, csak ide a szomszédba, Európába. Egészen pontosan Nyugat-Yorkshire fővárosába, Leeds-be.

ujcimer.jpg

A Leeds United csapatát aligha kell bemutatni, bár az utóbbi időkben eltűntek az alsóbb osztályokban, nem is olyan régen még a Bajnokok Ligájában szerepeltek. Háromszoros angol bajnok csapatról van szó, a Premier League bevezetése előtti utolsó bajnoki címet is ők zsebelték be, a hetvenes években pedig BEK- és KEK-döntősök is voltak. És bár egy ideje a másodosztályban sínylődnek, az Elland Roadon még mindig harmincezer szurkoló kíváncsi rájuk.

Ránézésre hát eléggé profi egyesületről van szó, de csak addig, amíg meg nem látjuk az újonnan bevezetett címerüket. Hogy mire gondolhatott a szerző, azt nehéz eldönteni: a feje helyén a klub nevét hirdető transzparenst viselő szurkoló már eleve bizarr látvány, ráadásul M.C. Escher végtelenített ábráit idézően próbálja (feltehetőleg szégyenében) eltakarni ugyanezt a címert. A háromtónusú árnyalás pedig a szovjet poszterművészet legszebb hagyományait idézi.

Ifjú Leeds-drukker az első felnőtt bérletévelMi a fene történt itt?

Ugyanez a kérdés robbant ki bérletes kollégámból, amint először meglátta az új dizájnt, csak egy kicsivel több “fuck”-kal színesítve. (Bár az angol nyelvben nem túl vaskos a káromkodások szótára, a lehetséges kombinációk számát növeli az, hogy bármilyen szófaj szerepét betölthetik, így kapunk olyan gyöngyszemeket, mint a “fucking fuck”.)

A klub azt állítja, hogy a döntést megelőzően tízezer szurkolóval is konzultált (ezt Újpesten is eljátszották, a szerk.), és hogy az új címer az ő szenvedélyüket hivatott szimbolizálni. Ez utóbbit picit jobban szimbolizálja az, hogy pár órán belül ötvenezernél is többen írták alá a címer visszavonását követelő petíciót, ami azóta lényegében sikerrel is járt. A klub vezetése beismerte a vereséget, és ígéretet tett arra, hogy újra fogja gondolni az egészet.

Tehát minden jó, ha jó a vége, de két kérdés mégis megválaszolatlanul maradt (mármint azon kívül, hogy ki volt az, aki benyögte, hogy “az unokaöcsém nagyon ügyesen bánik a fotoshoppal, és olcsón meg tudja csinálni”): először is, miért gondolták egyáltalán azt, hogy a címeren változtatni kell?

regicimer.jpgA régi címer se fog nívódíjat nyerni, és a rakodási területet jelző csíkozás is elég fura, de legalább már mindenki hozzászokott

A hivatalos kifogás az, hogy a klub százéves születésnapjára akartak ezzel felkészülni, de ez még nem indokolt volna radikális újratervezést, tehát csak az marad, hogy a döntéshozók úgy gondolták, hogy ez majd tetszeni fog a szurkolóknak. Mert hogy a képen ábrázolt kézmozdulat az ún. Leeds-köszöntést ábrázolja, amiről természetesen Leedsen kívül senki nem hallott. Megtrollkodták volna őket a fókuszcsoportban? Vagy az olasz tulajdonos úgy gondolta, hogy az angol szurkolók annyival halvérűbbek a tifosóknál, hogy ez még belefér?

A választ alighanem sose fogjuk megtudni.

A második kérdés már könnyebb: vajon ez a címer borzalmasabb, vagy az Everton öt évvel ezelőtti, ugyanilyen gyorsan visszavont, “Manóbudi” néven is ismert próbálkozása?

manobudi.jpg

Eddig tart a válogatott blog bejegyzése de mi nem állunk meg itt, mert a közvéleményt nagyon megihlette az új leedsi címer!

Van aki másként fejti meg. (Bár ez a YNFA, ami egy troll oldal.) 🙂 :

És van akit úgy megfogott a dolog, hogy több más klubnak is lehívott a saját grfikusától egy tervezetet. Ez konkrétan  a dreamteamfc.com, ahol a lehető legzseniálisabb megoldások születtek. Teljes cikk magyarázatokkal a linkben de azért párat, a legtalálóbbakat kiemelünk.

A feneketlen olajoshordóból pénzt kiszedő city.

A világot leértékelt sportruházattal letaroló tulajdonos.

A lehetőségeket elszalasztó Spurs.

 

Mi jót röhögtünk.
Reméljük ti is!