Tegnap Andorra legyőzte ezt a beteg országot

Kommentben olvastuk, kihangosítjuk

A személyes véleményem, hogy a futball – és kifejezetten a válogatott – teljesítménye, “kiállása” mindig is egy fajta tükre az adott ország társadalmának, és abban tetten lehet érni annak az országnak minden pozitívumát/negatívumát, karakterét, és legfőképpen szellemi, mentális állapotát.

Hogy Storck milyen szakember, az nagyjából kiderült – én magam sosem láttam benne semmi fantáziát, az EB. alatt, avagy “A CSÚCSON” (LOL) sem. Az elmúlt meccsek, kiváltképp ez minden kétséget kizáróan “beárazta” a németet, mert egy Andorrát minden körülmények között meg kell verni, még egy ligaválogatottal is – ha van bármilyen SZAKMAI KONCEPCIÓ. Amióta láttam a “Még 50 perc” című verkfilmet, nincsenek illúzióim Bernd Storck képességeivel kapcsolatban. És ez a norvég meccsek idején volt…

A lényeg azonban nem ez, nem az esetleges jobb-rosszabb szereplés, még csak nem is a kijutás az adott világversenyre. Sokkal inkább az a hangulat, ami az országot körüllengi, annak állapotát jellemzi, ami viszont sokkal összetettebb, mintsem egy kommentben le lehetne írni, és nem elválasztható a politikától. Nem azért, mert a politika a mániám – nem az -, hanem mert a politika saját akaratából szőtte és szövi át az élet minden területét. Márpedig a politika – kiváltképp a mostani szcena – természeténél fogva olyan, hogy nem tűr konkurenciát, nem fogad el ellenvéleményt, és MINDENT KONTROLLÁLNI, UNIFORMIZÁLNI AKAR, tetszése és igénye szerint átformálni, TULAJDONOLNI.

Márpedig olyan alkotó tevékenység, mint a sport nem működhet sikeresen folyamatos kényszer, rigorózus kontroll alatt, miközben azon társadalomból kell biztosítani az utánpótlást, amely – ha át nem is pontosan látja – pontosan érzi, hogy az út, amin az ország halad a semmibe vezet. Az életbe vetett hit, pozitív jövőkép nélkül pedig bármilyen képzési rendszer – pláne a hazai… – hiábavaló, azok a lábak meg fognak remegni akkor is, ha villanyszerelők, vasutasok vagy pizzaszakácsok állnak velük szemben. Mert az az andorrai munkás legyen bármilyen képzetlen futballista, nem ismeri az érzést, hogy nem látják el megfelelően a kórházban, hogy a gyereknek pártgyűlésen határozzák meg a tananyagát és ezzel a jövőjét, hogy hazug hangulatkeltéssel találkozik bármerre is jár az országban, és hogy olyan stadionban kell(ene) jól teljesítenie, ami épp abból az elcsalt pénzből épült, ami a fentebb vázolt problémák megoldására szolgálnának, mégsem oda kerülnek…

Sok mindent lehet pártakarattal irányítani, de a valódi érzéseket, az emberek lelkét nem. Mert annak összeomlás a vége. És nem kell hozzá Lehman Brothers-féle világválság, elég egy becsületes, tiszta szívű kis társaság.

Tegnap Andorra legyőzte nem pusztán a válogatottat, de az egész országot…

corbendallas