Szurkoló hangja: Dárdai javaslata újratöltve

Olvasónktól kaptunk levelet amelyet természetesen változtatás nélkül osztunk meg veletek. Helyenként utópisztikus gondolatokat tartalmaz, de megfontolni valók is megbújnak a sorok között.

 

Lépjünk egyet előre, azaz Dárdai Pál javaslata újra elővéve.

 

Játszunk el a gondolattal, hogy teltházas stadionokban játszanának az NBI-es csapataink. Vajon milyen hatással lenne ez a játék színvonalára? Focizni nem tudnának jobban a fiúk mint eddig, de a hangulat adhat lendületet lelkesedést a játékosoknak és ettől lehetnek jobbak a meccsek. Érdemes lenne egy próbát tenni.

Miért menjünk ki többen mi nézők a magyar bajnokság meccseire? Most elsősorban a hangulatért, aztán ez hátha meghozza a jobb játékot, az izgalmasabb meccseket, és több gólt.

Igaza volt Dárdai Palinak abban, hogy meg kellett volna lovagolni az EB alatt kialakult hangulatot, a szurkolói lelkesedést. Még most sem késő. Igaz az EB eufória már elmúlt, de mi lenne, ha adnánk egy esélyt mi nézők a magyar csapatoknak és elkezdenénk tömegesen meccsre járni. Persze ehhez a kluboknak is tenniük kellene valamit, elengedni a jegyárakat, ahogy Pali javasolta. Felvetem megint, hogy legyenek ingyenesek a bajnoki-, és kupa mérkőzések mondjuk az őszi szezonban, mi szurkolók pedig vállaljuk, hogy megyünk és szurkolunk a csapatunknak. Legyenek teltházas meccsek, vagy ha nem is teltházasak, de legyünk sokkal többen, legyen megint hangulat, és talán lesz játék is. Had tapasztalják meg a fiatal játékosaink és persze az öregek is, hogy milyen az igazi meccshangulat. Szerintem hajtani fognak, élvezni fogják ők is. Fogjunk össze mi szurkolók, próbáljuk mi lesz.

Mit tegyenek a klubok és az MLSZ? Tegyék lehetővé, hogy ingyen és egyszerűen bejussunk a meccsekre. Oldják meg, hogy ez ne hozzon nehezebb anyagi helyzetbe egyetlen kisebb klubot sem (fizessen nekik az MLSZ az eddigi átlag nézőszámuk alapján számított összeget). Az is elképzelhető hogy jelképes összegbe kerül egy jegy és így a sok kicsiből még több is lehet, mint az eddigi bevételeik. Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága ebben a fél évben csak azért büntessen, ha a játékosok vagy a bírók testi épségét veszélyeztetik a szurkolók (pirotechnika a pályán, hanggránát a pályán –ezért járjon kitiltás is a szurkolónak), vagy a hölgy játékvezetők vagy segítők szidalmazása esetén büntessenek.

Mi legyen a már megvásárolt bérletekkel? A következő idényben kerüljenek jóváírásra a mostani „veszteségek”, és természetesen a bérletek maradjanak érvényesek az ingyenes meccseken is.

Mit vállaljanak a szurkolói csoportok és a csoportokon kívüli szurkolók? Azt hogy lesz szervezett szurkolás, lesznek koreográfiák, lesz hangulat, de nem kerül piró a pályára, nem rongálják a stadiont, nem rongálják meg a köztulajdont vagy magántulajdont. Sportszerű szurkolás lesz, amibe belefér az ellenfél csapatának és szurkolóinak zrikálása is.

Hogyan működhetne ez a Fradinál hazai pályán és idegenben? Ehhez egyezség kell a klub és a szurkolók között. Ehhez változás kell! Fradi szurkolóként szkenneltem és bejártam. Már nem járok. Miért? Mert a csapat viselkedése nem tetszett (Fehérvárott és Nagyecseden), felháborított, hogy klub vezetése mindenáron akadályozza a szurkolók bejutását az idegenbeli meccsekre. A klub nevével folyamatosan összefüggésbe kerülő „ügyek” miatt is úgy érzem a politika játékszere lettünk, mi lettünk az „üllői úti dózsa”. Az átlag nézőszámunk folyamatosan esik, a bérletesek száma csökken. Ahhoz, hogy visszatérjen a bizalom, hogy többen legyünk a stadionunkban kell egy kompromisszum a klub vezetése és a szurkolói csoportok között.

Mi lehet ez:

a Klub tegyen engedményt szkenner ügyben – függesszék fel fél évre a vénaszkennelő funkciót, működjön úgy, mint a válogatott mérkőzéseken, és ez alatt a fél év alatt egyezzenek meg a szurkolói csoportokkal a későbbi működés elveiben. A szurkolói csoportok pedig vállalják, hogy nem szítanak feszültséget szkenneltek és nemszkenneltek között, nem közösítik ki a halhatatlanokat, bárki visszatérhet a Táborba, aki vállalja a Capo irányítását, és betartja a stadion szabályait, vagy a Tábor engedje el a szkennert és vállalja a fentebb leírt szurkolási „szabályokat”. Vállalják a csoportok, hogy ezeket betartatják a Tábor tagjaival (a Tábor tagja, aki a B vagy vendég szektorokba megy szurkolni), de a klub adja vissza a régi fradisast, a régi indulót, a fradi secut szervezze át, addig a rendőrség biztosítsa a meccseket, vagy egy sokkal barátságosabb, segítőkészebb és makulátlan társaság, és kezdje el kiépíteni a rendes tagsági rendszert, a kitiltások elleni fellebbezés rendszerét, és legyenek ismét a szurkolói csoportok által elfogadott szurkolói koordinátorok, a Fradibusz hálózatot gondolják át a jegy-és bérletár képzéssel együtt.

Kell egy kompromisszum! De ha ez nem jönne össze nekünk Fradistáknak, attól még a többiek megcsinálhatják! Próbáljuk ki, próbáljátok ki!

Hajrá Magyarok!

Pécs, 2016. augusztus 15.

Perényi László Mihály