SK Rapid Wien klubmodell

M. Bécsben élő barátunk segítségével szeretnénk nektek bemutatni, hogy működik testvérklubunknál a tagsági rendszer, milyen rangja van a tagságnak, hogyan választhatnak a tagok és milyen jogok fűződnek hozzá.

közgyűlésFTC

Az FTC közgyűlésről ilyen “kép” készült

A legutóbbi Rapid közgyűlés komoly érdeklődést váltott ki a tagok között.

A legutóbbi Rapid közgyűlés komoly érdeklődést váltott ki a tagok között. (itt lehetett fotózni..)

 

Kezdjük a klubtagsággal.

A klubtagság ára a Rapidnál 100 Euró / év, amelyet lehet online utalni, csekken vagy személyesen befizetni a Shopban. A klubtagság ára a 14 és 18 év közöttiek részér évi 36 Euró, míg 14 év alattiak esetében 18 Euró. Ehhez a klubtagsághoz kedvezmények egész tárházát kapja a klubtag. (Korábban érintettük, hogy a taggá válásnak nincs előfeltétele, sőt a tagságot kimondottan reklámozza a klub. a szerk.)

Kedvezmények

15 % kedvezményt kap a klubtagsággal rendelkező az  éves bérlet árából, azaz az éves bérlet 172 Euro összege helyett (ami 53,000 Ft-nak megfelelő összeg) 142 Eurot kell csak fizetni a szezonbérletért.( ami 44,000 Ft)

További kedvezmény a klubtagok részére, hogy a shopban történő minden vásárlásuk után 10 % kedvezményt kapnak. Ezen kívül ingyenesen kapják a Rapid magazint, valamint elővásárlási joggal rendelkeznek  a hazai, az idegenbeli valamint az Osztrák Kupa és Európa Liga meccsek jegyeire (amely jegyek árából szintén 15 % kedvezményt kap a klubtag) illetve meccsek előtt 3 órával, meccsek után pedig 5 órát ingyen használhatják a bécsi tömegközlekedést. A múzeum szintén kedvezménnyel tekinthető meg a klubtagok számára. (egy alkalommal ingyenes. a szerk.)

Klubtaggyűléseken a klubtagok személyesen tehetnek fel kérdést vezetőknek, edzőnek illetve játékosoknak.
Nagy klubtaggyűlés -közgyűlés- a tagok számára év vége felé van, és mellette évente további két normál klubtaggyűlést szoktak rendezni a klubtagok részére, amely rendezvényeken több , mint 1000 (!) klubtag szokott rendszeresen részt venni.

Mindezen kedvezményeknek köszönhetően nem csoda, hogy a Rapidnak több, mint 10,000 felett bérletes klubtagja van. Alapesetben a Klubtagoknak passzív szavazati joga van az éves nagy közgyűléseken. Sok mindenben dönthetnek, kérdezhetnek, de az elnökség összetételének megszavazásában nem vesznek részt

A szavazati joggal rendelkező tagok a Rapidnál  a teljes körű tagok (Ordentliche Mitglieder-nek hívják).
Szavazati joggal akkor rendelkezhet valaki, ha legalább 3 évig klubtag volt megszakítás nélkül. Egy sima kézzel írt felvételi kérelmet kell küldeni a vezetőségnek. Ha 4 héten belül nem kap elutasító választ a klubtag, akkor hivatalosan is teljes körű tagnak tekinthető. Nekik már teljes szavazati joguk van és az elnökválasztásban is szavazhatnak.

A  teljes körű tagságért a klubtagnak külön nem kell fizetni, ugyanúgy 100 euró a tagdíj, mint az előző 3 évben, amíg klubtag volt az illető. Szavazati joggal rendelkeznek még az alapítványi tagok, tiszteletbeli tagok, illetve a Legenda Club tagjai ahol korábbi játékosok vannak. Klubtag már 14 éves kortól lehet bárki, szavazati jogot csak 18 éves kortól kaphatnak a tagok.

Minden évben van egy éves nagy közgyűlés megtartva a klubnál, 2/3-os többség esetén hozhat döntéseket a teljes jogú tagság. (Mellékesen jegyezzük meg ez az egyetértés mindig megvan, tehát az elnökség igen erős legitimációval rendelkezik, és nem a függési viszonyban lévő sportolóknak, szakosztályvezetőknek köszönhetően).

A szurkolói csoportokra -természetesen- ugyanazok a feltételek vonatkoznak, tehát 3 év után ugyanolyan tagok lehetnek ha fizetik az évi 100 eurót. A szurkolók által delegált tag nincs jelenleg az elnökségben, amelynek 8 tagja van az elnökkel együtt.

A legutolsó információink szerint 11.400 klubtagja van a Rapidnak.. Ebben a 18 év alattiak is benne vannak. Ez évente több mint 1,1 millió Eurós ( 350 Millió Ft) stabil bevételt jelent a tagdíjakból a klubnak.

A szavazati joggal rendelkezők száma ebből  8140 fő, 712 fő 14 és 18 év közötti klubtag illetve 2631 úgynevezett “Greeni” akik a 14 év alattiak.

2014. decembere óta bevezette a Rapid az úgynevezett örökös tagságot, ami 1899 Euróba kerül (~588,000 Ft) Ebből már 500 tagja van a Rapidnak, ami szintén masszív bevételt jelent számukra.

Az elnököt a nyílt közgyűlés választja és minden szavazati joggal rendelkező szavazhat.A legutóbbi választáson kb 1300 szavazati joggal rendelkező vett részt és 92%-al választottak új elnököt Herr Michael Krammer személyében.

Az éves közgyűléseket a klub saját honlapján fő helyen és a nyomtatott médiában is meghirdeti. (nem pedig némi nyomozás után kerül elő a tavalyi közgyűlési meghívó helyén, azt felülírva.. a szerk.)

Politikai befolyás nincs a Rapidnál, magántulajdonosa sincs a Rapidnak, főszponzorai vannak mint a Wien Energie, Allianz, Blaguss, Ottakringer, Tipp 3.
Bécs, 2015. január 26.