Négy hét felfüggesztett

A felnőtt csapatnak, de az utánpótlásnak is. Akkor még 37 ezren jártak 1-1 meccsre, többen nem fértek be a stadionba. A majd hetven évvel ezelőtti eset árnyéka messzire vetül, és mennyi minden történt azóta. A foci színvonala, a nézőszám lezuhant, manapság nem az ellenfél heccelése miatt, hanem “házon belüli” balhé miatt, a saját ostobaság miatt jár a hárommeccses lelakatolt béközép. A TempóFradi teljes bejegyzése ITT található, érdemes elolvasni, részlet:

“Az MLSZ ítélete döbbenetes, felkavaró és olyan állításokat tartalmaz, melyek rámutatnak az akkori rendszer álnokságára. Négy hétre függesztették fel a Fradi játékjogát és ugyanannyi időre betiltották az Üllői úti pályát is. A döntés azt is jelenti, hogy a soron következő négy mérkőzésre nem is állhat ki a csapat és a mérkőzések pontjait az ellenfelek kapják. De nem csak a felnőtt csapatot érintette a büntetés, a tartalék-, ifi- és a kölyökcsapatok sem léphettek pályára. Az MLSZ szerint az Üllői úton már “hetek óta fasiszta provokátorok tüntetnek és tűrhetetlen, hogy a magyar demokrácia ellenségei a sporton keresztül támadják népi demokráciánkat”. Az akkori hatalom ennyit olvasott ki a “Hajrá, Fradi!-ból” és a “hórukkolásból”.

A közlemény azért azt is hozzáteszi – megpróbálva menteni a menthetetlent -, hogy a Ferencváros élén jóhiszemű vezetők vannak, akiket nem érheti gáncs és a közönségből sem mindenki rendszerellenes, ezért a “szurkolóknak kellett volna kilöknie soraiból ezeket a fasiszta elemeket. És ha ez nem történik meg, olyan intézkedések következhetnek, amelyek a Ferencváros létét érintik”.

Az utolsó mondat egyértelmű jelzés és fenyegetés is egyben. Valószínűleg már itt eldőlt a sorsunk, amit az alábbi újságírói jegyzet is jól érzékeltet: “A becsületes Fradi szurkolónak éppen szeretett egyesületük érdekében kell küzdeniük a sötét elemek ellen, hogy a Ferencváros, amely mindig a kisemberek és nem a golfozók, vagy lovaspólózók egyesülete volt, a demokráciában a demokratikus jellegét domborítsa ki és növelje.” – Ezeket a frázisokkal és hazugságokkal teli mondat hűen fejezi ki a rendszert kiszolgáló sajtó akkori működését.”