Miért kaptunk ki Diósgyőrben?

Most már lehiggadva a tanulságokat levonva írok a még mindig a hétvégi meccsről. Hosszú idő után személyesen néztem Fradi meccset. Elég szép számmal dideregtünk a Loki stadionjának sajtótribünjén. Sokszor fogalmaztam meg kritikát Doll Fradijával kapcsolatban. Ezt elmondtam személyesen neki is a sajtón. Sajnos úgy érzem nem fordították le neki pontosan mit is akartam mondani. Ezt most itt szeretném pótolni.

Amikor Doll a Ferencvároshoz érkezett nagy várakozással telve vártam a munkáját. Első fél éve után fogalmaztam meg először a véleményemet ami már akkor sem volt hízelgő rá nézve. Többet, jobbat vártam és folyamatos fejlődést. Akkor azt mondtam, hogy Doll középtávon jelent csak megoldást a Fradi kispadjára . Ezt ma is tartom. Doll habitusával és tapasztalatával sokat segített a szétzilált társaságnak, hogy megint csapat legyenek. Ez sikerült de azóta valahogy – hiába a bajnoki cím, kupák – megragadt a fejlődés. Bár a múlt hétig nem volt pontos képem arról mi is a felé támasztott követelmény. Dollnak minden évben címet kell nyernie. Ezt az ügyvezető maga nyilatkozta pár napja. Nem tudom a nemzetközi kupákból való egyre szégyenletesebb távozásainkat hogyan élték meg vezetőink, mi nagyon nehezen. Persze türelem kell …de meddig….? Térjünk vissza a hétvégére. A mérkőzés bár nem volt labdazsonglőrök összecsapása, teljesen rendben volt már ami a nézőcsalogatást illeti. Pár perc alatt kiderült mindkét csapat erősségei és gyengéi. Miskolcon igazi melós csapatot épít Bódog. Hajtós kondin alapuló letámadós futballt. Ennek a stílusnak az alapeleme a sok futás középpályás fizikai kontakton alapuló letámadás, és a sportszerű agresszió. Nálunk Doll is valami hasonlót akart látni, és érzésem szerint itt követte el a hibát. Az utóbbi igazolásaink egyértelműen azt vetítették előre , hogy sokat futó technikás, sokpasszos presszión alapuló játékot akarunk játszani…végre. Erre mondtam azt , hogy végre tervszerűséget látok az igazolásokban. Úgy gondolom az igazolásaink jó sikerültek. Páncél Józsi kifejezetten minőségi játékosnak tűnik. A másik oldalon egyértelműen posztra igazoltak és az ukrán szélső – Serhii SHESTAKOV – minden csapatban kezdő lenne. Mi vezetett mégis a vereséghez véleményem szerint? Doll büszkesége. Thomas Doll a saját fegyverével akarta megverni Bódogot. Olyan játékkal amihez nem alkalmas a keretünk. Fizikai kontakton alapuló játékkal akart győzni, pedig az első percek megmutatták, hogy nem ez a csapat igazi erőssége. A gólnál csodálatosan kigurigázták a diósgyőri védelmet. Csak ezt kellett volna folytatni. Tudom Varga Roli hiánya stb…..Viszont az is kiderült, hogy hiába a sok jó csere nincs mindenkinek megfelelő helyettese. Páncél Józsi még így is kitűnt, hogy nem a helyén játszott, Böde pedig hozta magát. Az első félidőben feltűnt, hogy Doll folyamatosan Pedrosoval veszekszik aki szemmel láthatóan nem értette mit akar tőle Doll. Mindez azért történt mert Pedroso nem tudta azt játszani amit akkor ott Doll elvárt tőle, egész egyszerűen azért mert nem ez tanulta. Nem azért mert nem futott mert nem akart hanem mert nem tudta mit csináljon. Dollnak a Fradi stílusában kellet volna játszani és nem megpróbálni felvenni a kesztyűt egy olyan ellenféllel szemben aki jobb a brusztoló fociban. Ezen az sem fog változtatni ha Gera Zoli felépül.

Az csak hab volt a tortán, hogy a felelősséget teljes mértékben a csapatra hárította holott egyértelműen látszott a csapat nem volt felkészítve erre a csatára taktikailag. A sajtón elhangzott, hogy nehéz a helyzete mert a legtöbb csapat szinte csak védekezik a Fradi ellen. Tudjuk mindenki a Fradi ellen játssza élete meccsét, ezek örök igazságok de könyörgöm lépjünk már ezen túl. Könnyű lett volna akkor a vesztes meccs után Dollba belerúgni…..mégsem tettem. Gratuláltam ahhoz , hogy nyílt játékkal a győzelem reményében léptek pályára és igazi közönségcsalogató mérkőzést vívtak. Gratuláltam hogy nem bunkert kellett néznem a röpködő mínuszokban. Talán ezt fordították félre….. Így a cikk végén egy kis összegzés. Amióta Doll itt van nincs a csapatnak felismerhető játéka, nincsenek utánpótlás játékosok beépítve a csapatba. Ez mondjuk kérdéseket is felvet de ezt majd máskor. Doll nem tud mérkőzés közben váltani és ami a legrosszabb a saját szakmai hibáit kivetíti a csapatra. A jelenlegi Ferencváros jobb csapat mint a Diósgyőr , minden tekintetben. Minőségi játékosok, jó állapotban de akkor ha nem a megfelelő taktikával vannak pályára küldve akkor borítékolható a kudarc. Doll Fradija nem szereti ha letámadják és nem szereti ha visszahúzódnak védekezni előle. Sajnos nem mindenki olyan kellemes ellenfél mint a Kispest, aki nem is húzódott vissza és nem is támadott le nagyon. A nemzetközi szint sem ez sajnos. Ki a jobb edző? Doll vagy Bódog? Egy meccsből nem derül ki és Doll azért már így is szép eredménysort tudhat magáénak edzőként, Bódog pedig pályája elején jár. Egy félbemaradt beszélgetés kapcsán csak annyit mondanék, sok minden mellett abban sem értek egyet a Fradi ügyvezetőjével, hogy az edzőt nem CSAK az eredményei, hanem az adott közegre kifejtett hatása minősítik.