Mekkora kárt okoz a béke hiánya?

Megkíséreljük számszerűsíteni a kiesett és lehetséges további bevételeket, azokat, amik azért nem folynak be a Clubhoz (Lusshoz, Labdarúgó Zrt.-hez), mert a Felek megfeszültek, és több, mint másfél éve tart az állóháború, vagy azért nem folynak be,mert a Club helyett egyeseknek első a hatalomféltés, a szűklátókörűség, vagy szimplán alkalmatlanok.

Igen sokszor elmondtuk és igen sokszor fogjuk még elmondani, hogy valódi tagsági rendszerrel működő klubmodellben gondolkodunk, ennek most kizárólag a pénzügyi oldalával foglakozunk.

Ezzel kezdjük most a számolgatást is:

I. Tagsági rendszer bevételei

A tagsági rendszert nem önmagában képzeljük el, az összekapcsolódik a jelenlegi kedvezménykártya rendszerrel, sőt pl. a tagok részére a Nyugaton bevett gyakorlatnak megfelelően további előnyöket kell biztosítani, ilyenek: bérlet és jegy elővásárlási jog, kedvezményes bérletárak, évi egyszeri ingyenes Múzeum belépés stb.

Természetesen a tagoknak nemcsak jogaik, hanem kötelességeik is vannak. Ezeket, ahogy jeleztük most kizárólag pénzügyi oldalról vizsgáljuk.

Kezdjük a tagdíjjal. Magyarország nem Nyugat-Európa, és bár az árszínvonal közelít a nyugatihoz, a bérek, jövedelmek kevésbé. Nem lehet egy az egyben átvenni a nyugati tagdíjakat, de véleményünk szerint éves 10-20 ezer forintot lehet és kell áldozni szeretett Clubunkra, főleg, ha – ahogy fentebb is írtuk – a tagsághoz valódi előnyök is kapcsolódnak.

A rendes tagságot bevezetni két szezon közötti szünetben, a bérletmegújítások, a bérletvásárlások kapcsán lehet érdemes.

Akár 2016 nyarán, de az FTC közgyűlésén történő részvételt, választási jogot várakozási időhöz kötve, hiszen ez, mármint a tagság beleszólása a klub vezetésébe a mostani garnitúra legnagyobb félelme..

Számítási példánkban éves 20 ezer forint tagsági díjjal számolunk, és azt feltételezzük, hogy a tagsági bázis szélesítése, a tagsági rendszer megismertetése folyamatos, azaz erre is jut prioritásának megfelelő PR és marketing, taglétszámterv 2018 év végéig:

2016.06.01.-től indulva

2016.12.31.-ig 2.500

2017.12.31.-ig 4.000

2018.12.31.-ig 5.000

A gyorsabb indulással és aztán egy folyamatos egyre kiegyensúlyozottabb növekedéssel számoltunk, itt most nem térünk arra, hogy lehetnének diák/nyugdíjas tagok is, egy kedvezményesebb tagdíjjal, de megjegyezzük: számos további lehetőség van különböző tagsági kategóriák bevezetésére, tartalommal megtöltésére, ezek mind- mind a Clubot erősítenék, erősíthetnék.

Nem nehéz kiszámolni, hogy a visszafogott terveink szerint is a következő három évben befolyhatna első évben 50 millió, másodikban 80 millió, a harmadikban 100 millió, és így tovább. De akár több is, hiszen van 1,7 millió fradista. Mindentől független, egyre erősödő pénzügyi pillér, ez lehetne a tagsági rendszer.

II. SZJA 1% felajánlások

A tagsági rendszeren keresztül, azok mellett nemcsak a tagdíjak jelenthetik a bevételt, de sokkal intenzívebben lehetne a tagságot – is – ösztönözni, hogy adójuk 1%-val az FTC alapítványát támogassák, és ugyanilyen logika mentén joggal elvárható, hogy számos kisebb-nagyobb szponzor, tehetősebb tag áldoz anyagilag is a Fradira, ha biztos lehet benne, hogy a tagság által megteremtett civilkontroll biztosítja, hogy pénze jó helyre kerül.

Az szja felajánlások 1%-a jelenleg éves szinten 5-6 ezer forintot jelent. Oroszék szerint 1,7 millió fradista van, kíváncsiak lennénk ebből mennyien segítik a Fradit adójuk egy százalékával. Ne legyünk telhetetlenek, számoljunk azzal, hogy gyermeküket, gyermekeiket a Fradi sportolni vivó szülők, a rendes tagok és szurkolók közül évente csak lennie kellene 10 ezer embernek, akik adójukat a Fradinak adják, feltéve, ahogy fentebb is írtuk biztosak lehetnek abban, hogy felajánlásukat átlátható módon, hatékonyan fordítják a Fradira. Éves szinten ez lehetne akár 50 millió forint is.

III. Jegy- és bérletbevételek

Unalomig ismételt kubatovi tréfa volt, hogy senkit nem érdekel az a bizonyos 3 százaléknyi jegyárbevétel. Ahogy a napokban megtudtuk, mindössze 3.664 bérletese van a Fradinak, ez az előző évhez képest komoly visszaesés, anno megírtuk, hogy határidőig a tavalyi, első Groupamas szezon után a kialakult és megmerevedett helyzetben a bérletesek fele nem újított erre a szezonra. Azt is megtudtuk, hogy a legutóbbi Puskás meccsen 2.000 szponzorjegyet szórtak ki, és durván 1.600 fizető néző volt. Ez az egész vicc ebben az új stadionban, akkor is, ha kommunikációban már nem az elmúlt 3 évhez viszonyítjáka csökkenő átlagnézőszámot, hanem most már egy ügyes trükkel korábbi számsorokat vesznek alapul. Vicc, ugyanis többször elmondta Fürjes is, Orosz is, 15 (!!) ezres átlagnézőszámot vártak, azzal terveztek. Jelenleg ennek a fele jön össze nagy nehezen, nagy tömegben kiszórt szponzorjegyekkel. Sok minden mutatja a béke szükségességét, a vezetés minden marketing erőlködés ellenére megmutatkozó alkalmatlanságát, de ez talán a legerősebb érv, főleg ha van még olyan, aki emlékszik az új stadion jegy és bérletárai körüli cirkuszra. A mai napig eltúlzottak az árak a többi NBI-es csapathoz és a tényleges piaci viszonyokhoz, a kereslethez képest. Ezt is érdemes lenne átgondolni, és lehet jelentősen megemelkedne a tavalyi szezonra lejelentett 192 milliós jegyárbevétel.

Nehéz kiszámolni az átlagjegy- és bérletárat, ezáltal becsülni, de megkíséreljük. Legyen tartósan 10 ezer az átlagnézőszámunk, ez egy békés helyzetben az új stadionban egyáltalán nem tűnik irreálisnak. Az átlagos jegyárat 3.500 forintra lőjük be, az átlagos bérlet legyen 40.000 forint. Ezzel szinte biztosan a mostani árak alá “árazunk”, és ebbe bőven belefér extra diákkedvezmény és rendes tagnak járó kedvezmény is..

(Vajon ha amúgy nem számít ez a bevétel, akkor mégis miért kellett meccskategóriákat meghatározni erre a szezonra, eltérő árazással, a Dózsa elleni meccsen – csak azon – extrán megfejni a közönséget??)

Az átlag 10 ezer nézőből legyen csak a fele bérletes, vagyis így számolva – és nem kicsit egyszerűsítve – csak a bérleteladásokból befolyhatna 200 millió forint egy szezonban. Ehhez jönnek a jegybevételek, mivel folyton változik a kiíírás by MLSZ, nehéz megmondani, hogy hány hazai bajnoki – és kupa – meccs van, de hússzal biztosan számolhatunk. Azaz innen is befolyhatna, be kellene folynia 350 millió forintnak. És ebben incs benne a VIP meg a SKY, azokkal nem számolunk, ez az 550 millió majd háromszorosa a mostaninak. Érdekes megint megjegyezni, hogy a hivatalosan hazudott nézőszám sehogy se jön ki, ha a lejelentett jegybevételhez viszonyítjuk, azaz csak úgy jöhet ki, ha a nézőszám jelentps része 5 forintos szponzorjegyből jön össze. Úgy kijöhet a matek.

A fentiekben kitárgyalt óvatos becslésünk szerint bevételi oldalon a béke – persze nem önmagában csak a béke – éves szinten akár 5-600 milliós bevételt jelentene, de lehet, hogy többet.

Ez nem kell a jelenlegi vezetésnek, de a LUSS-nak sem. (??)

Ez pusztán bevétel, ami kiesik, de kiadási oldalon is ügyesen lehetne faragni: kinek kell a hibásan működő 900 (?) milliós diszkriminatív szkenner, az éves szint közel 200 millióba kerülő Fradit lejárató, bűnözőkből álló szeku, az ostoba plakátkampány Úpesten, Angyakföldön stb..?

Folytatjuk hamarosan a merchandisinggal, addig is jöhetnek a vélemények, hozzászólások!

 

 

 • Josephdemaistreee

  Erről van szó. Nem én vagyok kényszerhelyzetben, aki nem jár be. Engem, illetve minket kell meggyőzni, hogy a pénzünket ott költsük el. Minden vállalkozásban arra törekednek, hogy az ő szolgálatatásait válasszuk, legyen szó bármilyen szféráról.
  Ha nem tetszik a szolgáltatás, a kiszolgálás, akkor majd máshol eltapsikoljuk a pénzt.

  • aszfaltbetyar

   Itt a pont!

 • dolce

  Tetszik, hogy a földön járnak a számok és nem írtok olyanokat, hogy százezrek lennének tagok.

 • szgabesz

  1. Tagsági rendszer egyszer már bebukott. Ha nincs mögöttes szándék (pl. Kubatov megbuktatása) akkor senkit se érdekel, ahogy eddig is be lehetett volna lépni a Baráti Körbe. Mégse tolongtak az emberek, csak akkor mikor “egyéb” célként jelent meg.
  2. Szja: most is felajánlhatók az összegek, az Albert Alapítványnak. Tisztelet annak aki meg is teszi.
  3. Erősen feltételezett számok. Több lenne a néző, kérdés mennyivel. 1000-2000-5000? Senki se tudhatja mennyi pluszt és mennyi mínuszt jelentene a béke. Mert valljuk be nem csak hozadáka lenne. A nagy pénz a vip-ből, a Sky boxokból van, utóbbi tudtommal majdnem mind eladva. Akik most nincsenek bent azok a legalsó jegyár kategóriába tartoznak. Természetesen plusz pénz lenne, de közel sem akkora mint amiről regéltek. És ugye mínusz büntetések itthon és főleg nemzetközi meccseken.
  Összességében több lenne a bevétel, de kérdéses, hogy megéri e feladni 100-200 milkáért a rendet!

  • dolce

   1. lásd lejjebb. ez a pár ezres szám reális és mint látod nem arra épülne az egész költségvetés.

   • szgabesz

    A jegybevétel is oda kerül.

    • dolce

     igen, ezért töröltem utólag. lehetnek ott nagy sumákságok, ha már szóba került. Egyik olvtárs írta, hogy a groupama és a T is nekik fizet. utóbbi megmagyarázhatja, hogy miért nem tudtunk igazolni a télen.

  • arce

   Te alapvető azt nem érted, meg mi az hogy piacgazdaság és modern sportirányítás, és állandóan a renddel jössz. Egy rendőrállamban is rend van, mégis valahogy az emberek nem érzik jól magukat benne. Azt meg rohadtul elfelejted, hogy modern piacgazdaág a kereslet kínálatra épül, ahol a termék jelen esetben a klub által üzemeltetett labdarúgó egyesület, vevő oldalon meg a szurkolók állnak közvetve meg a szponzorok, szóval még mindig az egyesület van a szurkolókért és nem fordítva. A balhé nem része a rendszernek és csak te meg egy két emberke gondolatai forognak állandóan e körül.

   • szgabesz

    Szerintem a magyar foci és a piacgazdaság két egymást ütő fogalom. A magyar foci piaci alapon halott, sose fog úgy működni mint mondjuk nyugaton vagy akár a Rapidnál. Elsősorban gazdasági különbségek miatt.

    • arce

     100 %-osan valóban nem, az jelenleg tényleg utópia, de hogy most ettől távolodunk és nem közelítünk hozzá az meg 1000 %.

  • tamas1899

   Feladni a rendet? Miért most rend van? Nyugtass meg, hogy legalább egy kicsit elmosolyodtál amikor ezt leírtad. 🙂 Rend. Hahaha. Secu lövöldözés, politikai célokra felhasznált bűnözők, szurkoló verés a Pler meccsen, keménykedő secu vízilabdán, köpködő titkár, nyomás alatt tartott baráti kör, pénzbüntetéssel fenyegetett játékosok, rasszizmus a meccseken(c.gányparasztok), részeg játékosok, az FTC történetének egyik legnagyobb büntetése a szkenneresek által(rijeka). Úristen, el sem tudom képzelni, mi lehet Borsodban, ha te ezt rendnek nevezed. 🙂
   Na, azért mosolyogtál ugye? 🙂

  • sztaking

   Nem bukott meg Gabesz,több mint 2000 Ember lépett be minden reklámozás nélkül,úgy ,hogy 1 évet se adtak neki a komcsik,rieb megpuccsolta a szakosztály vezetők segítségével,a Rapidnál mennyi idő kellett a 30000 -es tagság felépítéséhez és miért reklámozzák a belépést még most is?!!

   • szgabesz

    Más volt a helyzet annó, és más most. Annó volt egy lerobbant klub, aminek nagy segítség volt a tagsági rendszer és akkor a szurkolók sokat segítettek a pénzükkel. Bár az a 2-3000 főt én óriási csalódásnak éltem meg, mert sokkal többre számítottam. De be kell vallani, nem érdekelt több embert. De minden tiszteletem a mainapig az övék, és akik még mindig fizetik. Ma azonban más lenne a helyzet. És alapjában véve nem a klub megmentése, vagy jobb helyzetbe hozása lenne a cél, hanem Kubatov megbuktatása és a régi állapotok helyreállítása. Nem kétséges, hogy most akár 5-6ezer ember vagy még több fizetné az évi 20ezret, de most más az indíttatás.

    • sztaking

     És minket Mi érdekel a politikán túl mutató stabil klub,vagy drágajóelnekurunk stabilitása,helyzete?

     • szgabesz

      Ezt már sokszor kifejtettem: sajnos politika nélkül nem működünk. Vagy pontosabban működünk, de nem olyan szinten mint most. Hiszed vagy sem, nekem nem alternatíva egy kiesés ellen harcoló Fradi, nincs mindenkinek újabb 10-20 éve várni egy újabb bajnoki címre. Lehet mohó vagyok, de én most azonnal akarok bajnoki címeket és lehetőleg nemzetközi szereplést. Ehhez pedig kell a politika, piaci alapon az épen éhen nem haláshoz vagyunk közelebb.

     • sztaking

      A kettő nem zárja ki egymást,ha a politika belátóbb lenne,a két dolog mehetne párhuzamosan és egymást erősítve,az biztos,hogy ez nem használ a Klubunknak.

     • szgabesz

      Haladunk. 🙂 Már legalább elfogadod, hogy szükség van a politikára a fociban. Rossz hatással vagyok rád, nem gondolod??? :DD

     • sztaking

      A Klub érdekében minden segítség fontos,Én soha nem értettem,hogy a Loki,Vidi stb-nél az önkormányzatok óriási szerepet vállalnak,minket meg itt le se szarnak…ez régebben is így volt,de miért kell ezért Engem és Családomat 32 éves bérletes múlt után kitiltani?Nem baj Csepelen a KisFiam ismét ott volt mellettem és feltöltődtünk ,Mi mindent kibírunk!

     • szgabesz

      Remélem nem haragszol meg, a szememben te már olyan vagy mint Vader nagyúr, akiben benne van a jó, de már nincs neki visszaút annyira átállt a sötét oldalra. 🙂 De komolyra fordítva: egyetértünk, hogy kell a politika segítsége IS. Akkor mi kellene hogy visszatért? Hisz ha nem Kubatov akkor más lesz. Ha pedig a fidesz nem lesz (a klub mellett) akkor már nagyon semmi sem lesz.

     • sztaking

      Az mint Csepelen,odamentünk megvettük a jegyet se személyi se kártya se secu se perzekuttor csak Testvériség! Plusz a Testvéreink bent léte ,mert ettől Ferencváros a Fradi és nem szaróscsirkés kukkolós sittes secus KFC! De ezt Te sajnos nem érezhetted át,ezért nem érzed mit írok.De jövőre elviszünk Csepelre Bagirával és te leszel DartMohl a tanítványom:)

     • szgabesz

      Sajnos kellenek szabályok, mert szabályok nélkül elveszünk. Már nem itthon, mert itthon a pénz az úr, de a külföld az egész más. Ott fájó és hosszantartó súlyos sérüléseket okozhatnak a klubnak. Én meg ezt nem szeretném.
      Az írásod vége tetszik, bár nagy valószínűséggel nem megvalósítható, de értékelem a gesztust! 🙂

     • sztaking

      Gabesz ilyen rendszer a világon sehol nem működik,Mi Magyarok rosszabbak vagyunk mint bárki?Miért kell minden szurkert eleve bűnözőnek tekinteni?A kamera rendszer a huligán törvény bőven elegendő a bűnözők kiszűrésére..a többi lásd skenner csak üzlet néhány embernek..Simens dolgozók mondták ez a bétaverzió,minden 8.-esetben ront,valakinek igen szép jutalékot fizethettek a referencia telepítésért és ez a teljes igazság..És ezért miért kell minket gyalázni és kitiltani drágajóelnökurunknak?

     • szgabesz

      Ne menjünk bele sokadjára a “miért kell a szkenner?” kezdetű vitaestbe. Én értem a lényegét, de ezerszer kitárgyaltuk még tán annó az Üllőin is. Szerintem túl kell lépni rajta, ahogy a kintiek számára sem az a legnagyobb probléma. Vagyis az ankéton nem az volt, most megint az. Ez is megérne egy misét. De bele se kezdjünk mert csak rossz vért szül az egész. Ahogy olvastam már 1-2 helyen: “nem ez a legnagyobb probléma, ennél jóval nagyobbak is vannak”.

     • sztaking

      De ez egy tünet,amikor valaki aki nem tulaj,kontroll és felelősség nélküli tulajdonosi jogokat gyakorol! Ezt értsd meg ,mindannyiunknak jobb lenne ha a tagság tudná képviselni a tulajdonosi jogokat ! Ezek nem lennének kérdések,ebben kéne a nyugati modelleket másolni,ott már megoldották.

     • szgabesz

      Tulajdonképpen az állam fizetett (a klubon keresztül?) a fociért is. Másrészt a Barcánál működik a szoció rendszer. Azért én megnézném, hogy mennyire szólhattak bele annó Laporta döntéseibe. :))) Valószínűsítem semennyire.
      Most már koncentráljunk a csapatra, 40 perc és kezdünk. Kösz a konstruktív beszélgetést!

     • sztaking

      Pont a Barcánál kért az Elnök a bizalmassági szavazást a 400000 tagtól,pedig megnyertek mindent,ha úgy döntettek volna leváltják..ez jó példa volt.

  • sztaking

   A másik jelenpillanatban haveri cégek kiveszik a sky boxot,viszont ha a hangulat ilyen lesz mint most és megszűnik az ,hogy muszáj kivenni ,mi lesz? üres lesz….

   • szgabesz

    Tudtommal 2 vagy 3(?) évre szól egy bérlet. Ha kifizetik a klub már jól járt ha üres a box, ha nem.

    • sztaking

     komolyan 2-3 évre tervezünk?

     • szgabesz

      Szerintem ez újjítható. Volt egy jó cikk az üllőin. Ott le lett írva, hogy bizony a Sky részleg az, ahol a legnagyobb a nyüzsgés. Szerintem azok a cégek akik vettek nem csalódtak, sőt.

     • sztaking

      persze mert megy a mutyi mint a Vidi vip-ben,de ha politikai váltás lesz,már pedig előbb utóbb lesz,akkor kiürül egyből, egyről beszélünk..

     • szgabesz

      Ha politikai váltás lesz akkor a vip lesz a legkisebb bajunk. Nem akarok politizálni, csak annyit, hogy az Isten mentsen meg minket az elvtársaktól!

     • sztaking

      Na Én sem rájuk gondoltam.

 • arce

  Nagyon jó írás, ezért is ismételgettem 1000X, hogy a vezetésben totál alkalmatlan emberek ülnek, akiknek közük sincs a sportgazdaságtanhoz és sportvállalat irányításhoz. A fentiekből is kiderül, hogy nálunk is simán meg lehetne csinálni, hogy a költségvetés 20-30 % a szurkolóktól származó bevételekből jöjjön, persze ehhez kell egy átlátható rendszer, mert ez a rendszer csak akkor működik, ha szurkoló pontosan tudja mire költi a pénzét, nem hiszen, hogy sok olyan ember lenne aki blindre éves szinten 20000 FT befizetne- az ellenzők jönnek azzal, hogy a Dámossy korszakban is próbálkoztak ezzel, csak azt elfelejtik, hogy abban az időben egy feneketlen zsák feltöltésére “tarhálták” pénzt, és akkor is annyira átlátható volt a működés, mint kb köd idején a Bermuda háromszögben-. A vázolt rendszerbe az sem fér bele, hogy a stadionüzemeltető céggel a Klub kötött egy olyan megállapodást ami totális titkos, itt jegyzem meg hogy az egyik legnagyobb hibának tartom, hogy üzemeltetői szerződést kötöttünk, ezt belülről kellett volna megoldani a jelenlegi helyzetben ez totál zsákutca, ráadásul rengeteg baromságtól megkíméltük volna magunkat (csirke, Fittikém- hányok tőle minden szünetben, értelmetlen VIP szektor üzemeltetés, 3 %-os szurkoló, 20 %-os jegyáremelés) és ami a legfontosabb szerintem hamarabb meg lehetett volna béke, sőt a Klub nem engedhette volna meg azt, hogy az új stadionban a megegyezés hiányában lemondjon min 3000-4000 emberről.

 • FradiHungaria

  “Nem az a probléma, hogy fizikai károkat okoztak, hanem az, hogy erkölcsit. Sok cég gondolta úgy, hogy ha a Fradi szurkolói így viselkednek, akkor nem szponzorálja az FTC-t, ezért sok bevételtől elestünk.” – kubatov gábor, 2015

  Meg lehet nézni mennyi bevételtől esik el a klub az ostoba faszságaid miatt te balfasz…

  • arce

   – Lövöldöző szekusok
   -NVI botrány
   -Kézilabda mérkőzésen történt erőszak
   – Feljelentgetések
   -Köpködés
   – Jétékosok egyéb alkalmazottakl megfenyítése, más sportegyesület operatív munkájába való beleszólás
   Mind olyan erkölcsös tevékenységek.

   • Josephdemaistreee

    Azt nem értem, hogy ezek után hogyan lehet még mindig elnök??? Mi kell még?

 • Corben Dallas

  Csak egy gondolat a fejemben lévő sok(k) közül:

  Saját bevallásuk szerint (a vezetők) egy “működő üzleti modellben” gondolkodnak.

  Ezzel szemben egyértelműen szurkolóellenes intézkedéseket hoznak (saját hatáskörben, tehát nem más szervezet nyomására!), ergó tudatosan csökkentik a keresletet a saját termékük, termékeik iránt.

  Persze alap, “hogy hazudnak éjjel és nappal…”, ugye kedves antikommunista kisz-titkárok, besúgók, stb…
  Na de – HA ÉS AMENNYIBEN – a Ferencvárosi Torna Club jövője a legfontosabb nekik, miért nem változtatnak az “üzleti gyakorlaton”? Hisz a versenyszféra egy szereplője csak a rugalmassággal, a villámgyors alkalmazkodással tud versenytársai előtt előnyre szert tenni – és itt nem elsősorban a hazai, inkább a nemzetközi színtérre gondolok.

  Na de a kérdés(ek) költői(ek)… Takarodniuk kell, ez nem vitás. Csak hát kit fog a regnáló hatalom (fidesz) a helyükre engedni?…

  Nagyon félek, hogy MI, a Ferencvárosi Torna Club csak rosszul jöhet ki ebből…

  • sztaking

   Sajnos pénzkifizető hellyé változtunk…drágajóelnökurunk figyelmébe ajánlom Stumpf Úr szavait,valahol utat tévesztettél,drágajóelnökurunk,annyi szennyet mocskot raktál,szeretett Klubunkra,hogy innen már nincs visszaút!! Minél hamarabb pattansz ,annál jobb lesz neked is meg nekünk is!

 • plpbb

  2006-ban 12000 Ft-ot kellett volna fizetni és a cél akkor a Fradi megmentése lett volna. Nem voltunk 3000-en sem.
  Mindezért cserébe teljes jogú tagságot kínáltak, de az első “nyílt” közgyűlésen alig jelentek meg azok, akik ténylegesen fizettek. Az előbbiek miatt szerintem ez a “népi FTC” koncepció egyszer már látványosan megbukott. Az általatok javasolt évi 20 ezres tagdíjat szerintem 500-an nem fizetnék ki, pláne nem úgy hogy évről-évre egyre többen lennének. Arról még csak zárójelben beszélnék, hogy az általatok kihozott éves tagdíjbevétel egy-két játokosunk éves bérét sem fedezné, ezek nevetséges összegek, vélhetően a Főtaxi komolyabb pénzt adott tavaly, pedig az is szánalmas volt.
  A fradisták elsősorban a meccsrejárással szavaztak mindig is, az pedig elsősorban a foci minőségétől függött. Talán nem véletlen, hogy lassan 20 éve (1997-98) nem tudunk tízezres átlagnézőszámot produkálni a stadionban.
  A jegyár-probléma már érdekesebb kérdés: Az oldallelátó bérletei extrém drágák lettek, míg a stadion többi helyein is enyhén szólva túlárazott a dolog. A bérletesek szerintem elsősorban pont azért fogytak el ilyen hirtelen, mert egyszerűen elképesztő pofátlanság magyar fociért 70 ezer Ft-ot elkérni.