Mekkora kárt okoz a béke hiánya?

Megkíséreljük számszerűsíteni a kiesett és lehetséges további bevételeket, azokat, amik azért nem folynak be a Clubhoz (Lusshoz, Labdarúgó Zrt.-hez), mert a Felek megfeszültek, és több, mint másfél éve tart az állóháború, vagy azért nem folynak be,mert a Club helyett egyeseknek első a hatalomféltés, a szűklátókörűség, vagy szimplán alkalmatlanok.

Igen sokszor elmondtuk és igen sokszor fogjuk még elmondani, hogy valódi tagsági rendszerrel működő klubmodellben gondolkodunk, ennek most kizárólag a pénzügyi oldalával foglakozunk.

Ezzel kezdjük most a számolgatást is:

I. Tagsági rendszer bevételei

A tagsági rendszert nem önmagában képzeljük el, az összekapcsolódik a jelenlegi kedvezménykártya rendszerrel, sőt pl. a tagok részére a Nyugaton bevett gyakorlatnak megfelelően további előnyöket kell biztosítani, ilyenek: bérlet és jegy elővásárlási jog, kedvezményes bérletárak, évi egyszeri ingyenes Múzeum belépés stb.

Természetesen a tagoknak nemcsak jogaik, hanem kötelességeik is vannak. Ezeket, ahogy jeleztük most kizárólag pénzügyi oldalról vizsgáljuk.

Kezdjük a tagdíjjal. Magyarország nem Nyugat-Európa, és bár az árszínvonal közelít a nyugatihoz, a bérek, jövedelmek kevésbé. Nem lehet egy az egyben átvenni a nyugati tagdíjakat, de véleményünk szerint éves 10-20 ezer forintot lehet és kell áldozni szeretett Clubunkra, főleg, ha – ahogy fentebb is írtuk – a tagsághoz valódi előnyök is kapcsolódnak.

A rendes tagságot bevezetni két szezon közötti szünetben, a bérletmegújítások, a bérletvásárlások kapcsán lehet érdemes.

Akár 2016 nyarán, de az FTC közgyűlésén történő részvételt, választási jogot várakozási időhöz kötve, hiszen ez, mármint a tagság beleszólása a klub vezetésébe a mostani garnitúra legnagyobb félelme..

Számítási példánkban éves 20 ezer forint tagsági díjjal számolunk, és azt feltételezzük, hogy a tagsági bázis szélesítése, a tagsági rendszer megismertetése folyamatos, azaz erre is jut prioritásának megfelelő PR és marketing, taglétszámterv 2018 év végéig:

2016.06.01.-től indulva

2016.12.31.-ig 2.500

2017.12.31.-ig 4.000

2018.12.31.-ig 5.000

A gyorsabb indulással és aztán egy folyamatos egyre kiegyensúlyozottabb növekedéssel számoltunk, itt most nem térünk arra, hogy lehetnének diák/nyugdíjas tagok is, egy kedvezményesebb tagdíjjal, de megjegyezzük: számos további lehetőség van különböző tagsági kategóriák bevezetésére, tartalommal megtöltésére, ezek mind- mind a Clubot erősítenék, erősíthetnék.

Nem nehéz kiszámolni, hogy a visszafogott terveink szerint is a következő három évben befolyhatna első évben 50 millió, másodikban 80 millió, a harmadikban 100 millió, és így tovább. De akár több is, hiszen van 1,7 millió fradista. Mindentől független, egyre erősödő pénzügyi pillér, ez lehetne a tagsági rendszer.

II. SZJA 1% felajánlások

A tagsági rendszeren keresztül, azok mellett nemcsak a tagdíjak jelenthetik a bevételt, de sokkal intenzívebben lehetne a tagságot – is – ösztönözni, hogy adójuk 1%-val az FTC alapítványát támogassák, és ugyanilyen logika mentén joggal elvárható, hogy számos kisebb-nagyobb szponzor, tehetősebb tag áldoz anyagilag is a Fradira, ha biztos lehet benne, hogy a tagság által megteremtett civilkontroll biztosítja, hogy pénze jó helyre kerül.

Az szja felajánlások 1%-a jelenleg éves szinten 5-6 ezer forintot jelent. Oroszék szerint 1,7 millió fradista van, kíváncsiak lennénk ebből mennyien segítik a Fradit adójuk egy százalékával. Ne legyünk telhetetlenek, számoljunk azzal, hogy gyermeküket, gyermekeiket a Fradi sportolni vivó szülők, a rendes tagok és szurkolók közül évente csak lennie kellene 10 ezer embernek, akik adójukat a Fradinak adják, feltéve, ahogy fentebb is írtuk biztosak lehetnek abban, hogy felajánlásukat átlátható módon, hatékonyan fordítják a Fradira. Éves szinten ez lehetne akár 50 millió forint is.

III. Jegy- és bérletbevételek

Unalomig ismételt kubatovi tréfa volt, hogy senkit nem érdekel az a bizonyos 3 százaléknyi jegyárbevétel. Ahogy a napokban megtudtuk, mindössze 3.664 bérletese van a Fradinak, ez az előző évhez képest komoly visszaesés, anno megírtuk, hogy határidőig a tavalyi, első Groupamas szezon után a kialakult és megmerevedett helyzetben a bérletesek fele nem újított erre a szezonra. Azt is megtudtuk, hogy a legutóbbi Puskás meccsen 2.000 szponzorjegyet szórtak ki, és durván 1.600 fizető néző volt. Ez az egész vicc ebben az új stadionban, akkor is, ha kommunikációban már nem az elmúlt 3 évhez viszonyítjáka csökkenő átlagnézőszámot, hanem most már egy ügyes trükkel korábbi számsorokat vesznek alapul. Vicc, ugyanis többször elmondta Fürjes is, Orosz is, 15 (!!) ezres átlagnézőszámot vártak, azzal terveztek. Jelenleg ennek a fele jön össze nagy nehezen, nagy tömegben kiszórt szponzorjegyekkel. Sok minden mutatja a béke szükségességét, a vezetés minden marketing erőlködés ellenére megmutatkozó alkalmatlanságát, de ez talán a legerősebb érv, főleg ha van még olyan, aki emlékszik az új stadion jegy és bérletárai körüli cirkuszra. A mai napig eltúlzottak az árak a többi NBI-es csapathoz és a tényleges piaci viszonyokhoz, a kereslethez képest. Ezt is érdemes lenne átgondolni, és lehet jelentősen megemelkedne a tavalyi szezonra lejelentett 192 milliós jegyárbevétel.

Nehéz kiszámolni az átlagjegy- és bérletárat, ezáltal becsülni, de megkíséreljük. Legyen tartósan 10 ezer az átlagnézőszámunk, ez egy békés helyzetben az új stadionban egyáltalán nem tűnik irreálisnak. Az átlagos jegyárat 3.500 forintra lőjük be, az átlagos bérlet legyen 40.000 forint. Ezzel szinte biztosan a mostani árak alá “árazunk”, és ebbe bőven belefér extra diákkedvezmény és rendes tagnak járó kedvezmény is..

(Vajon ha amúgy nem számít ez a bevétel, akkor mégis miért kellett meccskategóriákat meghatározni erre a szezonra, eltérő árazással, a Dózsa elleni meccsen – csak azon – extrán megfejni a közönséget??)

Az átlag 10 ezer nézőből legyen csak a fele bérletes, vagyis így számolva – és nem kicsit egyszerűsítve – csak a bérleteladásokból befolyhatna 200 millió forint egy szezonban. Ehhez jönnek a jegybevételek, mivel folyton változik a kiíírás by MLSZ, nehéz megmondani, hogy hány hazai bajnoki – és kupa – meccs van, de hússzal biztosan számolhatunk. Azaz innen is befolyhatna, be kellene folynia 350 millió forintnak. És ebben incs benne a VIP meg a SKY, azokkal nem számolunk, ez az 550 millió majd háromszorosa a mostaninak. Érdekes megint megjegyezni, hogy a hivatalosan hazudott nézőszám sehogy se jön ki, ha a lejelentett jegybevételhez viszonyítjuk, azaz csak úgy jöhet ki, ha a nézőszám jelentps része 5 forintos szponzorjegyből jön össze. Úgy kijöhet a matek.

A fentiekben kitárgyalt óvatos becslésünk szerint bevételi oldalon a béke – persze nem önmagában csak a béke – éves szinten akár 5-600 milliós bevételt jelentene, de lehet, hogy többet.

Ez nem kell a jelenlegi vezetésnek, de a LUSS-nak sem. (??)

Ez pusztán bevétel, ami kiesik, de kiadási oldalon is ügyesen lehetne faragni: kinek kell a hibásan működő 900 (?) milliós diszkriminatív szkenner, az éves szint közel 200 millióba kerülő Fradit lejárató, bűnözőkből álló szeku, az ostoba plakátkampány Úpesten, Angyakföldön stb..?

Folytatjuk hamarosan a merchandisinggal, addig is jöhetnek a vélemények, hozzászólások!