Kontraprodukció

Nézem a magyar – svéd női kézit, most épp hárommal vezet az ellen, a tegnapi zakót nem láttam a norvégok ellen.

Szombathy Pali szerint:

“a világ legjobb bajnoksága! – szlogenszinten hangzik el naponta a női kézilabda (férfi vízilabda) NBI-ről, s íme: tényleg itthon edződött magyar válogatottat vertek agyon a vébé nyitómeccsén a norvégok.
– a magyar sport finanszírozása a legerősebb cáfolata Orbán Viktor idegenellenességének: létezik a világon ekkora nagylelkűség, befogadói nagyvonalúság, mint ahogyan Magyarország tart el fényűző vendégszeretettel komplett skandináv kézilabda válogatottakat, szerb pólócsapatokat, spanyol kézi- és délszláv kosaras edzőgarnitúrákat, amerikai kosárdiáktömegeket? ahogyan Doll Fradija Szpirovszki, Paintsil és Moutari góljaival leveri az egyetlen Lazovic-találatot jegyző Nikolics-Vidit? mi ez, ha nem idegeneknek kitárt tao-szív?”

Lehet ezzel vitatkozni, úgy csinálni, mintha nem a kirakat élősködne sleppestul, külföldistül az alapvetően infrastruktúrára, utánpótlásra szánt TAO-ból. Lehetne, de minek?

Szóval egyre inkább úgy tűnik, hogy a TAO pénzek, azaz a döbbenetes mennyiségű közpénz sportba irányítása nemhogy nem segített, hanem hazavágta a kirakatot. Kézilabdában mindenképp. Ma jó dolog a sporttal foglalkozni, a sportban dolgozni, látványosan jó.

Diplomamunkáknak, ezer oldalnyi hatástanulmányoknak kellett volna születni arról, hogy a hét éve a sportba folyó pénzeket, hogyan kellene, kellett volna befektetni, felhasználni, elkölteni. Nem emlékszem, hogy készült volna akár csak egy komolyabb tanulmány is. Most majd születhetnek majd arról tanulmányok, hogy miért volt ez az egész elhibázva. Hova folytak el a sportba csatornázott százmilliárdok.. Csodák helyett szembejött a valóság.

Közben kikaptunk a svédektől is a kispadunkon a világ egyik legjobb – külföldi – edzőjével.