Kicsi hiányzott

Próbálok örülni annak, aminek lehet. A múlt hétvégén látszódott valami erő, amit megmutattak a fiúk, és bár rezgett, az ötöst nem kell magyarázni. Aztán jött a lesajnált Bódog-csapat, ment a Tábor, közel kétezernyi fradista Debrecenbe, a variálás is ment. Hihetetlen, még a fontosabbaknál is vannak fontosabbak, akiknek, ha úgy tetszik valami kifogás mentén már játszaniuk is akkor “kell”, amikor kedvük szottyan hozzá. Pályafűtés meg minek, ha az emelesz által pénzzel kitömött klubok nagyîvben tesznek arra, hogy bekapcsolják?!?

Hát Debrecenben nem sok örömünk volt, és bevallom férfiasan egy percig nem merült fel komolyabban, hogy a csajok kézimeccse helyett Debrecenbe utazzam. Tiszteletem azoknak, akik ezt megtették, nem a kétezer fradista tehet róla, hogy a húszezres stadion így is inkább üres volt, mint tele. Igaz, vendég volt itt tegnap mindenki, hangulat meg állítólag így is volt.

Szóval ez a meccs kimaradt, így nehéz érdemlegeset hozzátenni, de ha már Doll is a tegnapi – vagyis a tegnapihoz hasonló – teljesítményben látja nyilatkozatában a balkáni kiscsapatok elleni kizúgások okát, akkor abban lehet valami végtelenül negatív. A kérdés persze ott motoszkál: a saját felelőssége mi ebben? Persze, nem kell temetni semmit és senkit, Thomas Doll a Fradi edzőlegendái közé emelkedett, ha megnyeri a harmincadikat, akkor mindenképp. Kis (?) szépséghiba, hogy mindehhez többszöri nemzetközi leégés is hozzátartozik, a már emlegetett balkáni, töredék költségvetéssel bíró csapatok ellen. A mutyilandot most inkább hagyjuk.

Tegnap Dabas volt az úticél, azzal a reménnyel, hogy a világbajnokok sorát felvonultató Metz ellen vissza tudunk vágni legalább 3 góllal. A telt ház garantált volt, remélhetőleg egyszer sem fogja senki megszámolni, hogy tulajdonképpen ténylegesen hányan vannak egy-egy ilyen dabasi BL meccsen, kétezerötszázan minimum voltak “hivatalosan”. Tulajdonképpen a csilláron is lógtak. Budapest, a Ferencváros megérdemelne egy legalább ötezres kézicsarnokot, nemcsak az ilyen komoly téttel bíró nézőcsalogató meccsek miatt, hanem mert az ilyen meccsek “teremtik meg” a közönséget a szürke hétköznapi bajnokikra. (Egyelőre Dabas van, de szabad szemmel is kivehető, hogy a bajnokikon is mintha többen lennének az Elek Arénában, tehát ez vonzás most is működik, de azért Dabas – minden szeretet, tisztelet, kötődés stb ellenére – nem optimális.)

A Ferencváros erejét és tartalékait mutatja, hogy Budapesttől távol, két helyszínen tud ezreket “felmutatni”, miközben van még egy hoki (és vízilabda) meccs is.

Jó lenne a meccsről is szót ejteni a sok okoskodás után. Nos. Nem vagyok biztos benne, hogy az EHF annyira szeretné, ha a budapesti Final Fourban két magyar csapat lenne. Nem zártuk a szívünkbe a tegnapi rigókat, azt a hiányzó fránya egy gólt én simán rájuk kenem, akkor is, ha mi is belehibázgattunk.

Bíró Blani, Schatzl Nadi extrát nyújtott, az egyiknek talán ha 2-3 hibája volt a rengeteg lélektanilag fontos gól mellett, a másik szerintem 50% körül védett az első félidőben. Nere és Misike is felnőttek a feladathoz, Misike talán az elején mintha nem érezte volna a ritmust, aztán beindult. Nálam Faluvégi is nagybetűs volt, többször is eljuthatott volna hozzá a labda, a hely megvolt, a labda nem jött. Laura beverte a heteseket, de akcióból nem volt gólja, Hornyák Dodó talán kaphatott volna több időt, főleg mert Laurának nem ültek ezúttal a betörései, átlövésből meg amúgy is elvétve szerez gólt ezen a szinten, illetve ugye többször nála akadt el az ígéretes húzás, ami nem ért így le a szélre, ahol pedig megvoltak a helyek. Vannak problémaink beállóból – konkrétan nem szereztünk gólt -, pedig a franciák hiába tömörültek befelé – nyilván klasszikus átlövőjátékunk ezen a szinten már kevés -, a gyors embereink mégis tudtak ütemet nyerni a védőiken, voltak helyzetek, valahogy mégse jött össze a beálló gól a vonalról, ezt persze ellensúlyozta, hogy szélről emiatt a befele tömörülés miatt is tudtunk 10 gólt szerezni. Sokkal jobban fájt, hogy a bírók kiszórták Sneldert, aki hármas védőként nagyot melózott a védelemben Szekeressel. Elek Gábor is szóvátette: az ő kipirosozása meghatározó volt.

Várhatóan ebből megint Bukarest lesz, hazai odavágóval, idegenbeli visszavágóval. Tavaly szétköcsögöltek minket a román hatóságok, a szokásos gusztustalankodás, buszok, kocsik szétpakolása, gecizés, stb. Európai embernek ez nem hiányzik, de ott lesz a helyünk, mert a csajok megérdemlik, és mert reméljük előtte itthon leverjük őket!

(Fotó: NemzetiSport)