Ki mint vet

Úgy arat, de vajon kik aratnak? Kiktől lehetne ellesni ezt meg azt, hogy a mindenki által óhajtott és kívánt felemelkedés útjára lépjünk. A hazai sportfinanszírozás jelenleg megoldott, még akkor is igaz ez, ha számos kritika éri, érte – tőlünk is – a kialakított rendszert, ezek ismertek: az alapvetően jó szándékot a rendszerben résztvevők önkontrolljának hiánya jelentősen megcsapolja, hogy finoman fogalmazzunk. Ráadásul a könnyű pénz elkényelmesít, a könnyebb ellenállás felé hajtja a szereplőket, nem hosszú távon fenntartható modell alapjai épülnek, hanem pazarlás folyik. Könnyen jön, könnyen megy, és nem mindig valósul meg a célhozkötöttség a források felhasználásában.

Persze lehet és kell is erről vitatkozni, de kicsit tekintsünk kifele, a számok és a tények nem hazudnak, érdemes a külföldi példákat ha nem is másolni, de alaposan megvizsgálni, és hogy mely példákról van szó? Nézzük meg azokat az országokat, amelyek hasonló adottságokkal bírnak, mint Magyarország.

Idén nyáron labdarúgó világbajnokságot rendeznek, ismét nélkülünk. Évtizedek óta nélkülünk. A környező országok viszont eljutnak a világbajnokságra, a soron következő oroszországi vébén ott lesz Szerbia, Horvátország és Lengyelország is a régióból. Miben tudnak többet ezek az országok a fociról? Minden bizonnyal számos elemzést lehetne erről írni, ezúttal azonban egy fontos szempontot vettünk górcső alá, ez pedig az volt, hogy az elmúlt években melyik környező ország bajnoksága mekkora értéket teremtett, azaz a vásárolt és eladott játékosok értékének egyenlege, hogy alakult, a számuk talán magukért beszélnek, egyben megmutatják azt is, hogy nincsenek nagy csodák, nem véletlen, hogy a régióból ez a három ország jutott ki a világbajnokságra. Nyilván ez csak részben magyarázat, de jól megfogja, hogy ki mint vet, úgy arat.

A táblázatokban a magyar, szlovén, szlovák, szerb, román, lengyel, osztrák, horvát bajnokságok szezononkénti játékosokra fordított összkiadásai (Ausgaben), összbevételei (Einnahmen) és ezek egyenlege látható, az egyenlegek alapján csökkenő sorba rendezve: