Kérdések a pártokhoz – mi lenne a TAO-val a választások után?

A választások közeledtével úgy gondoltuk, hogy amolyan hiánypótlásként felteszünk konkrét kérdéseket az ellenzéki pártokhoz, amiből megpróbáljuk kideríteni, hogy hogyan képzelik el a sporttámogatások rendszerét, maradna-e a TAO, folytatódnának-e a stadionépítések, stb. Tesszük mindezt azért, mert szeretnénk mi is tisztábban látni, hogy ebben a sportszerető országban mire számíthatnánk, ha nem a mostani kormány folytatná a munkáját.

Kérdéseinket természetesen a kormánypárthoz is elküldjük, amennyiben ők is szeretnék kommentelni, vagy esetleg valamin változtatni akkor válaszukat szintén közöljük.

Felteszünk hát itt pár kérdést a nemzeti konzultációkhoz hasonló stílusban, és elküldjük az összes érintett pártnak. Ha kapunk válaszokat azokat változtatás nélkül egy külön cikkben közöljük. Természetesen szívesen vesszük olvasóink kommentjeit is! Lássuk hát kérdéseinket.

1. Hogyan képzelik el a hatalomra kerülésük esetén a látványsportok Társasági Adó – TAO rendszerét?
Csányi Sándor, az MLSZ elnöke szerint, 2016 év végéig 134.1 milliárd TAO pénz áramlott csak a fociba.  Vannak akik úgy gondolják, hogy a TAO pénz többet árt mint használ a sportágaknak, hiszen valós teljesítmény kényszer nélkül juttat nagy pénzeket vezetőknek, játékosoknak és ezért a megszüntetése vagy radikális átalakítása kívánatos lenne. Egyes vélemények szerint a TAO támogatások rendszerét akár úgy is át lehetne alakítani, hogy az adott vállalatok a társasági adójukat egészségügyi vagy/és oktatási intézmények támogatására is fordíthassák. Az önök pártja mit gondol ezekről?

2. Befejeznék-e a Puskás stadion építését, építenének-e további stadionokat?
Egyes vélemények szerint a Puskás stadion a várható 160 milliárdos költsége miatt rettentően drága. Mások szerint ez a beruházás mindenképpen szükséges. Befejeznék-e az építését? Terveznének-e állami pénzen további stadionokat építeni? 

3. Nagyon sok sportszövetség és klub elnöke, vezetője jelenleg politikus. Mi lesz ezekkel a sportszövetségekkel, klubokkal?
Jelenleg több fontos sportágunk szövetségének élén, és több jelentős klub élén is politikus áll. Kormányváltás esetén mi lesz ezekkel a sportszövetségekkel? Kineveznek helyükre egy másik politikust? Mi lesz azokkal a klubokkal, amelyek élén politikus van? Kezdeményezik elmozdítását? Számíthatnak-e ezek a klubok további támogatásra, vagy teljesen magukra lesznek utalva?

4. Támogatják-e, hogy állami vállalatok illetve a közmédia jelentősen támogassa továbbra is a profi sportot?
Egyes vélemények szerint a közmédia által fociközvetítésekért kifizetett milliárdok nagyon túlzóak – 2016-2021 között 19 milliárd forint – , sokkal magasabb összeget fizetnek közvetve az adófizetők a jogokért, mint ami a piaci ár lenne és így ez is egy bújtatott támogatás a focira. Több állami nagyvállalat, Szerencsejáték Zrt, MVM több száz millió, milliárd forinttal támogatja a labdarúgást. Felülvizsgálnák-e ezeket a szerződéseket?

5. Tervezik-e, hogy hatalomra kerülésük után átvilágítják azokat a klubokat és szövetségeket, akik az elmúlt nyolc évben jelentős TAO és egyéb állami támogatásokat kaptak?
Megvizsgálják-e, hogy ezeket a pénzeket hogyan és mire használták fel, bevonnak-e független könyvvizsgálókat az átvilágításhoz? Az eredményeket nyilvánosságra hozzák-e?

Kérdéseinket elküldtük az alábbi email címekre, a beérkezett válaszokra Március 13-ig várunk, majd egy cikkben közöljük.

info@mszp.hu
info@parbeszedmagyarorszagert.hu
info@dkp.hu
info@lehetmas.hu
jobbik@jobbik.hu
sajto@momentum.hu
ketfarkukutya@gmail.com
kapcsolat@fidesz.hu

borítókép: index