KalanDOLL

Thomas Dollt már a Zeljo elleni kiesés után ki kellett volna rúgni.

Megnyerte a kupát, ennek jogán indulhattunk az EL selejtezőkön, de ott csúfos kudarcot vallottunk. Ezek után már az ősszel megnyertük a bajnokságot, éppenséggel kipróbálhatta volna a fiatalokat (vannak?), tehermentesíthette volna válogatottjainkat, erősíthettünk volna minden poszton (két átigazolási szezon alatt, hiszen már télen tudtuk, ezt a bajnokságot ilyen pontelőnnyel lehetetlen elveszíteni).

Normális helyeken – ahol a klubvezetés vagy a tulajdonos alkalmazottja, mivel ért ahhoz, amit az ő posztján csinálnia kell vagy maga a tulajdonos, aki a saját pénzével hazardírozik – ilyenkor azt mondják: nagyon jó, Thomas, most juttass minket be a (értsd: bármelyik) csoportkörbe, mi kell ehhez? Értem én, hogy garantálni nem tudod, de azért mondd csak meg, hol férne ránk erősítés? Netán kapusposzton? Kéne egy kapus, aki ki tud jönni? Vagy a Tonóval van a gond, ő nem fogja tudni megtanítani neki azt, amit ő maga sosem tudott? Batik helyére kéne valaki, mert ő már sosem játszik többet? Esetleg egy épkézláb jobbhátvéd? Hogy Nagy Ádit az EB után tuti elviszik, kéne gondoskodni a pótlásárol? Netán Gerát is kéne egy minőségi(bb) emberrel tehermentesíteni, mert pár nappal az EB után már előselejtezőt játszunk? Elöl is kéne egy ember, aki nem böllértestalkatú és mondjuk gyorsabb, mint egy kukásautó műszak közben?
Ehelyett itt mi történt? Thomas Dollal szerződést hosszabbítottunk. Elnézést, de MIÉRT?
2015. októberben lehetett látni, hogy a főleg a Honvéd, de a Újpest edzője is, szakmailag toronymagasan veri a mi Thomasunkat. Az októberi, Honvéd elleni hazai meccsen 35 perc alatt hármat kaphattunk volna, hogyha a kispestiek emberanyagában van még legalább egy épkézláb focista. Nem volt, csak a futottak és a lelkesedtek. Az elég volt. Az Újpestnek is, különösen az Üllői úton. Gond volt és gond van. Gond, és nem is kicsi: Thomas Doll képtelen arra, hogy játékosait legalább 70 percen keresztül futballoztassa. Vagy az első félidőben biztosítottunk be magunknak kényelmes előnyt, és a másodikban szinte ki sem jöttünk a pályára, vagy fordítva. De legalább megnyertük a meccset, és lehetett nyilatkozni, hogy Ja, schön gespielt aber für kurze zeit. Hatalmas előnyre tettünk szert ősszel. Köszönhetően annak, hogy az emberanyagunk nagyságrendekkel jobb volt riválisainknál. Ekkor már mindenki, aki legalább 3 focimeccset látott életében, tudhatta: ezt a bajnokságot nem tudjuk elveszíteni. 2015. november 15-én azt is lehetett tudni, hogy kijutottunk az EB-re.
Jött 2016 ősze, az alábbi szakmai baklövések keserű következménye:

  • 1. Leonardo: értem én, hogy Moniz embere, de egy ilyen kaliberű spílert mindenáron itt kellett volna tartani. Nyilván Leonardonak is van egy kevés hibája – azóta sem szökkent szárba a karrierje, mint tudjuk, de akkor is. 5 évre megoldotta volna a gondjainkat kreativitásban és előrejátékban.
  • 2. Gyömbér és Cukic: Gyömbér a sérülése előtt sem volt egy sprinter típus, de azóta még tovább lassult. Cukic (tudom, a Fradi-katona, a Dózsa elleni gólja stb) kész életveszély. Védekező középpályásként 5 perc után lapot kap, ha esetleg lehoz egy meccset sárga lap nélkül, az maga a csoda, mindehhez lassú és durva.
  • 3. Gera Zoli: őt pihentetni kell (bármennyire is akar és tud játszani). A múló idő ellen még nem győzedelmeskedett senki. Ő pótolhatatlan, de nyilván lenne megoldás arra, hogy félidőket pihenjen, esetleg ne játsszon.
  • 4. Nagy Dominik: elengedni őt (de hozhatnám példának Somaliát és Nagy Ádit is – nyilván meg kell őket érteni, hiszen 10x akkora pénzért jóval nívósabb bajnokságba tudtak elmenni) akkor és úgy. Hát ennyire kell a pénz, hogy az egyetlen futni tudó és akaró emberünket elengedjük? Ennyire kell a pénz, hogy a szezon végén pillanatokat kap csak, nehogy megsérüljön? Szarunk az eredményre?
  • 5. Dibusz: Holczer fogja őt versenyre kényszeríteni? Gyerekkorom bálványa Balogh Tonó, de – ahogy már említettem – magyar Daszajevként a kifutások, a kapuból kijövetel mindig is a gyengéi közé tartoztak. Nézzétek meg ENNEK a meccsnek az összefoglalóját. Oldschool, tudom, de a kapusteljesítményünk szinte semmit sem fejlődött.
  • 6. Ramírez: biztosan én tévedek, ade amikor idejött, akkor jóval dinamikusabb és fürgébb volt. Tudom, Doll csinált belőle válogatottat és az ő munkájának köszönhető, hogy sikerült nívósabb bajnokságba szerződnie.
  • 7. Hüsing és Trinks: valakinek el kéne nekünk magyarázni, hogy miért nem saját nevelésűeket játszatunk inkább? Bárkit, mert ezt a teljesítményt bárki megfocizza. Fillérekért.
  • Amióta az eszemet tudom, a játékvezetők többször tévedtek a kárunkra, mint a javunkra, hozzáállásuk játékosainkhoz és a Clubunkhoz (már ami megmaradt belőle a szívünk mélyén) arcpirító. Miután egész szezonban rugdosnak, tördelik a játékot, időt húznak és provokálnak ellenfeleink, csak akkor emeljük fel a hangukat, amikor szorít a cipő? Az MTK elleni meccs után miért nem ismerte el Thomas Doll, hogy a játékvezetőnek köszönhetjük az 1 pontot (Nagy kezezése)? A Kassai Viktor elleni boszorkányüldözést teljes mellszélességgel támogatom, de a bírózás és a kifogások keresése szurkolói feladat. Az edzőnek az a dolga, hogy a csapatot bajnoki címre és kupagyőzelemre vezesse, utána pedig (akármilyen…) csoportkörbe jusson vele. Thomas Doll másodszorra égeti meg magát és éget le minket a nemzetközi szintéren. Jelen pillanatban nem állunk “európai” helyen, úgyhogy a 2017-es őszi nemzetközi klubfutball örömteli pillanatai számunkra hazai riválisaink BL-EL leégése lehet majd. Természetesen még nyáron. Természetesen Thomas Dollal.