Hypós Feri a belügyi aktákban

A besúgunk blog újabb cikke a Fraditáborról készült belügyi jelentésekre alapozva mutatja be Hypós Feri és vele az egész huligán mozgalom kezdetét.

Az eredeti bejegyzés szerzője: Koós Levente

A focirajongók számára közismert tény, hogy a modern kori futballhuliganizmus a 80-as években gyűrűzött be Magyarországra. Megjelenésének és kibontakozásának tudományos vizsgálata azonban több okból is igen problematikus. Az azonos időben lezajló nyugat-európai – elsősorban angliai – szurkolói rendbontásokkal ellentétben a szocialista rendszer erőszakszervezete még képes volt megfékezni a rendbontásokat és azok széleskörű elterjedését, másrészt demokratikus sajtó hiányában a társadalom vajmi keveset tudhatott az egy-egy mérkőzés utáni balhékról.

Azoknak a kádár-kori ügynököknek köszönhetően, akiket az akkori politikai rendőrség a szurkolók közé beépített, napjainkban egy újabb forrástípussal gazdagíthatjuk a magyar huliganizmustörténetet. Ilyen ügynök volt a világhírű angol heavy metal bandáról elnevezett „Black Sabbat” ügynök (így, a végén h-nélkül, mert a névadó tartótiszt sem lehet tökéletes), akit a ferencvárosi B-közép tagjaként szervezett be a belügy 1982 márciusában. Ettől kezdve tartótisztjeinek rendszeresen beszámolt a fradisták kemény magjának terveiről, mozgásáról, rendbontásairól, vagy mint alább olvashatjuk, vidéki túráiról:
„A TATABÁNYAI RENDŐRSÉG GYORS INTÉZKEDÉSEI MIATT NAGYOBB RENDZAVARÁS NEM TÖRTÉNT. A SZURKOLÓTÁBOR ZÖME MÉG A MÉRKŐZÉS ELŐTT NAGYOBB MENNYISÉGŰ ALKOHOLFOGYASZTÁS MIATT ANNAK HATÁSA ALÁ KERÜLT, ENNEK KÖVETKEZTÉBEN TÖBBEN NEM IS EMLÉKEZNEK A MÉRKŐZÉSRE. POLITIKAI MEGNYILVÁNULÁS NEM TÖRTÉNT, NÉHÁNY FANATIKUS FTC SZURKOLÓ BÜDÖS PARASZTNAK ÉS FEKETE VÁJÁROKNAK TITULÁLTA A TATABÁNYAI LAKOSOKAT.”
Ám vidéken a szurkolói összecsapásokból nem minden esetben a fradisták kerültek ki győztesen. 1984-ben például Szombathelyen a Hali-drukkerek lepték meg a fővárosiakat:
„A MÉRKŐZÉS UTÁN VISZONT MEGTÁMADTAK MINKET A SZOMBATHELYI SZURKOLÓK KÉSEKKEL, BOTOKKAL, LÁNCCAL, UNCSAKOKKAL ÉS KÖVEKKEL. TÖBB EMBERT MEGVERTEK. A RENDŐRI SZERVEK SEMMILYEN SEGÍTSÉGET NEM NYÚJTOTTAK, A VONATON VÉGIG KÍSÉRTEK BENNÜNKET ÉS OTT RENDZAVARÁS NEM TÖRTÉNT.”
„Black Sabbat” ebben a jelentésében felsorolta azokat a szurkolókat, akik a B-közép tagjaiként részt vettek az utcai harcban. A bámulatos gúnynevek között (mint például Stuszi, Boci, Kanveréb, Breki, Hentes, vagy Mirmur) itt olvashatjuk elsőnek a Hipós nevet, aki nem más, mint a magyarországi futballhuliganizmus egyik, hanem a legismertebb arca, Karsai Ferenc. Ám „Black Sabbat” jelentéseiből az is kiderül, hogy akkor még nem ő volt a legkeményebb csoport vezetője, hanem a Lecsó néven becézett Tóth Árpád, akit a politikai rendőrség a Zászlósok fedőnevű ügy célszemélyeként tartott nyilván.
Az ügynökjelentésekből az is világosan kiderül, hogy a gyerekcipőben járó lelátói szubkultúra legradikálisabb irányzata a 80-as évek közepén még saját arcát és stílusát kereste:
„A B-KÖZÉP SZURKOLÓTÁBOR A DÓZSA SZURKOLÓTÁBOR PROVOKÁLÁSÁVAL VEREKEDÉST AKAR KEZDEMÉNYEZNI. MÓDSZERÜK VÁLTOZOTT. AZ EDDIGIEKTŐL – MIKOR CSOPORTOSAN VONULTAK AZ ELLENTÁBOR FELÉ – 5-6 FŐS CSOPORTOK A MÉRKŐZÉS KEZDETE ELŐTT BEÜLNEK AZ ELLENTÁBORBA, S AZ ÁLTALUK KISZEMELT HANGADÓKBA BELEKÖTNEK.”
És természetesen az angliai minta átvétele sem maradhat ki a repertoárból:
„BÖGÖLY TERVBE VETTE AZ FTC-B-KÖZÉP SZURKOLÓTÁBOR EGY ANGLIAI SZURKOLÓTÁBOR MINTÁJÁRA TÖRTÉNŐ ÁTSZERVEZÉSÉT, AMINEK A LÉNYEGE, HOGY A FANATIKUS SZURKOLÓI MAGOT BÜNTETETT ELŐÉLETŰ, GARÁZDA PUNK RUHÁZATOT VISELŐ FIATALOK ALKOTNÁK.”
Hypós Feri bemutatkozása a kommunista belügy számára 1984 decemberében történt meg. Az őszi szezon zárófordulójában a nagyon rossz formában lévő Fradi Egerben játszott kiesési rangadót. A mérkőzés második félidejében akkora köd szállt le az egri stadionra, hogy a nézők semmit nem láttak a meccsből. A vendégszurkolók radikálisabb része pedig más elfoglaltság után nézett:
„AZ UTAZÁS SORÁN BREKI ISMERŐSÖM TÖBB SZEMÉLYBE BELEKÖTÖTT, ITTAS ÁLLAPOTBAN VEREKEDÉST PROVOKÁLT, ILLETVE VÁRATLAN HELYZETBEN TÖBB SZEMÉLYT LEFEJELT. (VONATON, MECCSEN, MECCS UTÁN.) TEKINTETTEL ARRA, HOGY A MÉRKŐZÉS 2. FÉLIDEJÉBEN NAGY KÖD VOLT, A PÁLYÁN TÖRTÉNTEK NEM VOLT KÖVETHETŐ, TÖBB SZURKOLÓ BREKI BIZTATÁSÁRA AZ EGRI SZURKOLÓTÁBOR PROVOKÁLÁSÁT, LEFEJELÉSÉT VÉGEZTE. A MECCS UTÁN KÖZÖSEN A KACSA NEVŰ (GYORS-TALPALÓ) SÖRÖZŐBE MENTÜNK. BREKI A SÖRÖZŐ ELŐTT ÖSSZEVEREKEDETT EGY EGRI SZURKOLÓVAL ÉS EZÉRT A HELYSZÍNEN RENDŐRÖK JELENTEK MEG. TÖBBÜNKET ELŐÁLLÍTOTTÁK AZ EGRI RENDŐRSÉGEN. A KÖRÜLMÉNYEK TISZTÁZÁSÁT KÖVETŐEN TÁRSAIMMAL EGYÜTT ELENGEDTEK.”
E sajátosan szürreális jelentés tartótiszti értékeléséből az is kiderül, hogy a kocsmai verekedők között volt Hypós Feri is, akinek személyes adatait a jelentés végére írták ezzel a kísérőszöveggel:
„SZEMÉLYE KORÁBBI MÉRKŐZÉSEKEN HANGADÓKÉNT TÖRTÉNT IGAZOLTATÁSA SORÁN KERÜLT LÁTÓKÖRÜNKBE.”
Hypós Feri, még ha egy szélsőséges szubkultúra részeseként is, de már életében legendává vált a szurkolók körében. – Írja még a szerző, nyilván a laikus olvasók kedvéért. Kérjük tiszteld meg Őt azzal, hogy a bejegyzésére kattintasz ezzel is elismerve a munkáját!

Eredeti cikk itt!
Címlapkép: besugnak.blog

És most tánc: