Hiába edzettem, és mondták, hogy csináljam, majd jönni fog a lehetőség…

A csakfoci.hu egy hosszabb lélegzetű interjút közöl a Balmazújvárosban játszó de a Fradi utánpótlásában nevelkedett 21 éves Haris Attilával. Sok mindenről beszélnek, mi most a Fradit érintő részt emelnénk ki:

– Téged mennyire motivál külön, hogy a Fradi ellen játszotok? Főleg úgy, hogy először térsz vissza a Groupama Arénába.

– Ez alapból egy érzelemdúsabb meccs nekem. Legfőképp magamnak szeretnék bizonyítani, hogy bárki jön is velem szemben, meg tudom őt verni. Ez egy újabb lépcsőfok lehet, amely megmutathatja, hol járok, milyen szintet képviselek.

– Ilyenkor egy játékos a korábbi edzőjének, esetedben Thomas Dollnak is bizonyítani akar, hogy tévedett, amikor elengedte?

– Persze, ez szerintem normális is, hogy valaki meg akarja mutatni, hogy a korábbi edzője is ember, és ő is hibázhat. Ez a meccs is egy lehetőség, hogy ezt én is megmutassam, valamint hogy ki tudok tűnni, és én tudok lenni a mezőny egyik legjobbja.

“17-18 évesen ezt nem tudtam feldolgozni”
– Még 2015 májusában, 18 évesen mutatkoztál be a Fradival az NB I-ben, utána azonban nem sikerült több meccset játszanod. Miért?

– Már az is egy olyan időpont volt, ami kicsit késői volt, mert azelőtt pár hónappal úgy éreztem, nagyon jó formában vagyok, és hozzá tudnék tenni a csapat teljesítményéhez. Persze, az edzőnek nem volt indoka, hogy változtasson a kezdőn. Nehéz lett volna engem akkor betenni, de csereként azért számíthatott volna rám. Az a meccsem viszont, amikor betett, nem is sikerült igazán jól, ez is oka volt, hogy utána nem bizonyíthattam. Nem jó időpontban kaptam meg a lehetőséget, persze az én hibám, hogy nem voltam jó formában. Fejben más szintet képviseltem, még nagyon gyerekesen gondolkodtam, nem fogtam fel, hogy mi történik velem. Meg voltam törve, sorra jöttek a rossz hírek, például, hogy nem kaptam meghívót az U20-as világbajnokságra készülő keretbe.

– Mi volt a többi rossz, ami történt veled, és ennyire padlóra küldött?

A másik az volt, amiért nem kaptam lehetőséget a Fradiban. Hiába edzettem, és mondták, hogy csináljam, majd jönni fog a lehetőség… Emellett volt egy olyan összetartása a válogatottnak, amin az múlt, hogy ki utazhat az U20-as vb-re. Engem pedig visszahívtak onnan, mert azt mondták, játszani fogok a Szolnok ellen a Magyar Kupában. Hazarendeltek, és végigpadoztam a meccset…

A válogatott pedig éppen az utolsó felkészülési meccsét játszotta. A Fradiban sem bizonyíthattam, hogy meggyőzzem Thomast, hogy bármikor nyúlhat hozzám. És az U20-as keretből is kimaradtam, mert nem tudták, hogy mire vagyok képes abban a csapatban. Ha úgy nézzük, egyszerre két fronton vesztettek el engem. Ez nagyon rosszkor jött, 17-18 évesen nem tudtam feldolgozni.

– Mikorra sikerült túllépned ezen?

– Amikor a Soroksárhoz kerültem. Akkor tudatosult bennem, hogy muszáj elkezdenem valamit, ami megint a jó útra terel, mert így elfecsérlem magam, és nem lesz belőlem semmi. Hiába vannak meg az álmaim, ha nem úgy állok a focihoz, akkor nem jutok sehova. Játszani akartam, ezért mondtam igent Szűcs Misi hívására. Igaz, az első félév ott sem sikerült jól: vállsérülésem volt, a csapat közben zsinórban nyert kilencet. De sikerült elérnem, hogy a következő évben már alapember legyek. Ott próbáltam magam újjáépíteni, hogy elhiggyem: bármit elérhetek, még akkor is, ha éppen padlóra kerültem.

Meccsről meccsre meg akarom mutatni, hogy például Fradi-szintű játékos vagyok, és lehetőségem van rá, hogy visszahívjon a Fradi, vagy egy másik csapat. Sosem hallgattam azokra, akik hajtogatták, hogy nem kell támogatni a fiatalokat.

Ki lesz a bajnok, ha az eszedre, és ki, ha a szívedre hallgatsz?

– Biztos, hogy a Fradi.