Fradi = “Példaértékű koncepció”

És vajon ott, Győrben mi a koncepció? Az nem koncepció szerintünk, hogy mivel van pénz, ezért össze lehet vásárolni akit akarnak. A magyar kézilabda érdekeivel ez teljesen ellentétes. Itt hiába dől a lé, ha azt rosszul használják fel, ha nincs verseny, hiszen be vannk betonozva a szerepek: a nőknél a Győr, a férfiaknál a Veszprém kiemelkedik, van egy Fradi – példaértékű koncepcióval, ugye -, van egy Szeged. Meg néhány másik csapat, aztán szakadék és a többiek. De már például egy Dabasban is több – pl japán, montenegroi – válogatott. Előre le vannak osztva a lapok, a lehetőségek kőbe vannak vésve, ahogy a szövetség pénzosztási gyakorlata is adott. A nagyok többet, a kicsik kevesebbet kapnak, nincs, hangsúlyozom: a magyar kézilabdában NINCS valódi verseny a bajnokságban.

Nagyon leegyszerűsítve: 2-2 csapat küzd az aranyért, de ez sem igazi küzdelem, van pár csapat 4-6 helyekért, aztán a többiek. És ez látszódik a válogatott teljesítményén. Lerágott csontot forgatunk a kezünkben, úgyhogy nagyon érdekelne, hogy mi Bartha Csaba koncepciója Győrben tizenvalahány külföldi zsoldossal, és vajon mit akarnak a saját nevelésű fiatalokkal, talán majd megint Mosonmagyaróvárra pakolják őket? Ki tudja. Majd a szövetséggel együttműködve kitalálják. Hiába gondolják egyesek, a töméntelen pénz ellenére nem lesz nálunk Bundesliga. Itt a csapatok nem a piacról élnek, mert nagyon korlátozottan van piac.

A gond ezzel az, hogy a szövetségnek – tényleg mi van a bundabotránnyal, kiderült már valami? – nem az lenne a dolga, hogy néhány csapat érdekét maximálisan előtérbe helyezze, hanem hogy biztosítsa az egyenlő versenyfeltételeket, bonyolítsa a versenyeket, menedzselje a válogatottakat, fejlessze az sportág hátországát stb stb. Ha van sok – állami, mert a Szerencsejáték Zrt. állami cég pl. – pénz azt egyenlően, vagy éppen a gyengéket felkarolva, a problémákat kezelve ossza újra.

Jelenleg nem ez történik, vagy csak részben történik ez. Bartha Csaba könnyen gondolhatja, hogy a győri világválogatott – jut eszembe még valami gonoszság: a BL meccsek előtt talán célszerűbb lenne a magyar helyett másik himnuszt énekelni Győrben..- riváliasai a balkáni vagy keleti despoták által pénzelt klubok. Győrben azonban még csak nem is Bartha Csaba égeti a pénzét egy térdszaladszakadásban is nagyon eredményes klubmodell oltárán.

De tényleg mi a koncepció Győrben?

Magyarok nélküli magyar klubbal akarja bizonyítani Bartha Csaba – és a szövetség – hogy a magyar kézilabda a világ élvonalában van?

A Nemzeti Sport írta le a győri vezető tévés interjúján elhangzottakat. Még egy megjegyzés, aztán lapozhatunk: Cvijics pont beleillene a győriek szimpatikus “koncepciójába”. (Talán több fradista emlékszik a nem éppen légies kisasszony közönségnek szóló mutogatásaira.)

A beszámoló:

„Azt tapasztaljuk a piacon, hogy a riválisaink is mozgolódnak, és szerintem hamarosan ők is bejelentenek új játékosokat – kezdte Bartha Csaba a Harmadik félidőben. – Mi sem szerettünk volna lemaradni. Lehet azt mondani, hogy már most is erős a Győr kerete, de egy távozónk például biztosan lesz. Anja Althaus csak egy évet vállalt, a beálló posztot így mindenképpen meg kellett oldani. Ezért nagyon örülök Kari Brattset érkezésének, aki a világbajnokságon is meggyőző teljesítményt nyújtott. Kapus poszton az elmúlt időszakban voltak sérülések, ezét szerettünk volna biztosra menni, így a következő szezonban Amandine Leynaud-val együtt három kapusunk lesz. Veronica Kristiansenről se feledkezzünk meg, aki posztján ott van a három-négy legjobb között. Sok kérdést kaptam Eduarda Amorimról, de neki élő szerződése van, tehát a következő szezont biztosan velünk tölti.”

Az elnök beszélt a Ferencváros és a Győr eltérő koncepciójáról, valamint az ETO keretéhez tartozó fiatalok sorsáról.

„Úgy számolok, hogy jövőre is tizenhat fős lesz az első csapat kerete. Vannak terveink a magyar szövetséggel karöltve, de erről még nem szívesen beszélnék, mert még nincs teljesen kiforrva. A lényege az lenne, hogy megoldjuk a fiatalok versenyeztetését. Sokan beszélnek itthon Fradi–Győr ellentétről, de nekem nagyon szimpatikus a Ferencváros abból a szempontból, hogy például Metzben is több fiatallal a kezdőben vette fel a küzdelmet, és ezek a játékosok megállták a helyüket. Ez példaértékű koncepció, de mi Győrben más utat járunk, igenis világsztárokat igazolunk. Minden évben az az elvárás a város, a szponzorok és a szurkolók részéről, hogy megnyerjük a BL-t, ennek szellemében igazolunk, ezt vállaltuk fel. De nem szeretnénk kibújni a felelősség alól, próbáljuk a szövetséggel megtalálni azt az utat, hogy a legtehetségesebb játékosaink fejlődni tudjanak az NB I-ben.”

Bartha az igazolásokkal kapcsolatban azt még elárulta, arra már nem lát esélyt, hogy Dragana Cvijics is Győrbe kerüljön.”