Fradi közönségtalálkozó a Kolozsvári Magyar Napokon, 2 felvonásban elbeszélve

Mint az közismert az Index/Drukkerkocsma az egyik legszínvonalasabb Fradiról szóló topik és talán az egyik utolsó, szabad fórum.
Itt olvastuk f-mvh topiktárs beszámolóját a Kolozsvári Magyar Napok keretében, Augusztus 17-én és 19-én megtartott Fradi közönségtalálkozóról.
Komoly munka, szerkesztenünk sem kellett, innen is köszönjük neki.

1. felvonás

Két sztársportoló: Kótai Misi és Hajnal Tamás.
Velük volt Mogyorósi Péter, a kommunikációs stáb tagja és egy fotós csaj.

Egy szervező felkonferálta őket, átadva a szót Mogyórósinak, aki levezényelte az egész eseményt. Bemutatta a sportolókat, kis csevej, majd jöhettek a kérdések. Az érdekesebbekből szemezgetek. Egy részét felvettem mobillal, azt részletesebben leírom.

Első kérdés Hajnalnak, meglesz-e a 30.? Persze, reméli, annak ellenére, hogy rosszul kezdtük, de még veretlenek vagyunk stb. Majd kérdés, hogy miért kezdtünk szarul? A szokásos válasz: sérülések, összeszokottság hiánya stb.

Egy idős úr nem kertelt, rákérdezett a szkennerre, mikor jön vissza a Tábor, illetve miért olyan rossz a kommunikáció? Mert a Fradi.hu-ról és az üllőiről (sic!) szinte semmit sem tudunk meg a sérülésekről, igazolásokról stb.
Hajnal: nagyon remélni tudjuk, hogy ez minél hamarabb meg fog oldódni. Mi várunk minden szurkolót, és szükségünk van minden szurkolóra. Függetlenül attól, hogy melyik csoporthoz tartozik. És tudomásom szerint nincsen senki kitiltva a stadionból, és bizonyos szabályok hozzátartoznak ahhoz, hogy rend, fegyelem legyen, mert ez nincsen másképp Németországban sem. És ha mindenki beáll a sorba, és elfogadja ezt és bejönne, akkor nem lenne semmi akadálya, hogy fantasztikus hangulatban játszhassunk. Erre nagy szükségünk lenne, mert mégiscsak sokkal jobb érzés 15-20000 ember előtt játszani, mint csak 6000 ember előtt. Bízunk benne, hogy mind a két fél megtesz mindent a megegyezés érdekében, de ami nagyon fontos, hogy a rend és a fegyelem meglegyen.
Mogyorósi ezzel kapcsolatban: remélem sokan hallották, hogy tartanak a tárgyalások az elnök úr és a szurkolók vezetői között, és nincs már messze a két fél egymástól. Oly annyira nincs, hogy egyes pletykák szerint a Vasas ellen már bejön a Tábor! Ugyanakkor a kérdésre visszatérve: vannak olyan telefonok, amelyeket többek között ujjlenyomattal lehet feloldani. Tegye fel a kezét, aki írt már felháborodott hangvételű e-mailt, mondjuk az Apple-nek, hogy milyen jogon kérik el az ujjlenyomatát? S akkor mindenki ezt gondolja tovább, belátása szerint!… Ami a kommunikációt illeti, teljesen biztos vagyok benne, hogy ma Magyarországon a Fradi kommunikációja a legszélesebb körű. Természetesen minden egyes olyan észrevételre vevők vagyunk, sőt örömmel vesszük, mint az úré is, aki azt mondja, kevés infó jut el a szurkolókhoz. Vannak bizonyos alapvetések a komm. osztályon, amelyeket nem publikálunk. Az egyik az említett, nem tudja a szurkoló, hogy ki a sérült. Nem óhajtjuk az ellenfelek orrára kötni, hogy Hajnal Tomi mikor fog pályára lépni! Nem az az ok, hogy nem akarjuk kellőképpen tájékoztatni a szurkolóinkat, ad absurdum félre akarjuk vezetni őket. De nem csak a honlap van, teljes mellszélességgel vagyunk a fiatalok által közkedvelt FB-on, az Instagramon, stb. (majd a posztolási adatokat ismerteti)… Nyolc tagú kommunikációs stábunk van, akiknek semmi más dolguk nincs reggeltől-estig, mint hogy a híreket gyártsák. Ilyen egyetlen magyar csapatnál sincs. (…)

Már nem emlékszem a kérdésre, de Doll edzőségére kérdezett rá.
Hajnal: …Ugyanúgy benne van a tűz, ugyanúgy együtt a csapattal ki szeretne jönni ebből a gödörből, és mindent meg is tesz ennek érdekében. Hogy ha kell, akkor valamennyiben meg is változni, mert ugye 3 és fél év után már vannak bizonyos automatizmusok, amik egy picit berozsdásodnak, és újításra van szükség. Úgyhogy ezt ő is mondta, és látszik minden egyes megmozdulásán, gondolatán, amit felénk aztán át is tud adni, hogy ő abszolút nem látja azt, nem érzi azt, hogy vége lenne az ő kihívásának, az ő munkájának, hanem pont az, hogy nagyon motivált a csapattal együtt. Természetesen ránk, játékosokra is nagyon nagy szüksége van, mert csak együtt tudjuk ezt megoldani. Azt gondolom, hogy ezeket a sikereket, amelyeket az elmúlt 3 és fél évben, amióta ő itt van, elért a csapat, ez nagyon nagy részben az ő munkája, a stábnak a munkája. Most van egy nehezebb időszak, és mindent megteszünk annak érdekében vele együtt, hogy ebből kilábaljunk.

Mogyorós átvette a szót és a Népligetről beszél: A Népligetben, amit elnök úrék csodálatos hellyé varázsoltak, és aki legközelebb Pesten jár, az nyugodt szívvel jöjjön el, látogasson el hozzánk, nézzétek meg hol készülnek a sportolók. Tényleg mindenkit bíztatok, be lehet jönni körül lehet nézni, szenzációs hely lett! (…) Mindenki ismer mindenkit, mindenki köszön mindenkinek, evidens. Mi egy család vagyunk, és ez nem csak egy ilyen lózung. Ahova ki akarok lyukadni: Mióta Kótai Misi betette a lábát a Népligetbe, azóta nemcsak a Fradi ökölvívó szakosztályát reformálta meg szakmailag, hanem az ott sportoló srácokat is. Előtte nem volt nagyon divat… leginkább azóta amióta Kubatov elnök úr regnál a Ferencvárosban, hogy nem csak az a fontos, hogy te jó sportoló légy, fradistának lenni megtiszteltetés és óriási felelősség is. Leginkább a fiataloknak mondom. Te nem írhatsz ki bármit a FB-ra, ha fradista vagy! Nem, mert rád felnéznek. Nem viselkedhetsz akárhogy az utcán. Mert te fradista vagy, veled szemben elvárások vannak. (…)

Ezek mellett Hajnal németországi élményei, véleménye a magyar foci lemaradásáról, meg hasonló bullshit. Illetve Kótai Misinek szóló kérdések. Közben volt egy rövid kvíz nyereményekkel, majd a végén közös fotózkodás, ajándékozás, autogramok osztása.

Érdekes volt, mert a kb. 30 fős közönség 2/3-a egy tábor gyerekeiből tevődött össze, akik bár érdeklődve hallgatták az egészet, halvány lila gőzük sem volt a minket érdeklő kérdésekről.

2. felvonás

Sztársportolók: Bőle Lukács és Hornyák Dóra
Moderátor: Mogyorósi Péter, kommunikációs stáb tagja

Első kérdés Bőléhez, elmondta, hogy a Midtjylland ellen sérült meg, jól halad a rehabilitációjával, reméli, hogy szept. 9-én már bevethető lesz.
Dórit az érzéseiről faggatják, hogy milyen a Győr ellen játszani, profi válasz, Fradira koncentrál.
Bőle miért igazolt a Fradiba? Mindig is szeretett volna egy akkora klubban játszani, mint a Fradi, európai kupákban is megmutatni magát. Sajnos most elég hamar kiestek az EL-ből.
Feleségével közösen leültek, megbeszélték a dolgokat, ikreket várnak decemberben, és meg szeretné teremteni a körülményeket a családnak.
Szóba kerül még, hogy milyen volt beilleszkedni a csapatba. Jól fogadták a társak stb.

Mogyorósi: „Népliget. Ha még valaki nem járt ott, amióta Kubatov elnök úr regnál a Fradinál, azóta teljesen megváltozott. Hihetetlenül klassz létesítmény lett. Ugye a Ferencváros, tudtommal, szinte az egyetlen olyan európai egyesület, ahol egy telephelyen 18 szakosztály működik. Azért ez egy kimagasló szám. És elnök úr, illetve a stábja minden olyan feltételt megteremtett minden szakosztálynak, hogy a sportolóknak tényleg semmi mással ne kelljen foglalkozni, csak és kizárólag azzal, ami a dolguk, hogy sportoljanak. Neked mennyire tetszik Luki a Népliget, az infrastruktúra, az ottani létesítmények?”
Lukács: „Nagyon profik a körülmények és nagyon családias a légkör. Minden nap összefutunk más sportágak sportolóival, nagyon sokat szoktunk beszélgetni velük, hogy ki hogyan érzi magát. Tényleg fantasztikusak a körülmények, több pálya, konditerem, jól felszerelt orvosi szoba és stáb stb. (…) „
Hogy tetszik a Grupama?
„Fantasztikus az aréna, én még soha nem voltam ennél jobb arénában. Három évvel ezelőtt, amikor kikerültem Romániába, akkor indultak be a stadionfejlesztések, nagyon sok újdonság lesz itt Magyarországon nekem, 5-6 új stadion, de tényleg a Grupama a legszebb stadion, amely ha jól tudom Európában is a legjobb stadionnak választották. Többnyire kívülről kellett személnem a meccseket a sérülésem miatt, de a lelátón látom a családokat, van külön kiépítve játszóház gyerekeknek, Play Station-sarok, úgyhogy megadnak minden olyan lehetőséget, hogy a hétvégi meccsnézés egy családi program legyen és hogy minél többen kilátogassanak a mérkőzésre.”
Dóri Elek Gabi szigoráról a csapat alakulásáról, illetve arról beszél, hogy miben kell fejlődniük. Szerinte mindenben, csapatnak kell lenniük, ez a legfontosabb.
Kérdés: miért volt csak egy rövid hír Zácsik távozása, mi ennek az oka és nem gyengültünk a távozásával?
„Maradjunk annyiban, hogy ez rövid hír is marad, nem gondolom, hogy nekem kellene ezzel kapcsolatban bármit is mondanom. Nyilván hiányozni fog, mint nagy átlövő, mint klasszikus átlövő, de én erre mondom azt, hogy ha csapatként tudunk játszani, akkor bárkit tudunk pótolni.”
Bőle beszél arról, hogy milyen jó érzés Gerával játszani, mennyire közvetlen. Böde Dani vicces gyerek, mennek a poénkodások.
„Vannak olyan periódusai az edzéseknek, ahol szigor van és oda kell figyelni, koncentrálni, ebből van kevesebb, inkább a viccelődésből több. Úgyhogy reméljük, hogy lassan jönnek majd az eredmények is az idei szezonban és akkor tényleg lesz okunk tovább viccelődni.”
„Az idei szezon nem úgy kezdődött, ahogy szerettük volna, vagy az elvárás lenne. Elég kevés idő volt a felkészülésre, voltak játékosok, akinek 5-6 nap szünet jutott, jött az EL-mérkőzés, az is sokat kivett a csapatból. Persze mindez nem mentség arra, hogy minek tudható be ez a gyengébb szereplés. Nyilván mi is látjuk, hogy valami nem működik. Ezen próbálunk javítani, és most a válogatott szünet alkalmával lesz egy kicsit több idő arra, hogy rendbe rakjuk a dolgokat. Úgyhogy én úgy vettem észre, hogy a szakmai stáb és a játékosok is nagyon pozitívan állnak ehhez a dologhoz, tehát nem bűnbakokat keresünk vagy kitaláljuk ki a hibás, hanem közösen próbáljuk megoldani a dolgokat. A mostani győzelemmel, úgy gondolom, hogy elindulhat a jó úton a csapat. Játszunk még a Vidivel és utána lesz a válogatott szünet, bízom benne, hogy magára talál a csapat.”
Kérdés: Nem azt várjuk el, hogy a Vidit 5-0-ra a Barcát 10-0-ra verjétek el, hanem azt, hogy a pályát felszántsátok. A 90 percet szerintem profi focisták kibírják…
„Igen, és akkor még szerintem az elvárásaitok minimálisak, mert ha azt mondom, hogy valaki játszik a Békéscsabában vagy Mezőkövesben – nem lebecsülve a csapatokat – őnekik is az lehet az elvárásuk, hogy felszántsák a pályát. De én úgy gondolom, hogy a Fradinak azért játszani is kell a focit és egy magyar bajnokságban magabiztosan nyerni a meccseket. Tehát nem azt mondom, amit mondott, hogy verjük a Vidit 5-0ra, de mindenféleképpen olyan erőt mutatni, ami megmutatja, hogy Mo.-nak ez az legjobb csapata. Úgyhogy ehhez próbálunk most felnőni.”
Kérdés: vannak-e pszichológusok, akikhez fordulni lehet?
Mogyorósi: „(…) Most igazoltunk nyáron egy remek szakembert, Kárpáti Róbertnek hívják, ő a Fradi pszichológusa, Lukácsékkal is ő dolgozik együtt. Ő egy nagyon híres szakember, és bármely sportolóval beszéltem, mindenki szuperlatívuszokban beszélt róla. Nyilván ez majd akkor derül ki, ha a pályán is tudják bizonyítani a sportolóink. De azt elnök úr, illetve az egész vezetés látja, hogy nagyon nagy szükség van ilyen szakemberre. Tovább megyek, még több ilyen szakemberre lenne szükség, mert jelenleg két pszichológus van a Fradiban, és az említett 18 szakosztályban, csak az utánpótlást nézve 3000 up sportolója van most a Fradinak. A tervek szerint ősszel kezd el épülni a Fradiváros ott a Népligetben. És ha minden jól megy, akkor 2019-re adják át. Ott lesz egy új multifunkciós kézilabdacsarnok, kinti-benti uszoda, atlétikacentrum, hiperszuper létesítmény lesz. A focisták maradnak a régi helyen a Népligetben. De nem csak erre megyünk el fejlesztésekben, hanem arra is amit te mondtál, (…) mert látjuk, hogy más országok már hosszú évek óta alkalmaznak ilyen szakembereket.”
Kérdés: Nem lenne elég pszichológus helyett a Tábor?
M: „Én sem mondhatok többet, mint idáig mondtak a nálam sokkal nagyobb emberek, hogy zajlanak a tárgyalások, nyilván te is olvastad, sokan olvasták, hallották, hogy régóta tart a megbeszélés elnök úr és a Tábor képviselői között. És bent a székházban – és ennyit elmondhatok – mindenki azt mondja, hogy ennyire vannak egymástól. És mindenki azt akarja, nem csak a Lukiék, nem csak a Dodóék, nem csak a Fradi sportolók. Tényleg mindenki azt akarja, hogy végre bemenjen a Tábor, és ha valaki belép a Grupamába, akkor mondja azt, hogy: jó sziasztok, elmentünk haza, ez így nem! [Gondolom az ellenfél játékosaira gondolt] Mert nagyon nagy szükség lenne a Táborra, borzasztóan nagy. És nem akarnék belemenni, nem az én tisztem… (…) Én is emlékszem, amikor a régi stadionban felállt 15000 ember és zúgott a Hajrá Fradi!, ott mindenkinek megremegett a térde. Az nagyon jó lenne, s egyes hírek szerint, azt sutyorogják, hogy a Vasas ellen benn lesz a Tábor.
(…) És szurkoljanak normálisan, ne az legyen hogy törünk-zúzunk, és arra megy el az egész bevétel, hogy befizetjük büntibe az MLSz-nek és mondjuk az UEFÁ-nak.!”
Kérdés: A játékvezetők parkoltatása sokkal többre büntették talán az utóbbi években a Fradit, mint a szurkolók miatt…
M: „Erre én azért a havi nyugdíjamat nem tenném fel…”
K: De miért kellett a Klub részéről ezt…
M: „Nem tudom, ez nem az én asztalom, nem én döntöttem el, hogy Kassai Viktorék parkoljanak az MTK-pályán…”
K: Csak egy kicsit visszás, hogy a szurkolókat ezért elítéljük, viszont saját asztalunkon sincsen rend…
M: „Azért kezdtem úgy, hogy nem az én tisztem. Nem tudom, hogy mi a rend, benne van-e a kiírásban, hogy márpedig a parkolóknak két IFÁ-nyi területet biztosít… nem tudom. De ha ez a legnagyobb baja az MLSz-nek, meg a magyar futballnak, hogy a bírók nem tudnak parkolni, akkor megette a fene!”

Mindkét játékost a példaképekről kérdezték. Dóri nem szereti a kérdést, nem is tud megnevezni ilyet. Lukács Gerát és Szabicsot (ha jól emlékszem) említi.
Kérdés, hogy mi a helyzet Eboué-val, mi az esélye annak, hogy egyre nagyobb játékosok igazoljanak Mo.-ra?
Lukács elmondja, amit már tudunk Eboué-ról, illetve: „Egyre nagyobb az esély, mert azt lehet látni, hogy Mo.-on olyan körülményeket tudnak teremteni a csapatok, hogy a játékosok látják, hogy minden körülmény adott arra, hogy ők esetlegesen a pályafutásukat picit még meghosszabbítsák. Vagy éppen nagyon jó lehetőség egy fiatalabb tehetségnek, és minden adott arra, hogy megfelelően tudjanak készülni. Azt nem tudom, hogy a közeljövőben jön-e nagyobb sztár Mo.-ra. Bízom benne, hogy igen, és ezáltal népszerűsítjük a magyar labdarúgást.”
M: „Erről egy rövid sztori ugrott be: A labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pali volt kint Franciaországban és a Lyon elnökével tárgyalt. Meséli a Pali, hogy leültek vacsorázni és kérdezi a Lyon elnöke, hogy: Te Pál, mondd csak, nektek mennyi a költségvetésetek? Miből gazdálkodtok? Pali mondta, hogy 4 milliárd körüli, nyilván átváltva euróba… És mondja neki a Lyon elnöke: De nem úgy… az egész csapat… Pali: először nem értettem, hogy mit akar? Ennyi, az egész ennyi. S akkor fölfogta a Lyon elnöke, hogy nem viccel a Pali, s akkor mondta: Figyelj, nálunk a női csapat költségvetése ennyi… Borzasztó távolságra vannak tőlünk, ebben is, lehetőségekben is, nyilván…”

Kérdés, hogy miért nem jöttek a női focisták is, mert jól megy a csapatnak. Legközelebb jönnek.
Kérdés Dórihoz, hogy a mindennapi életben is olyan kemények, mint a pályán? Nem, az csak a mérkőzés hevében. 🙂

Kérdés: Miért szűnt meg az nb3-as csapat?
M: „Amit én most válaszolni fogok, azt ne tessék készpénznek venni. Én amit Fradin belül hallottam, az a következő volt: Azt mondják a szakemberek, hogy azok a futballisták, akik erre a korukra (19-20-21) nem jutottak el arra szintre (pláne egy Ferencvárosban), hogy mondjuk Doll vagy a Lisztes Krisztián azt mondja, hogy kapsz lehetőséget, mint pl. a Kundrák, akit Diósgyőrből hoztunk el, akkor megette a fene. És akkor teljesen fölösleges fenntartani egy nb3-as csapatot, ahova a sérültek játszanak vissza. Sokkal inkább csináljuk azt, hogy van egy testvércsapatunk, a Soroksár (amely majdnem feljutott az nb1-be), s akkor ott mehet bátran a két csapat között a játékoscsere. Nyilván a Fradi az első választó, s ezért lett a Lipcsei Peti és Dejan Milovanovic az edző, Dragi lett a szakmai igazgató. S abszolút beleilleszkedi ez az első csapat koncepciójába. A Thomas stábjával minden héten megbeszélik azt, hogy ki volt az, aki a Soroksárban olyan teljesítmény nyújtott, hogy mondjuk a Thomas megnézze 2-3 edzésen, s esetleg lehetőséget adjon neki az első csapatban. Én laikusként azt szoktam mondani, hogy egy nb3-as csapatra annyira már nem volt szükség. Inkább akkor U7-től fölfele, és akkor arra koncentráljunk, mondjuk u16-17-ig (…)”
Lukács véleményét is kikérdi erről. Üres duma, irreleváns.
Kérdés: miért nem építik akkor be a fiatalokat az első csapatba, miért halljuk az eligazolások hírét (a srác Hamburgban, a Dragi fia Nyíregyházán)? Helyettük meg kukázott németek…
M: „Aki erre autentikus választ tudna erre adni, az úgy kezdené, hogy jááá, jááá jááá… 🙂 Na, most én nem ő vagyok. Nem tudom, okoskodni meg nem szeretnék, hülyeséget mondani pláne nem. Jó lenne, én is szeretném szurkolóként sok saját nevelésű fiatalt látni. S kérdezem Lisztes Krisztiántól, hogy van reményünk, hogy Lisztesek kinőnek egyszer csak és… (…) Azt mondta, abszolút. Tele vagyunk tehetségekkel.”
Kérdés: miért herdáljuk el őket?
M: „Ne hozzon kellemetlen helyzetbe, nem tudom. Nem is ismerem ezt a szót, hogy elherdálni.”
Kérdés: Jövőre eljön a Fradi-találkozóra az elnök úr? El mer jönni?
M: „Miért ne merne?”
Kérdező: Utóbbi időben nem nagyon volt ankét. Az ankétre meg csak a regisztráltak mehettek…
M: „Az urak megint többet tudnak mint én, nyilván így van. Én nem ilyen embernek ismerem az elnök urat, aki ne merne kiállni bárki elé, és ne merne vagy ne akarna a legkényesebb kérdésre is kulturáltan válaszolni. Nem egy olyan fórumon voltam, ahol megtörtént, higgyék el. És abszolút olyan válaszokat adott az elnök úr, amelyeken nem lehetett fogást találni. Tehát nem vagdalkozott, nem volt lekezelő, szó nem volt erről. Megválaszolta tisztességgel, becsülettel a kérdéseket, és olyan adatokat sorolt, amelyek neki vannak meg, csak neki. Én nem tudok, és ezért sem szeretnék érdemben válaszolni. Ha hazamegyünk, akkor el fogom mondani, hogy elnök úr, tisztelettel jelentem, várnak téged Kolozsvárra jövőre. Azt fogja mondani, hogy ha ideje engedi, nagyon szívesen!”
Kérdés a vízilabdáról. Mogyorósi a póló csapat szpíkere, tehát részletesen tud válaszolni, minden porondon döntőt kell játszanunk, jókat igazoltunk, addig erősítünk míg mindenhol mi leszünk a legjobbak.

Mogyorósi még szóváteszi, hogy: „csütörtökön volt itt egy kolléga, aki fölvette az egészet, nem tudom valaki látta-e, és három óra múlva megjelent az Index Drukkerkocsmában. Minden tételesen, minden betű, minden szó, ki mit mondott, az általa írt pikírt megjegyzésekkel… Egy valamit nem írt oda, hogy a Ferencváros 15 pár cipőt ajándékozott a nem tudom én melyik gyerekotthonnak. Az nem volt fontos. De nincs ezzel baj! Szabad ország, szabad ember, szabad vélemény. Csak akkor tényleg korrektül bele kellett volna írni. Ez nekem egy kicsit fáj.”

Kérdés: mennyi időre írt alá Bőle? 2+1, +1 attól függ, hogy hányszor lesz sérült.

Ezt követően az érdeklődők fotózhattak, autogramot kérhettek.

Megjegyzés: Igen fölvettem magamnak(!), hogy könnyebben be tudjak számolni egy nyilvános fórumon elhangzottakról. Pikírt lettem volna? Nem sok megjegyzést fűztem hozzá, és most csak egyet-kettőt tennék: Kicsit úgy állít be az úriember, mint egy besúgót, aki mindent lejegyzett majd rohant megírni a jelentést. A „három óra múlva” volt egy fél nap is… „Minden szó, minden betű”? Annyi időm nekem sincs! 🙂
Amúgy említettem, hogy volt ajándékozás is. Vissza lehet keresni! Valóban nem részleteztem, hogy „a Ferencváros 15 pár cipőt ajándékozott a nem tudom én melyik gyerekotthonnak”. Ezért elnézést kérek! Úgy értékeltem, hogy a topik olvasói inkább a labdarúgás és a Club körüli információkra kíváncsiak.

Eredeti:1 rész;2. rész