Fradi Fair Play díj

Díjakat osztott ma a Fradi Fair Play bizottsága.

Vegyes érzelmekkel ültem le az első alkalommal kiosztott Fradi Fair Play díj átadó ünnepségére, végtére is az elmúlt három év szurkoló – vezető viszonylatban nem a fair play-ről szólt, persze az is igaz, hogy ma este az Elek Arénában, mint szülő vettem, vehettem részt, és hát korábban valahogy végül már csak sikerült kimozdulni a megmerevedett frontvonalak mögül.

A Fradi Fair Play díj, maga a kezdeményezés mindenképpen előremutató, függetlenül attól, hogy emiatt megállt az élet a családban, főleg mert a díjazottak megérdemelték, hogy egy pár órára megálljon miattuk az élet a Népligetben, Jégsátorban, és elmaradjanak az edzések, hogy mindenki a díjazottakra és magára a fair play jelentésére, tartalmára figyeljen.

El is oszlott minden vegyes érzés bennem, mert bár manapság a csapból is az “összeerőlködött jótettek világa” folyik, ahogy elkezdődött a “műsor”, emberközelivé vált az egész, nyoma sem volt erőlködésnek. Csak így tovább! Hajrá, Fradi!

Az eseményről így számolt be a Nemzeti Sport újságírója:

“Fair play, vagyis korrekt játék. Gyakran használjuk ezt a kifejezést a közbeszédben, de valós tartalommal ritkán töltjük meg. A Ferencvárosi Torna Club hosszú története során most először adta át a Fair Play-díját, hiszen ahogy Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója fogalmazott, „a sportszerűség nem hagyható ki a sportból”.

A tervek szerint a kezdeményezés hagyományt teremt majd. Az Elek Gyula Arénában rendezett nagyszabású eseményen részt vett többek között Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, továbbá a Fradi Fair Play Bizottságának tagjaként Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó, valamint Bácsi Péter világbajnok birkózó. Hogy a hangulatra ne lehessen panasz, a Ferencváros labdarúgócsapatának szpíkere, Szendrei Zsolt Károly (ismertebb nevén Szasza) elénekeltette a megjelentekkel a Fradi-indulót.

Gyarmati Andrea, az FTC korábbi sportolója azt a javaslatot tette, hogy a Fradi hírnevének megalapozóiról, a régi „nagyokról” is érdemes lenne megemlékezni – bizonyára nyitott kapukat dönget. Bácsi Péter második otthonaként tekint a Ferencvárosra, és kiemelte, hogy a világban élni csak hősként érdemes.

Szólásra emelkedett és nagy tapsot kapott Kamuti Jenő is, aki nem kertelt: „rohadtul meg vagyok hatódva” – kezdte beszédét és magával hozta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének videoüzenetét is, aki hangsúlyozta, hogy a sport sokkal több a győzelemért folyó versengésnél.

Két kategóriában osztották ki az elismeréseket: „igazi zöld-fehér hős” és „Fradi-szív” – előbbi egy sportszerű sportolónak, utóbbi egy társadalmi támogatónak járt. A „hős” Patlók Olivér, nyolcéves úszó lett, aki segítette Csabi nevű beteg sporttársát és különböző akcióival több százezer forinthoz juttatta kis barátját.

Nyolc évesen igazi hős

A „szív” Kékesi „Postás” József, aki a Ferencváros gyakorlatilag összes szakosztályának mérkőzésein jelen van, és külföldre is rendre elkíséri kedvenceit – a díjátadóra azonban nem tudott eljönni. „Postás Józsi” igazi intézmény a klub elmúlt évtizedeit tekintve.”