Fradi Fair Play díj

Díjakat osztott ma a Fradi Fair Play bizottsága.

Vegyes érzelmekkel ültem le az első alkalommal kiosztott Fradi Fair Play díj átadó ünnepségére, végtére is az elmúlt három év szurkoló – vezető viszonylatban nem a fair play-ről szólt, persze az is igaz, hogy ma este az Elek Arénában, mint szülő vettem, vehettem részt, és hát korábban valahogy végül már csak sikerült kimozdulni a megmerevedett frontvonalak mögül.

A Fradi Fair Play díj, maga a kezdeményezés mindenképpen előremutató, függetlenül attól, hogy emiatt megállt az élet a családban, főleg mert a díjazottak megérdemelték, hogy egy pár órára megálljon miattuk az élet a Népligetben, Jégsátorban, és elmaradjanak az edzések, hogy mindenki a díjazottakra és magára a fair play jelentésére, tartalmára figyeljen.

El is oszlott minden vegyes érzés bennem, mert bár manapság a csapból is az “összeerőlködött jótettek világa” folyik, ahogy elkezdődött a “műsor”, emberközelivé vált az egész, nyoma sem volt erőlködésnek. Csak így tovább! Hajrá, Fradi!

Az eseményről így számolt be a Nemzeti Sport újságírója:

“Fair play, vagyis korrekt játék. Gyakran használjuk ezt a kifejezést a közbeszédben, de valós tartalommal ritkán töltjük meg. A Ferencvárosi Torna Club hosszú története során most először adta át a Fair Play-díját, hiszen ahogy Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója fogalmazott, „a sportszerűség nem hagyható ki a sportból”.

A tervek szerint a kezdeményezés hagyományt teremt majd. Az Elek Gyula Arénában rendezett nagyszabású eseményen részt vett többek között Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, továbbá a Fradi Fair Play Bizottságának tagjaként Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó, valamint Bácsi Péter világbajnok birkózó. Hogy a hangulatra ne lehessen panasz, a Ferencváros labdarúgócsapatának szpíkere, Szendrei Zsolt Károly (ismertebb nevén Szasza) elénekeltette a megjelentekkel a Fradi-indulót.

Gyarmati Andrea, az FTC korábbi sportolója azt a javaslatot tette, hogy a Fradi hírnevének megalapozóiról, a régi „nagyokról” is érdemes lenne megemlékezni – bizonyára nyitott kapukat dönget. Bácsi Péter második otthonaként tekint a Ferencvárosra, és kiemelte, hogy a világban élni csak hősként érdemes.

Szólásra emelkedett és nagy tapsot kapott Kamuti Jenő is, aki nem kertelt: „rohadtul meg vagyok hatódva” – kezdte beszédét és magával hozta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének videoüzenetét is, aki hangsúlyozta, hogy a sport sokkal több a győzelemért folyó versengésnél.

Két kategóriában osztották ki az elismeréseket: „igazi zöld-fehér hős” és „Fradi-szív” – előbbi egy sportszerű sportolónak, utóbbi egy társadalmi támogatónak járt. A „hős” Patlók Olivér, nyolcéves úszó lett, aki segítette Csabi nevű beteg sporttársát és különböző akcióival több százezer forinthoz juttatta kis barátját.

Nyolc évesen igazi hős

A „szív” Kékesi „Postás” József, aki a Ferencváros gyakorlatilag összes szakosztályának mérkőzésein jelen van, és külföldre is rendre elkíséri kedvenceit – a díjátadóra azonban nem tudott eljönni. „Postás Józsi” igazi intézmény a klub elmúlt évtizedeit tekintve.”

 • greenperegrine

  Nem tudom hogy vagytok vele, de én próbálok valami olyanba kapaszkodni mostanában, ami jó érzéssel tölt el. A német alkeszre a rák se kíváncsi már meg ez a kiegyezés is kb annyit ért, mint sz@rnak a pofon főleg annak tükrében, hogy csak jövő márciusban mehet vissza a tábor.
  Ricardo lett az első osztályú dán Randers FC edzője. 2009-ben megverték az EL-ben a Hamburg-ot. Miután mi kiszoptunk a Mutyiland-tól hatványozottan igaz, hogy most sokat lépett előre. Mindig figyelemmel kísértem amióta itt hagyott minket hatalmas űrt hagyva maga után. Mondhat bárki bármit tudom, hogy az angol 4. osztály után a holland 2. osztályból is kivágták, de remélem lesz még ő a Fradi edzője ha kubiék egyszer eltakarodnak. Minden hétvégén vártam a meccseinket mégha helyszínen nem is, akkor a TV-t nézve izgulva, fel-fel ugrálva, ordítva és szenvedéllyel. Tökéletesen az ellenkezőjét érzem egyre jobban már sajnos régóta.
  Remélem most végre sikerül neki egy nagyot villantania és megtalálja a helyét. Bajnokok lesznek és valamelyik csoportkör és összejön nekik. Ráférne már a szerencse. Ha lesz időm én kifogok utazni megnézni egy meccset kíváncsi vagyok feltudja tüzelni-e annyira a dán szurkolókat, ahogy minket tudott. Tud-e majd odavinni olyan spílereket, mint anno Jenner, Besic, Leonardo vagy Mateos volt…
  Ránk is férne már egy kis szerencse. Mondjuk ha egy olyan országban élnénk, ahol a magas pozíciót betöltő vezetők és politikusok az elkövetett bűncselekményeikért börtönbe kerülnek, akkor lehet még szerencsésnek se kell.

  Sok sikert Ricardo! Hajrá Fradi!

  • Schenkhyalfonz

   Gyurcsány tényleg szabadlábon van.
   Moniz-t viszont kedvelem, volt stílusa és szíve a csapatnak az ő idejében, kiáltó ellentétben a mai xarral.

  • Josephdemaistreee

   Moniz egy hatalmas jelenség volt nálunk. Pont a napokban kerestem róla egy képet, mikor egyik szurkolótársunknak oda adta az ikonikus kabátját mikor vitték le a rendőrök. Esetleg valaki be tudná ezt linkelni?

 • Josephdemaistreee

  OFF

  Kubatov mekkorát ég a videóban. 😀 Totál nem a kérdésre válaszol.Nem véletlenül nem szereti a liberális újságírókat.

  https://www.youtube.com/watch?v=rEAHlquKRog

 • lorinc82

  Ennek a díjnak az alapítása nagyon szép kezdeményezés.

  Méltó a Fradi eszmeiségéhez.