FC Barcelona, az elnöki poszt várományosai

Az FC Barcelona, mint klub működésében valóban egy olyan egyesület benyomását kelti, ahol a szurkolókat, a tagokat (socio-k) emberszámba veszik. A mindenkori elnök, ahogy éppen most élesben láthatjuk a következő hetekben, hónapokban valóban a klub tagjainak kíván megfelelni, az ő bizalmukat próbálja elnyerni és megtartani, és ennek érdekében alakítják a választásokon induló jelöltek is kampányukat, terveiket.

Maga a klub működése is ennek van alárendelve, így épül fel, vagyis a vezetés, a menedzsment elszámoltatható és el is számoltatják, egyformán fontos a klub gazdasági stabilitása és az eredményessége. A kettő együttes sikere nélkül nem sikeres az FC Barcelona elnöke. És most nincsenek eredmények, lesz is -ahogy január 7-én Bartomeu elnök bejelentette a rá nehezedő nyomás súlya alatt- előrehozott elnökválasztás.

Bemutatjuk a jelölteket, aztán a következő cikkünkben a terveikről is szót ejtünk.

A verseny elkezdődött, merthogy Barcelonában valódi versenyt jelent megszerezni a sociok támogatását, és a klub elnöki posztját. Még egy pár hónappal a januárban bejelentett előrehozott választások előtt vagyunk, de senki nem akar időt veszíteni, és az indulók sorba fedik fel lapjaikat, mutatják be szándékaikat. Ki lesz a Barca elnöke? A négy név megvan, ábécésorrendben bemutatjuk őket:

Josep Maria Bartomeu

Barcelona, 1963. Ő a jelenlegi elnök, Sandro Rosell lemondását követően egy éve került pozicíóba.
Ahogy elődje ő is rengeteg csatát vívott és vív, van amit saját magának köszönhet, van, amit a körülményeknek. A klub gazdálkodása rendben, ugyanez a sport eredményekre nem mondható el. A helyzet nem javult a januári bejelentése előtt, és ez -”gyenge” sporteredmények és ebből fakadó bizalomvesztés- volt az egyik fő oka januári bejelentésének az előrehozott választásokról.

Agusti Benedito

Barcelona, 1964. Vállalkozó az autóipari szektorból. A 2010-es választásokon is indult, a győztes Sandro Rosell mögött második helyen végzett 14,09%. Bár diadalmaskodni nem tudott, de az előző kampány során kifejtette nézeteit a Barcelona világáról, és számos szempontját a jelenlegi Barcelona magáévá tette. Már 2010-ben egyértelművé tette, hogy legközelebb újra nekifut.

Victor Font

Granollers, 1972. A Delta Partner tanácsadó cég vezetője. Ő hivatalosan még nem jelentette be indulási szándékát, de nagy névnek számít Barcelona berkekben. A 2010-es választásokon Marc Ingla csapatának tagja volt, privátban jó barátok, csakúgy mint a korábbi ügyvezetővel Ferran Soriano-val. Mivel munkája miatt rendszeresen Dubaiban kell lennie, így kétségesnek tűnik szerepvállalása, főleg, emrt a kampány egész embert kíván Barcelonában.

Joan Laporta

Barcelona 1962. Hivatását tekintve jogász, a Barcelona 2003 és 2010 közötti elnöke, sokan őt tartják a legjobb elnöknek, aki a klubot valaha irányította, köszönhetően a sport sikereknek, amiknek letéteményese a csapat mellett Pep Guardiola volt. Azonban az ő elnökségét is beárnyékolják sötét foltok. Miután hallott az előrehozott választásokról, tweetelt: “minden eddiginél határozottabban ki kell állni a klub mellett, ami a választásokat illeti, ha eljön az idő és a lehetőség, állás fogok foglalni, addig a klub támogatása és a stabilitása mindennél fontosabb.” Laporta nagy, ha nem a legnagyobb favoritja a választásoknak.

Folytatjuk..

 • Zarathustra

  Miért kommentelsz itt, ha nincs értelmes hozzászólásod? Ha követed a céljainkat, akkor pontosan tudhatod, hogy miért tartjuk fontosnak bemutatni a külföldi, jól működő valódi egyesületi modelleket, azokat a modelleket, amelyek ékes példái annak, ahogy az FTC is működhetne, ahogy működnie kellene,és ahogy működni is fog..

  • Zarathustra

   Ostoba, kirekesztő véleményed van, az analógiád szerint az országban is meg kellene vonni pl. a szavazati jogot, és be kellene vezetni a diktatúrát, mert vannak buta emberek.

   Vélt vagy valós rossz dolgok? A baj nem az eltérő véleményed, hanem hogy szándékosan, korlátolt módon próbálsz mellébeszélni.
   Többször leírtam mi a baj: az aluljárós fenyegetés, köpdösés, FB oldal letiltás és még folytathatnám. Ezek mind a vezetőség arrogáns és lenéző magatartását mutatják, a szurkolók semmibevételét, ráadásul legutoljára túl messzire mentek, de azt már nem veled fogom megbeszélni. És mindezek nem azt jelentik, hogy mi bűnözőket akarunk bent látni, sőt! Így viselkedik a klubvezetés a bérletes, szkennelt kérdéseket, javaslatokat megfogalmazó békés szurkolókkal. Ez persze nem üti meg az igen kifinomult ingerküszöbödet, mivel ide csak fikázni jársz..

   Igenis tud működni egy széles társadalmi bázison álló modell, ostoba kifogásokat épp eleget hallottunk. Éppen csak a vezetőség akkor nem tehetne úgy, mintha pl. feltalálta volna a spanyolviaszt, kénytelen lenne értelmes keretek között mozogni. Nem lehetne haknit folytatni a szurkolók ellen. Meg kellene magyarázni, hogy mire, mennyi pénz megy el..stb.

   (Amúgy kitilthatnálak, ezt szeretnéd? Nem foglak, de fejezd be a gyűlöletkeltést, provokálást, maradhatsz, mert ez nem az üllői129, és amúgy így sokkal jobb, hiszen mindenki láthatja, milyen egyszerű a gondolkodásmódod..)

  • sztaking

   Miért ne tudna? A Benzinkutat kifosztani köztörvényes bűncselekmény.Így kell kezelni,de az,hogy Te itt beállsz, a Ferencváros valaha volt legkártékonyabb Elnökének a haknijába,saját szurker társaitokat gyalázni hazugságokkal,fenyegetni NNI-vel sittesekkel,na ez undorító…Azt meg aki akar tudjon szavazni a Klubcsapata Elnökéről azt úgy hívják Demokrácia,na jó Kubatov másképp szocializálódott,a 8 általánosban,meg talán nem is került szóba…

   • FradiSz(t)ív

    Hú látom kicsit kapkodtál, mert nem minden érthető, de nem baj 🙂 Először is szerintem Berki ezerszer kártékonyabb volt nála, másrészt a jelenlegi helyzetért szerintem nagyrészt azok a felelősek, akik a szurkolók között keltik a feszültséget azzal, hogy bojkottra szólítják fel őket. Tudom, sokan másképp látják, de én így. amúgy meg semmi közöm semmilyen haknihoz, magánvéleményt írok le, ahogy itt mindenki más is, erre való ez a rendszer, hogy hozzá lehet szólni, hogy vitatkozzunk 🙂

    Szurkolótársaimat nem gyaláztam eddig sem, legalábbis általánosítva biztosan nem, az más kérdés, hogy 1-2 emberről nem túl jó a véleményem, de sosem gondoltam, hogy mindenkire igaz amit ők képviselnek, vagy csinálnak.

    Ez az NNI-vel (most már NAV-val is…) fenyegetés akkora kamu szöveg! A mob-on kitettek bizonyos undorító képeket, feljelentést tett a Kubatov és nyomoznak. Ebben mi a fenyegetés? 😀 Nehogy már őket sajnáljam, hogy a hülyeségükből nyomozás lett… 🙂

    • sztaking

     Olvasgassál az tágítja majd a látókörödet,az segít.