FC Barcelona, az elnöki poszt várományosai

Az FC Barcelona, mint klub működésében valóban egy olyan egyesület benyomását kelti, ahol a szurkolókat, a tagokat (socio-k) emberszámba veszik. A mindenkori elnök, ahogy éppen most élesben láthatjuk a következő hetekben, hónapokban valóban a klub tagjainak kíván megfelelni, az ő bizalmukat próbálja elnyerni és megtartani, és ennek érdekében alakítják a választásokon induló jelöltek is kampányukat, terveiket.

Maga a klub működése is ennek van alárendelve, így épül fel, vagyis a vezetés, a menedzsment elszámoltatható és el is számoltatják, egyformán fontos a klub gazdasági stabilitása és az eredményessége. A kettő együttes sikere nélkül nem sikeres az FC Barcelona elnöke. És most nincsenek eredmények, lesz is -ahogy január 7-én Bartomeu elnök bejelentette a rá nehezedő nyomás súlya alatt- előrehozott elnökválasztás.

Bemutatjuk a jelölteket, aztán a következő cikkünkben a terveikről is szót ejtünk.

A verseny elkezdődött, merthogy Barcelonában valódi versenyt jelent megszerezni a sociok támogatását, és a klub elnöki posztját. Még egy pár hónappal a januárban bejelentett előrehozott választások előtt vagyunk, de senki nem akar időt veszíteni, és az indulók sorba fedik fel lapjaikat, mutatják be szándékaikat. Ki lesz a Barca elnöke? A négy név megvan, ábécésorrendben bemutatjuk őket:

Josep Maria Bartomeu

Barcelona, 1963. Ő a jelenlegi elnök, Sandro Rosell lemondását követően egy éve került pozicíóba.
Ahogy elődje ő is rengeteg csatát vívott és vív, van amit saját magának köszönhet, van, amit a körülményeknek. A klub gazdálkodása rendben, ugyanez a sport eredményekre nem mondható el. A helyzet nem javult a januári bejelentése előtt, és ez -”gyenge” sporteredmények és ebből fakadó bizalomvesztés- volt az egyik fő oka januári bejelentésének az előrehozott választásokról.

Agusti Benedito

Barcelona, 1964. Vállalkozó az autóipari szektorból. A 2010-es választásokon is indult, a győztes Sandro Rosell mögött második helyen végzett 14,09%. Bár diadalmaskodni nem tudott, de az előző kampány során kifejtette nézeteit a Barcelona világáról, és számos szempontját a jelenlegi Barcelona magáévá tette. Már 2010-ben egyértelművé tette, hogy legközelebb újra nekifut.

Victor Font

Granollers, 1972. A Delta Partner tanácsadó cég vezetője. Ő hivatalosan még nem jelentette be indulási szándékát, de nagy névnek számít Barcelona berkekben. A 2010-es választásokon Marc Ingla csapatának tagja volt, privátban jó barátok, csakúgy mint a korábbi ügyvezetővel Ferran Soriano-val. Mivel munkája miatt rendszeresen Dubaiban kell lennie, így kétségesnek tűnik szerepvállalása, főleg, emrt a kampány egész embert kíván Barcelonában.

Joan Laporta

Barcelona 1962. Hivatását tekintve jogász, a Barcelona 2003 és 2010 közötti elnöke, sokan őt tartják a legjobb elnöknek, aki a klubot valaha irányította, köszönhetően a sport sikereknek, amiknek letéteményese a csapat mellett Pep Guardiola volt. Azonban az ő elnökségét is beárnyékolják sötét foltok. Miután hallott az előrehozott választásokról, tweetelt: “minden eddiginél határozottabban ki kell állni a klub mellett, ami a választásokat illeti, ha eljön az idő és a lehetőség, állás fogok foglalni, addig a klub támogatása és a stabilitása mindennél fontosabb.” Laporta nagy, ha nem a legnagyobb favoritja a választásoknak.

Folytatjuk..