Ez nem az

Ezzel a címmel olvastunk Egy futballfüggő naplójából Facebook oldalon egy írást, Jánossy Lajos tollából:

Ez nem az

Csuhai Pistának

Megyünk haza ebédre, még be sem lépek a nappaliba, apám már hozza, mutatja, ez volt az. Tudom, mire gondol, de látom, hogy nem ez volt az. A kezében a Ferencvárosi Torna Club kicsi, háromszög alakú zászlója, a műselyembe tűzve hat jelvény a csapat háború előtti és utáni korszakából. Apám szerint ez himbálózott a bölcsőm fölött. Nem állítom, hogy emlékszem, mi volt az orrom előtt két hónapos koromban, de „fénykép készült forte-filmre”, azon cakkozott szélű az anyag, két színre bontott, mások az arányok. Amit a hall küszöbén a kezében tart, jóval későbbi, csíkos, dupla textil, felül vízszintes merevítővel.

Ez a zászló az íróasztali lámpámon lógott 1984-ig, amikor Vincze Géza vette át Novák Dezsőtől a Fradit, és Ebedli Zoltán a Dózsába igazolt. Aztán bekerült a fiókomba, az 1974-ben felújított Üllői úti pálya megnyitójára szóló díszbelépő dobozába, amiben az 1981-es, a bajnokságot jelentő, hazai, Videoton elleni győzelem után a tizenhatosról tépett fűcsomó száradt. A hat jelvény egyikén, a zöld-fehér címerpajzson a turul karmaiban a labda. A másikon lövésre lendül egy futballista lába. A jelvények valószínűleg Petrogalli Oszkártól, apám anyai nagybátyjától származtak, aki az FTC elnökségi tagja, amúgy a felvidéki magyarság jeles kisebbségi politikusa volt. A bölcsőm fölötti zászlót Laci bácsi akasztotta fel, ő még a százszázalékos Ferencvárost csodálta, a T-csatársort, látta játszani Toldit, Takácsot, Táncos, Turait és a kis T-t, Kohutot. És látta Lázár tanár urat; fehér kesztyűben lépett a gyepre, és a fehér kesztyű a meccsek végéig makulátlan maradt.

Apám a Henni – Rudas, Kispéter, Szabó – Kéri, Lakat – Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor-féle tizenegyet látta, és látta, mi maradt belőlük, amikor a komcsik, Rákosiék szétszedték őket; a Honvédelmi Minisztérium csapatába és a BM csapatába, a Honvédba és a Dózsába kényszerítették a játékosokat. A Ferencvárosi Torna Clubtól elvették a nevét, csináltak belőle Édoszt, majd Kinizsit, a zászlóját is elvették, pirosra-fehérre cserélték a zöld-fehéret. A csapat a kiesés szélére sodródott, de mindig telt házas meccsek előtt vesztettek, minden alkalom egy politikai tüntetéssel felért. Apámnak a szurokkal ragasztott gombfocicsapatai között ott volt a még ép Fradi, amelynek színeiben, a 48-49-es idényben Deák Bamba 59 gólt rúgott. A Fradi olyan evidencia volt az életemben, mint az 56-os forradalom. Ebből a kettőből nem engedünk. És persze Trianonból, a magyar Hiszekegyből: Hiszek egy országban, hiszek egy hazában, hiszek Magyarország feltámadásában!

Az 1974-es pályaavatáson voltam először kint, 1:0-lal rontotta az ünnepet a Vasas, Müller lőtte a gólt, a frissen festett ülőszektoroktól festékes lett az apám dzsekije. Tizenkét éves koromtól jártam önállóan, a Nagyvárad tér felé eső álló helyeken, a B-középben ugráltam bokáig érő zászlóval a hátamon, eksztázisban kiabáltam a kórussal. A táborba csövesek jártak, P. Mobil-, Beatrice-, Hobo-rajongók, kitűrt flaneling, alföldi papucs vagy csizma, szimatszatyor. Gimnazisták és szakmunkásképzősök és egyetemisták együtt ordították, hogy mars ki, mars ki, amikor a rendőrök bejöttek, és kiemeltek valakit. Volt, hogy lovasrohammal oszlattak, máskor gumibottal, gázsprével. Én a Hajdú-Martos-Bálint-Rab-Vépi-Mucha-Takács-Ebedli-Pusztai-Nyilasi-Magyar-féle csapatot láttam. Fradi nyeri ezt a bajnokságot, / Nyilasi a gólkirályságot, / Ebedli az év labdarúgója, / NB I.-ből kiesik a Dózsa!!!

A Ferencváros története a magyar történelem része volt, amibe beletartozott, hogy egy negyvenes évekbeli mérkőzésen a korabeli B-középből a zsidó származású, katolizált Rónay Pufit már kipenderítették. És az is, hogy ’44-ben a szélsőjobboldal megszállta a Ferencvárost. A ’45 utáni Magyarországon az ellenállás egyik jelképe lett a Fradi, és a fenti és az ezekhez hasonló történeteket a kollektív emlékezet, a sztálinista nyomással a vállán, maga alá gyűrte.

Én már csak úgy nőttem fel, hogy a Ferencvárosi Torna Club saját nevelésű játékosokból állt. Úgy nőttem fel, hogy a klubhűség mindenekelőtt való. Mándyn nőttem fel, Moldova Ferencvárosi koktélján. Esterházy Termelési regényén. A Szász Péter rendezte, Szépek és bolondok című filmen. Vezette Ivicz: jól. Meg az apámon.

Akivel most azon töprengünk, hogy a fiam bölcsőjén ott legyen-e a zászló, ha nem is az egykori, hanem ez, ami nem az. Ő nagy hagyományőrző, a vasárnapi ebédeken mind a mai napig halkan, egy fél mondat erejéig megemlíti, mit játszott a csapat szombaton. De választ, reakciót persze már nem vár, kanalazzuk a levest. Én szintén hagyománytisztelő vagyok, viszont számomra a Ferencvárosi Torna Club története véget ért. Apámmal sokat vitatkoztam, kerültem vele összetűzésbe, most azonban rövid csönd után együtt bólintunk; nem, a fiam feje fölött nem lesz ott a zászló. A címer alatt összekapaszkodó három E betűről majd akkor mesélek neki, amikor kinyitjuk a szerényen díszes fadobozt, elővesszük apám, tehát az én gombjaimat, és Deák elvégzi a kezdőrúgást a megfelelő, gyöngyházszínű inggombbal.

Jánossy Lajos

Eredeti ITT.

 • Aladdin

  Tudom, hogy ugyanaz a klub papíron (ugyanazzal az elnökkel stb.), de azért hála az égnek még van ahol megtudom mutatni a fiamnak a Fradizmust!
  Mikor egy kézilabdán a kapitány sírva búcsúzik a capotól, mikor a vizilabda csapat külön videót küld a Nagyváradra úton lévő szurkolóknak. Mikor külön majdhogynem EGYESÉVEL megköszönik a szurkolást a nemzetközi kupagyőzelem elődöntője után és a döntő után is. Akkor még látok reményt, hogy pislákol valahol a Fradizmus.

  • Sztaking

   Még most megmutathatjuk kézin,Mi is a Fradizmus…ki tudja meddig,addig használja ki mindenki,Isten éltesse Arnoldot a leköszönő Capot,köszönöm neki a sok élményt amit átéltünk kézin!

 • másnapos állat

  Az írói munkásságba a hazugság is belefér bőven. Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor-féle csapatban Kocsis Sanyin kívül egy saját nevelés nem volt, de a Pusztai- Szabó _Magyar csatársorban sem.

  De ez van, amikor egy tehetségtelen valaki olyan nagyot akar írni

  • gabesz

   Nálad azért tehetségesebb tuti !
   És lehet őszintébb ember is ! Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor-féle csapatban Kocsis Sanyin kívül egy saját nevelés nem volt mondod Te , és nézem hogy Ő hol állítja az ellenkezőjét ?
   Ő ezt írja Apám a Henni – Rudas, Kispéter, Szabó – Kéri, Lakat – Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor-féle tizenegyet látta, és látta, mi maradt belőlük, amikor a komcsik, Rákosiék szétszedték őket; a Honvédelmi Minisztérium csapatába és a BM csapatába, a Honvédba és a Dózsába kényszerítették a játékosokat !
   ÉS EZ IGAZ szó sincs róla hogy ezek Fradi nevelésű játékosok lettek volna , arra utal hogy a többség kényszer hatására ment más klubhoz mert érzelmeikben mindig is FRADI JÁTÉKOSOK MARADTAK !
   -Martos-Bálint-Rab-Vépi-Mucha-Takács-Ebedli Nyilasi , (ja Tibi se 😀 úttörő volt ! 😀 )
   egyedül Mucha nem volt Fradi nevelés , és azért Szabó Feri se teljesen nem hisz ifjúsági játékosként érkezett , aki ismeri Pusztai Lacit és családját az nem kérdőjelezi meg de igaz pl Novák se volt saját nevelés , mégis ki kérdő jelezi meg a Fradis mi voltát ? Vagy Flóriét ?
   Szóval itt aki irigyli azt hogy a másik tud írni , és Ő neki nincs tehetsége talán semmihez az Te vagy 🙂
   Egyébként arról szól az írás amit én is mondok , Volt Albert Stadion Simon szektor Springer szobor fanatikus hangulat a lelátón , és jött a Dózer , Albert neve utcára került a Springer szobor is Simi emléke is a lelátó fanatikusan drukkoló népe is ! A dózer mindent eldózerolt és a Fradi hagyományait eltolta , ma már alig dolgozik a Fradi foci csapatánál olyan ember aki érzelmileg Fradista, akit érzelmileg érdekelne az írásban leírt nevek , történésések. Ma már nincs olyan aki Fradizmusra nevelje az ott hjátszó gyerekeket ! Kubatov cinikusan felavatta a Simon szektort hogy zabáljon repi szendvicsket , majd Simit is Flórit is eldózerolta és átadta a Lussnak az állam Grupama Arénáját !

   • másnapos állat

    “Én már csak úgy nőttem fel, hogy a Ferencvárosi Torna Club saját nevelésű játékosokból állt.”

    Szóval itt nem mond igazat.

    • Semmiházi2

     “Én a Hajdú-Martos-Bálint-Rab-Vépi-Mucha-Takács-Ebedli-Pusztai-Nyilasi-Magyar-féle csapatot láttam.”

     Kb. A 3/4 csapat saját nevelésű. Menj, olvass inkább bayerzsoltit. Azt neked könnyebb értelmezni.

     • másnapos állat

      Négy saját nevelésű van ebben acsapatban

     • Semmiházi2

      Martos, Bálint, Rab, Vépi, Ebedli, Nyilasi.

     • Bagira

      Martos, Volán, azt hiszem. Nyíl meg, Úttörőstadion….

     • Dózsa129

      A maiban meg nulla sajat nevelés van.

     • Bagira

      Ez tény. :(((

     • Dózsa129

      Sajnos az

     • Semmiházi2

      Martos 13 évesen, Nyíl 14-15 körül jött.

    • gabesz

     Látod még a szövegértelmezés se megy neked nem az írás 🙂
     Akkor nem írna igazat ha azt írná a Ferencvárosi Torna Club CSAK saját nevelésű játékosokból állt.”
     Egyébként akkor is igaza van az írásnak, KUBATOV a Fradi múltját hagyományait alázza hugyozza , és a mai Fradiban nincs hova tartozás.
     A női kézisek se saját nevelés Zizi se , mégis az érzelmi kötödés nem egy nem kettőt már egy életre ide fog kötni, és ide tér vissza bárhova sodorja a szél. A mai focisták közt nincs játékos aki ismerné aFradit érdekelné, és ne csak egy átmeneti munkahely legyen nekik. . És erről a vezetőség tehet mert az Ő szívükben nem él a Fradi.
     Egyébként az a Varga Zoli akit Kubiék nem nagyon szeretnek, mondta a Fradi nem az üllői úton él, a Fradi a szívekben él !

 • Dolce

  Csobothot jó, hogy kubiék elkótyavetyélték. így még lehet belőle focista. Az utánpótlásképzést kiválóan jellemzi, hogy 2 szót tudott angolul amikor kikerült: yes, understand

 • Zölder(d)ő

  Jó olvasni a”régiek” nosztalgikus írásait.Nekem nem is kell/lehet kommentálni.Szerintem a “Magyar Hiszekegy” így helyes:

  “Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,Hiszek egy isteni örök igazságban,Hiszek Magyarország feltámadásában!”