Elnököt választ a Barcelona

Ahol a pártoló tagok választanak.

Szombaton elnököt választ a Barcelona, négyen indulnak, de csak kettőnek van igazi esélye. Nagy ígérgetések, katarozás, mutogatás az utolsó napokban.

A múlt héten eldőlt, hogy négyen indulnak majd a Barcelona elnökválasztásán, szombat éjszakára kiderül, hogy Josep María Bartomeu, Joan Laporta, Agustí Benedito és Toni Freixa közül ki irányíthatja a következő években a világ egyik legnagyobb klubját.

De a négy jelölt közül igazából csak kettőnek van reális esélye a posztra: a legutóbbi egy évben irányító Bartomeunak, illetve a Guardiolát kinevező és a klub legsikeresebb korszakát levezénylő Laportának.

Ezt mutatják a napokban készített közvéleménykutatási adatok is, a megkérdezettek 31 százaléka mondta Bartomeu nevét, Laporta öt százalékkal marad el tőle.  Augusti Benedito 5,1 százalékkal, Toni Freixa 1,4-gyel zárt, huszonhat százalék pedig még nem döntötte el, kire akar szavazni, úgyhogy a keddi tévés vitának ezért is lesz óriási szerepe. Ha ott Laporta jól szerepel, még simán befoghatja Bartomeut.

A szavazás elég nagyszabású lesz amúgy, mivel a Real Madridhoz hasonlóan sociók, azaz a pártoló tagok döntenek majd, ki legyen a következő elnök. Júnusi adatok szerint 144 ezer ilyen tagja van a klubnak, de mivel itt is csak a tizennyolc éven felüliek szavazhatnak, 109 ezer olyan szurkoló van, aki választhat.

laporta

Papíron egyébként bármelyik socio indulhat a választáson. Ehhez 2534 aláírást kell összegyűjtenie, de ez még a könnyebbik része, ugyanis 76 millió eurós anyagi biztosítékkal is elő kell állnia a jelöltnek, ebből pótolja ki később a klub az esetleges veszteségeket. A mostani elnökválasztáson volt olyan jelölt, aki csak tizenhat aláírással maradt el a 2534-es határtól, a legtöbbet Bartomeu gyűjtötte össze (9124), Laporta volt a második (4803).

Az eddigi vitából jól látszik, hogy az egyik legfontosabb téma Katar, mint szponzor, és az ezzel járó imázs. Laporta és Benedito is keményen támadta az elmúlt öt év döntéseiben érintetteket a katariak bevonása miatt. Freixa korábban Rosell kommunikációs embere volt, ő úgy látja, hogy a katari szerepvállalásban jó lehetőségek vannak, Benedito szerint viszont el fog jönni az idő, amikor szégyenkezniük kell, hogy Katar neve ott van a klub mezén.  Ő a maga részéről nemhogy nem újítaná meg a szerződést, hanem felbontaná azt, mivel szerinte a katari rezsimről kialakult kép káros a Barcelonára. Laporta már korábban is megmondta magáét a katari üzletelésről, úgy fogalmazott, hogy

“a katariakkal kötött üzlet részletei még a Coca Cola receptjénél is titkosabb”

és ezért is gondolja, hogy az elmúlt években az átláthatóság komoly probléma volt a Barcelonánál.  Ugyanilyen megosztottság van a stadionfelújítással kapcsolatban, a 600 millió eurós projektet már megszavazták, de nincs egyetértés a jelöltek között, hogy mi lenne a legjobb megoldás, leginkább a névadó szponzorok miatt.

Az elnökválasztási kampányokban a különböző játékosígérgetések mindig fontosak, a mostaniban volt olyan magát megnevezni nem akaró jelölt, aki Sergio Ramos nevét is bedobta, amiből aztán jó nagy balhé lett a Real és a védőjátékos között. Laporta 2003-ban Ronaldinhóval kampányolt, most Pogbát ígérte meg a szurkolóknak, az elnökjelölt szerint a Juventus francia sztárja tökéletesen passzolna a mostani rendszerbe. További transzfereket is ígért, és azt, hogy elnöksége alatt Messi sokkal boldogabb lesz, mint most.

Az elnökválasztás július 18-án szombat lesz, a választásra jogosultak reggel héttől este hétig szavazhatnak majd a Barcelona stadionjában, a Camp Nou-ban. Aki a legtöbb szavazatot kapja, az lesz a klub elnöke a következő öt évre.

Kik ezek a jelöltek?

Joan Laporta 2003 és 2010 között irányította a Barcelonát, előbb Rijkaardot, majd Guardiolát nevezte ki, utóbbival érte el a klub történetének legsikeresebb korszakát. 2010 után politikai pályát tervezett, de ez nem tartott sokáig.

Josep María Bartomeu azután lett elnök, hogy Sandro Rosellnek távoznia kellett a Neymar leigazolása körül kialakult botrány miatt. Korábban nem tűnt úgy, hogy lesz esélye az elnöki címre, de aztán Messiék triplázással zárták az idényt, a Bajnokok Ligáját, a spanyol bajnokságot és a kupát is megnyerték, ez sokat segített neki.

Toni Freixa a korábbi elnök, Sandro Rosell csapatának tagja volt, ő irányította a klub kommunikációját, gyakran beszélt az újságírókkal is.

Agustí Benedito már indult egy elnökválasztáson 2010-ben, akkor Rosell mögött második lett, tíz százalékot kapott. Azóta többször kritizálta a klubvezetést, és nem támogatja a Nou Camp felújításával kapcsolatos elképzeléseket sem, mert attól tart, hogy még több katari tőkét vonnának be.

(forrás: index.hu)