Az úttörők 12 pontja

A nagyszerű Válogatott blog elemzi ki Vincze András NS-ben megjelent 12 pontját.
Ma már egy illékony pillanatig mi is említés tettünk róla Szüret rovatunkban, de ők végigveszik mind a 12 javaslatot.
Kattintsatok a cikk végi linkre, hogy az egészet lássátok mert mi most csak néhány minket érintő részletet veszünk át:

“Csodálatos írás jelent meg mindenki kedvenc Népsortjának online változatában. Amolyan kiáltványféle, legalábbis szerzője annak szánhatta. Címe és a pontok száma a márciusi ifjakat idézné fel egy pillanatra a felületes olvasóban, de közelebbről megvizsgálva a bennük foglaltakat, hamar szertefoszlik e képzettársítás. A márciusi követeléseknek ugyanis volt egy olyan határozott előnye Vincze András pontjaival szemben, hogy első olvasatra, kommentár, magyarázat nélkül is tökéletesen érthetők voltak. Ja, és még egy: a követelések mögött egy nemzet állt és nem egy kósza civil.

6. Az ifikorú és a profi labdarúgók teljes fizikai felmérését.

Ugyan ki mérje fel őket? És minek? Központi utasításra? Idézzük meg Kutas István amúgy is gyanúsan alacsonyan lebegő szellemét?

Elméletileg – megint csak elméletileg – minden klubnak van utánpótlás-bázisa (akadémiai formában vagy másképp). Az ott nevelt játékosok fizikai felmérése teljes egészében az ő dolguk (lenne). Mit ahogy az utánpótlás neveléssel kapcsolatos teljes koncepció kidolgozása is. Egy ideális világban minden piaci alapon működő profi klubnak elemi érdeke lenne, hogy a kiváló labdarúgókat neveljen ki, akiket aztán beépíthet a felnőtt csapatba és/vagy eladhat.

Ehhez persze igénybe veheti a szövetség vagy külső szakértők sportszakmai segítségét. Ez a gyakorlatban nálunk ugye úgy nézett ki, hogy a magyar fodbalszakma gyakorlatilag elküldte a búsba a belga és a német labdarúgás felemelkedésében is döntő fontosságú szerepet játszó Double Pass-t, amiért csúnyákat (értsd: igazat, kamu, mellébeszélés nélkül) mondott a gyakadémiáinkról.

9. A stadionbeléptetés szigorú szabályainak megváltoztatását

Ez egy újabb rébusz. Megváltoztatni sokféleképpen lehet. Konkrétumok nélkül a követelés értelmezhetetlen. Persze nem vagyok naiv, nyilván a szkennerre gondol, amit szerintem is el kéne törölni. De akkor miért ír stadionokat? Túl radikális és NER-ellenes lenne megnevezni a Kubatov-sasokat?

10. Rendet a lelátókon, sportszerű szurkolást

Világbéke, ingyen sör

A lelátókon rend van. Rendetlenkedni csak a szurkolók tudnának. De ők mára eltűntek. És különböző okokból, de sok klubnak láthatóan nem is nagyon hiányoznak. Ha hiányoznának, akkor olyan dolgok lennének lényegesek, mint a büfé

…”

 
A teljes cikk a Válogatott blog oldalán megtalálható.