Az úttörők 12 pontja

A nagyszerű Válogatott blog elemzi ki Vincze András NS-ben megjelent 12 pontját.
Ma már egy illékony pillanatig mi is említés tettünk róla Szüret rovatunkban, de ők végigveszik mind a 12 javaslatot.
Kattintsatok a cikk végi linkre, hogy az egészet lássátok mert mi most csak néhány minket érintő részletet veszünk át:

“Csodálatos írás jelent meg mindenki kedvenc Népsortjának online változatában. Amolyan kiáltványféle, legalábbis szerzője annak szánhatta. Címe és a pontok száma a márciusi ifjakat idézné fel egy pillanatra a felületes olvasóban, de közelebbről megvizsgálva a bennük foglaltakat, hamar szertefoszlik e képzettársítás. A márciusi követeléseknek ugyanis volt egy olyan határozott előnye Vincze András pontjaival szemben, hogy első olvasatra, kommentár, magyarázat nélkül is tökéletesen érthetők voltak. Ja, és még egy: a követelések mögött egy nemzet állt és nem egy kósza civil.

6. Az ifikorú és a profi labdarúgók teljes fizikai felmérését.

Ugyan ki mérje fel őket? És minek? Központi utasításra? Idézzük meg Kutas István amúgy is gyanúsan alacsonyan lebegő szellemét?

Elméletileg – megint csak elméletileg – minden klubnak van utánpótlás-bázisa (akadémiai formában vagy másképp). Az ott nevelt játékosok fizikai felmérése teljes egészében az ő dolguk (lenne). Mit ahogy az utánpótlás neveléssel kapcsolatos teljes koncepció kidolgozása is. Egy ideális világban minden piaci alapon működő profi klubnak elemi érdeke lenne, hogy a kiváló labdarúgókat neveljen ki, akiket aztán beépíthet a felnőtt csapatba és/vagy eladhat.

Ehhez persze igénybe veheti a szövetség vagy külső szakértők sportszakmai segítségét. Ez a gyakorlatban nálunk ugye úgy nézett ki, hogy a magyar fodbalszakma gyakorlatilag elküldte a búsba a belga és a német labdarúgás felemelkedésében is döntő fontosságú szerepet játszó Double Pass-t, amiért csúnyákat (értsd: igazat, kamu, mellébeszélés nélkül) mondott a gyakadémiáinkról.

9. A stadionbeléptetés szigorú szabályainak megváltoztatását

Ez egy újabb rébusz. Megváltoztatni sokféleképpen lehet. Konkrétumok nélkül a követelés értelmezhetetlen. Persze nem vagyok naiv, nyilván a szkennerre gondol, amit szerintem is el kéne törölni. De akkor miért ír stadionokat? Túl radikális és NER-ellenes lenne megnevezni a Kubatov-sasokat?

10. Rendet a lelátókon, sportszerű szurkolást

Világbéke, ingyen sör

A lelátókon rend van. Rendetlenkedni csak a szurkolók tudnának. De ők mára eltűntek. És különböző okokból, de sok klubnak láthatóan nem is nagyon hiányoznak. Ha hiányoznának, akkor olyan dolgok lennének lényegesek, mint a büfé

…”

 
A teljes cikk a Válogatott blog oldalán megtalálható.

 • DecensFilozófiadocens

  Édesjóistenem… Külön tetszik még a 2-es pont:

  2. Magyar pályára magyar tehetségeket

  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD És akkor harsányan felnevet a Ferencvárosnál egy hang, majd kiadja az utasítást, hogy a Moutariért, Rui Pedróért, Sternbergért, Gorriaránért, Kochért, Blazicsért, Sporivszkiért, Pedrosóért, stb. járó ügynöki díjakat utalják át…

  Erről jut eszembe: Az egyik ismerős nemrég küldött nekem egy linket, ahol a Fortuna Düsseldorf 10 legrosszabb igazolását listázták. Első helyen: Julian Koch :DDDDDDDDDDD https://de.onefootball.com/die-10-schlechtesten-f95-transfers/

  • mick

   Mondjuk ezen a listán Ramirez is rajta van, aki nálunk eleinte bevált…

  • andris89

   írja mindezt úgy, hogy a csútiaktól kapja a fizetését, akik a legnagyobb ívben tesznek az up játékosokra vonatkozó szabályra.
   tetvek ezek egytől egyig.

 • Orwell_1984

  Ez botrány, bmeg! 😀 Megdöbbentő, hogy a Pogácsást leszámítva is mennyire mélyen van a magyar sport újságírás színvonala. Pont ugyanúgy beragadtak a 90-es évek előtti világba, mint az éles eszű “szakembereink”.

 • Sztaking

  Dárdait kéne felkérni készítsen tervet és azt szigorúan végrehajtatni,Ő bizonyított egyedül és amit hallottam nyilatkozni az tökéletes volt. Ennyire egyszerű!

  • gajzi

   Az a baj, hogy erre nagyon igaz lenne, hogy minden terv annyit ér amennyit megvalósítanak belőle. + Mire Berlinből elérne a terv a végrehajtókhoz úgy járna mint Hofi disznói a tervvilágban.

   • Sztaking

    Ez igaz de meg kéne próbálni,ismeri a hazai viszonyokat,a külföldi módszereket,utánpótlás nevelést..

 • greenperegrine

  Storck nyilatkozata kiritkán aluli volt. Ha következőt nyilatkozta volna, akkor azt mondanám akár maradhatna is:
  “Először is örülök annak, hogy sikerült legyőznünk a Feröer szigeteket. Azonban tudomásul kell vennünk a szurkolók kritikáját és a csalódottságukat ami érthető. A mutatott játékunkkal nem vagyok elégedett, ahogy a közönség sem és ennek hangot is adtak. Feröer elleni első meccsünkön mindenki jóval a képessége alatt teljesített és csak egy döntetlenre futotta és így mindjárt hátránnyal kezdtük a selejtezőket. A svájciak ellen hazai pályán teljesen partiban voltunk és nem volt benne a meccsben a vereség. A döntetlen igazságosabb lett volna ha egy kis szerencsénk van. Andorra elleni vereséget sajnálom én is és a csapat is. Sajnos a mai fiatalok közül nincs olyan játékos, aki érdemben annyit hozzá tudna tenni a játékunkhoz mint egy Gera, Szalai, Juhász vagy éppen Király Gabi. A csapatot én válogattam össze és a kezdő csapatot is én küldtem ki a pályára ezért engem terhel a felelősség. Nincs rajta mit szépíteni ez szégyen volt. A 3. hely a reális, de 5-6 ponttal többel zárhattunk volna ha koncentráltabbak, erőszakosabbak ás szerencsések vagyunk. Sajnos az utánpótlásunkból nem kerültek még ki tehetségek, mert ami évtizedek alatt el volt rontva azt nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Ehhez minimum 5-7 év kell hogy látható eredménye legyen a munkának. A válogatottat nem világklasszis játékosok alkotják, azonban a szurkolás amit a közönség nyújt az világszínvonalú. Erre Marseille-ben az egész világ rácsodálkozott. Ez a közönség és az ország sokkal többet érdemel, de jelenleg sajnos erre voltunk csak képesek. Mindenkinek saját magában kell keresni az okokat és a hibákat, amik idáig vezettek: utánpótlásedzőknek, az MLSZ-nek, a játékosoknak és nekünk a szakmai stáb tagjainak is. A jövőmről az MLSZ vezetősége fog dönteni miután kiértékelik az elmúlt egy évet.”
  Na ez mennyivel másképp jött volna le?