Az FTC Baráti Körbe történő belépésekről

Több, mint egy hónapja hirdettük meg szurkolótársakkal, az SZSZJN-el közösen azt, hogy aki fradista teheti csatlakozzon a Ferencvárosi Torna Club Baráti Köréhez, melynek legfőbb célja fradista érzelmű szurkolók megszervezése, idézzük:

a/ Olyan FTC érzelmű törzsközönséget szervez, amely a mérkőzéseken, versenyeken lelkesedésével, sportszerű buzdításával fokozza az FTC sportolói küzdőkedvét, győzni akarását.

Az FTC Baráti Kör honlapján még ez is áll:

Szeretettel várunk minden olyan fradistát az FTC Baráti Körbe, aki elfogadja az egyesület alapszabályát, majd belépve oda az egyesületen keresztül tenni akar szeretett klubjáért. De ugyanolyan szeretettel akkor is várjuk, ha egyszerűen csak ilyen módon is ki akarja fejezni a Fradihoz való tartozását.

A Ferenczvárosi C-közép tagjai nagyrészt korábban – 2014-15-ben, vagy még korábban – beléptek, akkor még mindenféle ajánlói aláírások nélkül, a mostani tagtoborzó akcióban azonban minden belépési nyilatkozaton szerepelt két fő Baráti Kör tag ajánló, annak ellenére, hogy ezt az ajánlói rendszert egyébként az Alapszabályba csak a 2016. március ötödiki küldöttközgyűlésen emelték, tehát ezt megelőzően, így az SZSZJN-el közös toborzás során meggyőződésünk szerint nem is kérhettek volna jogszerűen ajánlói aláírásokat. Sajnos volt olyan ajánló, akinek tagdíjelmaradása volt, és bár erről őket a Baráti Kör korábban – az Alapszabályban foglaltak ellenére – valamiért nem tájékoztatta, azóta mindenki rendezte elmaradását.

Egyébként meg:

Normális helyzetben egy fradista egyesület örömmel látja az Alapszabályát elfogadó fradista saját soraiban, főleg, mert a Baráti Kör 2015 novemberében még ezt kérte tagjaitól, azaz tőlünk közgyűlésén: toborozzanak fiatalokat!

Azóta nagyot fordult a világ, az ajánlói rendszert még a korábban kitaláltnál is szigorúbban emelték be az új, 2016. március ötödikén elfogadott Alapszabályba, a belépni szándékozó fradistákról mellesleg ezt nyilatkozta minap a Baráti Kör elnöke, a Ferencvárosi Torna Club egyik alapítójának unokája:

– A hírek szerint az elmúlt időszakban sok új tag jelentkezett. Ez igaz?

– A Fradi alapszabálya szerint, aki a Baráti Kör tagja, az két év után automatikusan jelentkezhet a ferencvárosi tagságba. Még soha ennyien nem jelentkeztek, mint most. Mintha valami összeesküvés készült volna… Szigorítottunk az alapszabályunkon, mert azt nem akarjuk, hogy a Baráti Kört felhasználva játékszerré változzon a Ferencváros. Ezt nem a klub kérte tőlünk, ezt mi éreztük így, nem hagyhatjuk, hogy kihasználják a szervezetünket, és ezáltal a Ferencvárossal kezdjenek el szórakozni. Azzal nem lehet.

– Rossz néven vették az új jelentkezők nagy tömegét, szándékát?

– A Baráti Kör egy nagyon homogén, családias szervezet. Egy felé megyünk, egy a gondolatunk. A legutóbbi közgyűlésen is – mondjuk ki – nem izgalmas témákat vettünk sorra, mégis huszonnégyen hozzászóltak. Teljes támogatottsággal lettem elnök, egy tartózkodás volt, saját magamra nem akartam szavazni, én tartózkodtam. Azon gondolkozunk, hogy miként ápoljuk a múltat, hogyan segítsük a jövőt. Nem engedjük ezt a családias hangulatot felbolydítani. Egyénenként megvizsgáljuk a jelentkezéseket, amelyekre még a régi, nem módosított feltételek vonatkoznak, és egyenként válaszolni fogunk a jelentkezésre. Ez a jogrend, a mi szervezetünk így működik.

Belepirultunk ezekbe a szavakba, ebbe a prekoncepcióba, reagáltunk is rá.

Több, mint egy hónap telt el a belépési nyilatkozatok leadása óta, a legutóbbi Baráti Kör ülésén Hélisz József főtitkár azt mondta: 176 belépésből, 23-at fognak elfogadni.

Szerintünk nem 176 belépési nyilatkozat lett leadva, hanem kétszáznál több. És minden egyes tagért, belépni szándékozó fradistáért, a Baráti Kör megerősödéséért, a céljainak megfelelő működésért, mint fradisták, mint az FTC Baráti Kör tagjai tenni és küzdeni fogunk a jog és az igazság eszközeivel. Jelenleg itt tartunk.

Elmondtuk és el fogjuk mondani még – ha kell – ezerszer, nem célunk, hogy a Baráti Kör megszokott működést, elnökségét megváltoztassuk. Segíteni, támogatni akarjuk a közös munkát a Clubért. Egyetértünk a Baráti Kör céljaival, és azért kívánunk dolgozni, hogy valódi és széleskörű tagsági rendszer legyen a Ferencvárosi Torna Clubnál, megerősítve ezzel a Clubot mind anyagilag, mind erkölcsileg. Aki ez ellen van, az a Fradi ellen van, azoknak csak a saját – ki tudja milyen – érdekei számítanak.

Kérdésekkel forduljatok bátran hozzánk: info@ckozep.hu