Át vagyunk verve

Évek, évtizedek óta folyamatosan. Szétesett a vár, amit a Kapitány – az igazi – a rendelkezésére álló alapanyagból – majdnem szart írtam..- következetesen épített, szertefoszlott a pislákoló remény az éjszakában. Az éjjel soha nem érhet véget, a magyarfoci sötétsége áthatolhatatlan.

Nincs védelmünk, nagy meg röhejes gólok sorát kapjuk. A támadójátékunk esetleges, Priskin, Ugrai, Böde, Eppel csatárokkal erőlködünk, miközben az egyetlen szabad szemmel kivehető teljesítményt nyújtó Nikolics Amerikában szórja a gólokat. Nem kell a diktátor Storcknak, aki jó balkáni (??) szokás szerint kézivezérel, meg hozza a pereputtyát, hogy a mi pénzünkön éljenek kurva jól. A portugálok ellen sunyin rúgdosódunk, ők a testi épségük védelme miatt vettek vissza – erre mondta Storck, hogy jól játszottunk, gyalázat volt nem játék..-, a svájciak ellen 4:0 után lett keresnivalónk, leszámítva az első 10 perc lelkesedését.

Lehet önmagunkat ámítani, realitásokról pofázni, csak közben az emberek nem teljesen hülyék: minket folyton elgázol a nemzetközi gyorsvonat, miközben vannak példák számolatlanul, hogy tudatos, okos és következetes MUNKÁVAL, kitartással, küzdőszellemmel el lehet érni eredményeket még a nemzetközi porondon is. Olyan szinten igénytelenek lettünk, hogy az MLSZ arcpirító ezer forintos jegyakcióját benyeltük, mint kacsa a nokedlit. A következmények elfeledve, jegyek felvásárolva, cserébe az MLSZ nem hisztizik a buzizásért kiszabott svájci frank tízezrekért, a szurkolók meg mennek és beleadnak apait-anyait, hogy a túlfizetett belföldi sztárjaink esetleg legyőzzék a nekünk való ellenfelet:

Feröer-szigeteket a csoport harmadik helyéért.

Miközben Svájc, Portugália több, mint kétszer annyi pontot szerzett, a válogatottunk selejtezőbeli teljesítménye ki tudja hány évtized után az 50 százalékot sem éri el, egy amúgy nem túl erős csoportban. Abszolút mélypont. És mi a következmény? Semmi. Telt ház a Feröer-szigetek ellen.

Nem lesz könnyű meccs, de legalább lesz pacsi, puszi, bratyi, pyro meg Himnusz éneklés. Pedig ezek a magyar szurkolók focit is érdemelnének..

 • Scenkhyalfi

  Guzmics és utána a sötétség …

 • lokleipzig

  Ez egy tökéletes írás!

 • csibészke

  …MUNKA…, ez a kulcsszó, mert az urak csak beszélnek róla.

 • DecensFilozófiadocens

  Storck jóval többet keres, mint a svájci kapitány. Röhej!!! Figyelem: Ezek a számok angol fontban vannak (nem mostani az összeállítás, de Storck fizetése maradt).

  https://uploads.disquscdn.com/images/969609f7a2fcbb287262b12d9aaa5696fd759ea4c80a0269ed0e5245bf9df90d.jpg

  Mostanra a magyar foci politika = átverés az egész.

  Ki lehet menni Fradi meccsre is, de aki kimegy, az a vétkesek megszkennelt cinkosává válik.

 • Kulabácsi

  A sok hülye remélem kedden is kimegy, hogy a helyszínről nézze ennek a fos brigádnak a teljesítményét.

  • DecensFilozófiadocens

   Rossz belegondolni a mostani sorozatban nyújtott teljesítményre. Még Andorrát és Feröert sem sikerült oda-vissza megverni.

   • Zöldfülű

    Ha csak a kötelezőket hoztuk volna oda-vissza, akkor 18 pontunk lenne. (Megelőlegezem a Feröer elleni 3 pontot, bár lehet, hogy vakmerőség.) Most meg kaparunk a harmadik helyért, nehogy megelőzzenek a bálnavadászok.

  • Sztaking

   Persze és ezt Te nem tudod megérteni,egy idézet :
   NYÍLT LEVÉL EGRI VIKTOR ÚJSÁGÍRÓNAK

   Kedves Viktor!

   Szeptember 6-án, néhány nappal a Magyarország – Portugália mérkőzés után a következőt írtad a Facebookon:
   „-Kik azok az emberek, akik egy Andorra ellen elvesztett, gyalázatos selejtező után, egy nem sokkal jobb Lettország ellen megnyert meccset követően, ünnepként készülnek a Portugália elleni találkozóra, és a látottaktól cseppet sem zavartatva magukat himnuszt énekelnek a végén, mintha a hazai vereség bármilyen formában is elfogadható lenne, és feledtethetne gyalázatokat?
   Ezek az emberek tisztában vannak-e azzal, hogy mit legitimál a viselkedésük a sport, és, mit a teljes magyar közélet szintjén, vagy esetleg a látszólag értelmetlenül elvert futball milliárdok igazolása a motivációjuk is?”

   Soraidat olvastam akkor, de végül nem méltattam válaszra. Azonban látom, hogy a labdarúgó-válogatottunk kudarcai nem csak akkor hozták elő belőled a szurkolók iránt érzett mély gyűlöletedet. A szombat esti, Svájc elleni vb-selejtező után ezt írtad – ugyancsak a Facebookra:

   „5-2. A játékot hagyjuk is!
   “Amit tesznek, az egyáltalán nem segít a játékosokon, sőt…kérem, erre a néhány percre maradjanak már nyugton.”
   Ezt mondja be a műsorközlő a bázeli stadionban. Többszöri felszólítás után. Ugyan semmit nem tudunk meg a helyszínről, a válogatotthoz örökké hű, a portugálok elleni csontzenét szimfóniának halló “szurkolók” viselkedéséről, de nem kétséges: a pályán kívül is jó híre kelt hazánknak a labdarúgásnak köszönhetően ezen az estén.
   “Előreléptünk”.”

   Tartva az időrendi sorrendet, először a szeptemberi írásodra válaszolok:

   – Ezek az emberek, akiknek a kilétüket és a motivációikat szeretnéd megtudni, nem mások, mint SZURKOLÓK.

   Ennyire egyszerű.

   S mint ilyenek, nemcsak akkor állnak ki a hazájuk mellett, ha minden szép és jó, hanem bizony egy gyengébb mérkőzést is végigszurkolnak, egy vereséget követően is büszkén éneklik a Himnuszt. Több mint érdekes, hogy ez téged zavar.

   Zavar, hogy tisztességes, hazájukat szerető magyar emberek hűségesek nemzeti válogatottjukhoz.

   Zavar, hogy vannak még olyanok, akik nemet mondva a mézes-mázos, fogyasztói modern futballra, nem színháznak tekintik a stadionokat, és az eredménytől függetlenül támogatják a játékosokat.

   És bizony, akik a 24.hu felületein nem rúgnak bele a hazájukba ott, ahol tudnak, nem azt fogják mérlegelni, hogy „mit legitimál a viselkedésük a sport, és, mit a teljes magyar közélet szintjén”.

   Bűntudatot keltesz a szurkolókban. Rajtuk kéred számon az adófizetők milliárdjait. Pedig hidd el, magasról tesznek róla, hogy mennyi pénz van a fociban. Ők akkor is büszkén énekelnék a Himnuszt egy vesztes meccs végén, ha tized ennyi, de akkor is, ha százszor ennyi támogatást nyújtana a magyar kormány a labdarúgásnak.

   Az emberek, akikre a költői kérdéseid vonatkoztak, a politikán felül állnak, egyszerűen nem olyan kicsinyesek és számítóak, hogy a hazájuk iránt érzett szeretetüket ilyen szinten befolyásolja a politika.

   Nem mellesleg a XXI. századi labdarúgásunk egyetlen értékelhető jelensége éppen a magyar szurkolói szubkultúra, amit egyébként pont a politika akar tönkretenni – és a klubfutball vonatkozásában sajnos jó úton is halad.

   Áttérnék a mostani írásodra:

   -Szomorúan tapasztalom, hogy ti, liberális „újságírók” (ha már te is idézőjelbe tetted a szurkolókat) még mindig nem értitek.

   Pedig tényleg nem nehéz.

   Szerencsére a technikai fejlődés olyan szintre jutott, hogy az internet gyakorlatilag már az egész világon elérhető és használható. Egy kis rutinnal az ember már a Google legmélyebb bugyraiba is le tud ereszkedni, és rákeresni arra, hogy a pirotechnika mennyire globális jelenség a futballpályákon (a műsorközlő ugyanis a pirotechnikai eszközök használata miatt mondta a stadionban azt, amit).

   Ne haragudj, most nincs kedvem példákat linkelgetni, de ha már egyszer a szombat esti meccs ott volt, a bázeli ultrákra keress rá nyugodtan.

   Adott tehát egy globális jelenség, amit te úgy akarsz beállítani, hogy ezzel a magyarok hírneve fog csorbulni a Föld többi pontján. Én büszke vagyok nagyszerű szurkolóinkra, akik több mint ezer kilométerre is elkísérték szeretett csapatukat – nem mellesleg pedig leszurkolták a hazai drukkereket.

   A magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter így nyilatkozott a meccs után:

   „Amilyen hangulatot ma is teremtettek a szurkolóink 30 ezer svájcival szemben, az hihetetlen. Végig mögöttünk álltak most is, ahogy a selejtezősorozat összes nehéz pillanatában. Az a minimum, hogy kedden kitesszük a szívünket a pályára, és legyőzzük Feröert.”

   Talán egy játékos jobban meg tudja ítélni, hogy mekkora segítség a fanatikusok támogatása, mint egy „újságíró”.

   Semmi probléma nincs azzal, ha valaki nincs tisztában az európai szurkolói mozgalommal. Azzal viszont már van, ha tudatlansága, tájékozatlansága ellenére meg akarja mondani a tutit.

   Viktor, téged a rosszindulat vezérel! Orbán-fóbiádat vetíted ki mindenre. Kapva kapsz minden egyes alkalmon, hogy negatív színben tüntesd fel azt, ami magyar.

   A csapat valóban leszerepelt, egy helyben toporog a magyar labdarúgás. Azonban pont azokba beleállni, akik már ezerszer bizonyították, hogy mindig és mindenhol ott lesznek, az nettó taplóság.

   Üdvözlettel,
   Horváth Tamás

   • Kulabácsi

    Ugyanaz a szitu, mint a Fradinál. Bojkott kell, míg nem lesznek gyökeres változások.

    • Sztaking

     Igazad van,ám egy Londonban élő Magyar Szurker társunk,na most tegyél igazságot:
     Tudomásul kell venni, hogy mi a SZURKOLÓK (ultrák és huligánok) többnyire magunk szorakoztatására járunk meccsre. Élvezzük az együtt létet, a Haza szeretetét ami feltétel nélkül közös bennünk. Szeretünk találkozni rég nem látott barátokkal, haverokkal. Feltétel nélkül szeretjük a klubunkat és a Magyar Válogatottat függetlenül attól, hogy éppen kik alkotják azt. Szurkolunk akkor is, ha már esély sincs. Szurkolunk az utolsó percig. Ez különböztet meg minket a nézöktöl és azktól a csökevényektöl akik kifestve, taps ruddal, szelfibottal, bohoc kellékekkel magukon jelennek meg a stadionban. Mi akkor is szurkolunk amikor a felsoroltak már elindulnak haza vagy kusban ülnek.
     Az az euforia pedig hab a tortán, ha néha gyöz a klubbunk szineiben játszó csapat vagy a Magyar Válogatott! Hab a tortán, ha összeakadunk klubbunk ellenségeivel. De, ha a válogatottrol van szó egymás melett állunk, mert EGY ZÁSZLÓ MIND FELETT!!! A mi egységünk és elkötelezettségünk töretlen!
     Amíg mi vagyunk addig az ÉJJEL SOHA NEM ÉR VÉGET!!! Az adott csapatok pedig olykor, olykor fel tudnak nöni hozzánk. Ez történt az EB-re vezető úton és az EB-n. Remélem mihamarabb megint felnö hozzánk a válogatott!!!

     • Dolse

      Ha a foci, simoni megszakadás és szurkolás hármas közül bármelyik is hiányzik az már nem az igazi, nem élvezem. Mondjuk én nem vagyok huligán,

 • corbendallas

  Amíg a fidesz van kormányon, ez csak rosszabb lesz.

  • Kulabácsi

   Bezzeg Fecó alatt szárnyalt a magyar foci.

   • Zöldfülű

    Kezdjük újra, a nulláró,l a két geci nélkül!!!

   • corbendallas

    Nomen est omen.

 • Zöldfülű

  Persze következmények, most sem lesznek, de hogyan is lehetnének, egy olyan országban, ahol egy Andorra elleni zakó után, minden felelős, érintetlenül a helyén van..

 • Gyenes Tibor

  Hollandiának is 10 pontja van és harmadikok pedig ők a Hollandok Valószínű kisejutnak a vébére.

 • Aro

  Egyrészt minden tiszteletem a CB09-é, de ilyen szinten szó nélkül elmenni az andorrai szégyen mellett minimum kínos.
  A másik pedig, hogy a történelmi lehetőséggel megint csak nem tudtunk élni, és az egész selejtezősorozatban hozott teltházakat (példátlan ez amióta élek) képtelen volt a csapat és a stáb a hasznára fordítani.
  Hozzáteszem, hogy a cikk képén ugyan szerepelek a barátaimmal de a Groupama Arénába először Ferencváros mérkőzésre fogok csak menni, addig jöhet bárki.

  • Dolse

   Nekem már a feröeri meccs sem tetszett, azt mondtam kiestünk. Páran leugattak, hogy feröer majd portugáliától is pontokat fog elvenni:) és legyünk hálásak Storckéknak. Mintha nem lenne eléggé meghálálva eléggé a 100 milliókkal, teltházakkal… Mostanában már bajusztörpi mélyésgeket hoz elő (mind eredményekben moldáv-magyar 3-0, mind kifogásokban) és azt mondom gyalázat, hogy ezért ennyi fizetést felvesz és betölt a fiáával kb minden posztot.