A teljes igazság

Nem szeretnék belekezdeni hosszabb elmélkedésbe, de ahogy leírom ezeket az első szavakat, tolulnak a gondolatok a fejembe. Néha menetközben, vagy előre, vagy utólag összeállnak a motivációk, a tettek, érteni vélünk mindent, és úgy tűnik kitisztult a nagy kép, tudni véljük az IGAZSÁGOT. Sokan vannak ezzel így napok óta.

De vajon mi az igazság?

Az igazság az egyetemes emberi filozófia alapproblémája, ezer évek óta nagy koponyák próbálják egzakt módon megfogalmazni, megtalálni hogy mi az igazság, vagy másképpen: „A filozófia lényege nem az igazság birtoklása, hanem az igazság keresése.”

Remek agyszülemények vannak a témában, de legyen eleg még egy gondolat, mivel semmiképpen sem akarok elveszni a témában:

“Vérjeleket róttak az útra, a min mentek és balgaságuk azt tanítá, hogy vérrel bizonyíttatik az igazság.
Ámde a vér a legrosszabb tanúja az igazságnak; vér még a legtisztább tanítást is őrületté és a szívek gyűlölségévé mérgezi.”

Szóval én igazából nem tudom mi az igazság. Talán sohasem tudjuk meg. Vannak információk pro és kontra, van hangulat, és vannak teóriák. Ilyenkor érdemes vizsgálni, hogy kinek az érdeke. Szerintem ez az eset így, ahogy végül megtörtént, lezajlott senkinek sem az érdeke. Most mindenki kárt ment, keresi a kiskaput, menekül, próbál okosan reagálni, de aki nyugodt tud egy ilyen helyzetben maradni, képes tiszta fejjel reagálni az van, az lehet nyeregben. (Nem sok ilyen embert láttam az elmúlt napokban, de egy-kettőt már igen..) Akinek van rutinja az ilyen eseteket kezelni, nyerő lehet. De csak a végén. Ami még sokára lesz. Mert most nyakig ül a szarban mindenki: szurkoló, vezető, szekus, mindenki. Aki azt mondja, hogy ez a helyzet bárkinek tisztán jó és csak jó, az egyszerűen hazudik. Aki a másikra mutogat és elhazudja a saját felelősségét az egy, az egy senki. Erre a szerepre lesznek jelentkezők attól tartok.

Itt és most nem a több, mint három év után kiizzadt megállapodás forog veszélyben, annál többről van szó, sokkal többről. Itt arról van szó, hogy hány ember fog ismét végérvényesen hányingerrel elfordulni a Clubtól, szurkolástól, magyarfocitól. Akinek számít ez a Club, az ezt mérlegeli, ezt tekinti a mértékegységnek. Eszerint cselekszik, de vajon hányan tesznek így?

Képesek lesznek-e végre az illetékesek, felelősök kiállni a Ferencváros érdekében, hogy megállítsák az elméleteken, félinformációkon, manipulációkon, pixeles fotókon, videókon alapuló, dagadó szartengert, ami lassan betemet mindannyiunkat, de a Clubot mindenképpen?

Ítéletet majd a bíróság hoz évek múlva jogi értelemben, sokak most még fel se fogják mire számíthatnak, hogy eltörik az életük, de erkölcsi értelemben az ítéletet mindenki magában kell meghozza. Mindenkinek magában kell lejátszani, feltenni a kérdéseket: “Tényleg megérte, ezt akartuk? Pont ott és pont akkor? Jobb lett ettől a Fradinak?”

A teljes igazság az, hogy a Fradinak ettől – bárhogy történt – csak rosszabb lett, sokkal rosszabb. Az összes többi részletkérdés.